galéria megtekintése

Még a csóróktól is loptok? – ezrével alázzák a debrecenieket

11 komment

K. Zs.

Dagad az MSZP által hírbe hozott Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet botránya. A károsultak utcára vonultak, a szocialisták feljelentést tesznek.  

– Tőled mennyit lopott a Fidesz? Ki ad enni a gyerekeinknek? Még a csóróktól is loptok? Kinek a csókosa az ESZOSZ? – ilyen és ehhez hasonló kérdések szerepeltek azokon a transzparenseken, amelyeket egy flashmob jellegű tiltakozó villámtüntetés résztvevői tartottak a magasba kedden a Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott debreceni székháza előtt.

Fotó: Konyhás István / Népszabadság

Az ügy előzménye, hogy Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő és Rónai György debreceni MSZP-elnök tájékoztatása szerint az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Uniótól 2600 hátrányos helyzetű állástalan foglalkoztatására, de pár héttel azután, hogy a munkaszerződéseket aláírták, a szövetkezet illetékesei felszívódtak, munkavégzés nincs, az emberek nem kapták meg a fizetésüket, s nem tudják elérni a munkaadót.

 

Az ESZOSZ azzal indokolta botrányt kavaró szociális projektjének zökkenőit, hogy

„a hátrányos helyzetű, alulképzett emberek kiszorított társadalmi helyzete és morális hozzáállása sajnos bonyolítja a helyzetet",

míg a fizetések elmaradásáról azt mondták, a munkabéreket mindig kifizették, de júliusban „adminisztratív és informatikai problémák” adódtak.

Fotó: Konyhás István / Népszabadság

A keddi flashmob résztvevői a kormányhivatal vezetőjének petíciót juttattak el, amelyben azt írták,

több mint 2800 becsapott és megalázott munkavállalót képviselnek,

akiket a szövetkezet nem vesz emberszámba. Szerintük „magas körökben mozgó, talán még politikai közegben is befolyásos személyek állnak a szövetkezet mögött”, de a bűnüldöző szerveknek a politikai érintettségtől függetlenül ki kell vizsgálniuk ezt az ügyet.

Fotó: Konyhás István / Népszabadság

A tüntetés előtt Bangóné Borbély Ildikó és Rónai György újabb sajtótájékoztatót tartott, ahol közölték: nincs nyoma annak, hogy a szövetkezetnek rendelkezésére állt a projekthez szükséges, 2,5 milliárd forintos önerő. Hozzátették: meg kel tudni, hogy a botránynak kik a felelősei, ezért az MSZP az ügyben büntetőfeljelentést tesz. Az ESZOSZ-nál azt ígérték, később reagálnak a sajtótájékoztatón elhangzottakra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.