galéria megtekintése

Közmunkások a hadseregben: „És ott majd fegyverrel is kell izélni?”

22 komment


Ungár Tamás

- Ha levágják a lábam, rögtön belépek – harsogta a pécsváradi művelődési központ bejárata előtt szerda reggel egy férfi, amikor barátai arról faggatták, hogy be akar-e lépni a hadseregbe.

Ketten mindjárt a tenyerébe csaptak, jelezvén, hogy belőlük aztán nem lesz katona. Ennek ellenére beballagtak a házba, ahol Hegedűs Norbert őrnagy, a Magyar Honvédség pécsi toborzóirodájának vezetője beszélt a környék „idevezényelt" közmunkásainak arról, hogy milyen előnyökkel jár a katonai pálya. Biztos megélhetést, kiszámítható életpályát, kihívást, kalandot, külszolgálati lehetőséget ígért az őrnagy, s a kezdőknek 109 ezer forintos nettó bért, és még kilencféle bérkiegészítő juttatást. Hegedűs hozzátette, hogy a közmunka sem tarthat örökké, ezért is érdemes gondolkozni.

- És ott majd fegyverrel is kell izélni? - kérdezte a negyedórás előadás végén egy nem túl lelkes toborzott.

- Igen, a katonaságnál van fegyver is – ismerte el Hegedűs, mosolyát lenyelve.

 

- A fegyver kiesik a kezemből – süpped székébe a toborzott.

Fotó: Löffler Péter / Népszabadság

Huszonkét közmunkást irányítottak a pécsváradi toborzóra, közülük 14-en jöttek el. Aki otthon maradt, annak igazolatlan mulasztást jelent ez a nap, ám aki elutasítja az angyalbőrt, azt nem lesz kizárva a közfoglalkoztatásból állították a toborzó résztvevői. Az igazolatlan mulasztó azonban azt kockáztatja, hogy három hónapra kizárják a közfoglalkoztatás lehetőségéből.

A megjelentek közül többen azt mondták, hogy megpróbálnak bejutni a seregbe. A 28 esztendős Pesti Konrád már korábban is jelentkezett volna, de nem tehette, mert 18 évesen egy lopásért felfüggesztett börtönre ítélték, s a hadseregbe büntetlen előéletűeket várnak. Ezért jelentkezett Konrád az idegenlégióba, el is utazott Franciaországba, de nem vették fel. Jobb felkarján ott is egy légióra emlékeztető tetkó, alatta hatalmas kereszt, bal karján egy skorpió és egy párduc. Fekete, amiképp pólója, nadrágja, zoknija és cipője. Mostanra bőven elévült a Kékesden élő férfi büntetése. Várhatóan az alkalmassági vizsga fizikai feltételeit simán teljesíti az izmos fickó, neki két perc alatt a 60 fekvőtámasz és 80 felülés semmi. Amúgy Konrád hentesnek tanult, de szakmáját nem szereti, abban sosem dolgozott. Nincs is olyan szakma, amit szívesen csinálna, csak a katonaság.

Fotó: Löffler Péter / Népszabadság

- Nem a pénzért – mondja – szeretem a testi próbákat.

A 35 éves Szabó Tibor is menne a seregbe. A fazekasbodai férfi hat hónapot letöltött sorállományúként, bent is akart maradni, de akkor kiderült, hogy gerincferdülése van, kiszuperálták. Bízik benne, hogy most felveszik. A szüleivel lakó Tibor autófényezőnek tanult, de szakmáját ő se akarja folytatni, mert amint mondja: a hígító megöli az embert. Legutóbb Pécsen volt állása, egy autókozmetikánál dolgozott napi 3 és félezerért. A buszt kifizetve 60 ezer forintja maradt, ezért inkább közmunkára kérte magát a falujában havi 52 ezerért.

A 32 esztendős, pécsváradi Együd Ernő se talál évek óta munkát kőművesként, most közfoglalkoztatottként járdát épít. Az erőtlennek látszó, férfi korábban sose gondolt arra, hogy katona legyen, de most, hogy elküldték toborzóra nem tiltakozik az ötlet ellen.

- Csak nem tudom, hol veszik a hasznomat – vallja be. Arra a kérdésre, hogy a szülei házában lakó Ernő miképp képzeli a jövőjét - ha nem sikerül a katonaság - ezt feleli:

- Nem tudom. Valami mindig adódik. Nincsenek terveim.

Fotó: Löffler Péter / Népszabadság

Mohácson is tartott toborzást a közmunkásoknak a pécsi iroda szerdán. Oda 60 embert vártak, 54-en jöttek el. Az általam kérdezettek többsége kizártnak tartotta, hogy belőle egyenruhás legyen. A három gyereket nevelő, 28 esztendős, kőművesként munkához nem jutó Bogdán Csaba csak ezt ismétli: semmiképp, ha megfeszítenek se. A közunkával és napszámból összejön 110-120 ezer, ennél nem vágyik többre. Azt se bánja, ha ez lesz sorsa nyugdíjig, neki így jó.

A 30 esztendős Buják István viszont már holnap belépne a seregbe. A géplakatos szakmájában nem talál munkát Mohácson. Három hónapot Németországban dolgozott havi 250 ezerért, magyar főnöke átvágta, s bár a pénzt kiszorította belőle, hazajött.

- Itthon a nagy semmi, csak közmunka 52 ezerért – fakad ki belőle. - Nem voltam még büntetve, de ha nem jön össze a katonaság, akkor talán bűnöző leszek. Nagyon kilátástalan minden. Százötven forint van a zsebemben, sokszor ennyi se.

Fotó: Löffler Péter / Népszabadság

A jelek szerint szegénységben élő kistérségekben egyre többen gondolják úgy, hogy számukra a katonaság egyfajta megváltás. Ezt nem cáfolja Hegedűs Norbert sem. Megemlíti, hogy volt olyan jelentkező, aki a sorkatonaságot a hitére hivatkozva úszta meg. Most meg jönne. Elutasították. Aki egyszer hívőnek hazudta magát, az alkalmatlan. Persze csak katonának.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.