El akarunk menni! – tüntettek a menekültek a Keleti pályaudvaron

A főlépcsőnél harminc ember kezdett ülődemonstrációba a követeléssel, hogy vonatok vigyék őket és társaikat Németországba. „A németek szeretnek minket” – skandálták. A tranzitzónában lévő 800-1000 emberre átragadt a hangulat.

Szombat este harminc menekült kezdett tüntetni a Keleti pályaudvar főlépcsőjénél – írja munkatársunk a helyszínről. Azt követelték, hogy legyenek olyan vonatok, amelyek Magyarországról Németországba viszik őket, amit az „Adjatok szabad vonatot! A németek szeretnek minket” felkiáltással indokoltak. Egyikük, egy szír férfi kérdésünkre azt állította, hogy ő és a honfitársai nem érzik jól magukat, és mivel Angela Merkel német kancellár nemrég ígéretet tett a befogadásukra, szeretnének továbbmenni Ausztria és Németország felé ahelyett, hogy a magyar hatóságok utasításának megfelelően menekülttáborok felé vennék az irányt. 

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

A menekülteknél sokszor nincsenek úti és személyi azonosító okmányok, amelyek nélkül Magyarországon hivatalosan fel sem szállhatnának nemzetközi vonatra. Azokat, akiket a magyar hatóságok lekapcsolnak, menekülttáborokba küldik. Magyarország gátol minket a továbbjutásban – mondta ennek kapcsán a szír férfi.

Az ülődemonstráció hangulata egyébként átragadt a Keleti pályaudvar aluljárójában kialakított tranzitzóna menekültjeire is. Az a 800-1000 ember, aki lent van, több jelszót – „Adjatok vonatot!”, „El akarunk menni!” – is együtt skandált az ülődemonstráción lévőkkel.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

És volt, aki a tegnapi megemlékezéshez hasonlóan gyertyát gyújtott az ausztriai Parndorfban holtan talált 71 menekült emlékére.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.