galéria megtekintése

„Értelmetlen tiltakozni”

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 27. számában
jelent meg.

Danó Anna - Szilvássy József
Népszabadság

Már Csehországban és Szerbiában is engedélyezett az abortusztabletta használata, és még további 25 Európai államban. A magyar egészségügyi kormányzat minden józan szakmai érv ellenére eredményesen szabotálja a szer engedélyezését.

Június 16-ától huszonöt európai államhoz hasonlóan Csehországban is legális az a francia gyártmányú RU–486 abortusztabletta, amely a nők számára kíméletesebbé teszi a terhesség művi megszakítását – tájékoztatta lapunkat a Cseh Nőgyógyászati Társaság (CGPS) elnöke. Vladimír Dvorák elmondta, hogy a tablettát a közhiedelemmel és légből kapott információkkal ellentétben nem lehet a gyógyszertárakban megvásárolni, még a háziorvosok sem írhatják fel, csak az illetékes kórházak szakorvosai, vagyis ugyanolyan feltételekkel lehet hozzájutni, mint eddig, a sebészeti eljárás kiváltásaként.

A támogatók és az ellenzők örök vitája: meg lehet-e tiltani a tabletta használatát ott, ahol az abortusz maga nem tiltott?
A támogatók és az ellenzők örök vitája: meg lehet-e tiltani a tabletta használatát ott, ahol az abortusz maga nem tiltott?
Kallos Bea / MTI

– Ilyen korlátozás ugyan a legtöbb országban nincs, mi azonban tiszteletben tartjuk ezt a rendelkezést is – így az elnök, aki közölte azt is, hogy a nők terhességük 49. napjáig kérhetik a tablettát, amelyből négyet kell bevenni. A Mifegyneből egyszerre hármat: ez megállítja a magzat további fejlődését. Harminchat órával később egy tabletta Mispregnol következik: ez az embriót löki ki a szervezetből. Ekkor a kórházban vagy más egészségügyi intézményben szükség esetén akár többször is ellenőrzik a nő állapotát és az egész folyamatot. Minden érintett úgynevezett biztonsági kártyát kap, amelyen az illetékes orvos telefonszáma is szerepel. Az abortusztablettákért összesen 3500 koronát (hozzávetőleg 40 ezer forintot) kell fizetni, amelyből a biztosító semmit sem térít vissza. Az elnök arról is tájékoztatott, hogy ez a tabletta már 1988 óta engedélyezett Franciaországban, két évvel később az Egyesült Államokban is legalizálták, majd pedig Németországban, Angliában és más országokban, többek között Szlovákiában is. Most pedig már Szerbia is engedélyezte a használatát. Ausztráliában viszont még mindig a tiltott szerek listáján szerepel.

 

Csehországban éveken át indulatos vita zajlott az RU–486 engedélyezéséről. Az Életért Mozgalom (Hnutí pro zivot) 70 ezer tiltakozó aláírást gyűjtött össze, amely a hatóságokat arra késztette, hogy szigorú feltételekhez kösse az abortusztabletta megvásárlását és használatát. Jaroslav Imrych, az olmützi kórház nőgyógyázati osztályának főorvosa szerint fölöslegesek az indulatok, hiszen Csehországban bizonyos feltételekkel törvényes a magzatelhajtás, akkor pedig az újabb módszer ellen értelmetlen tiltakozni.

– Ráadásul az abortusztabletta lényegesen csökkenti a szövődmények és az esetleges meddőség kockázatát, amelyet a sebészeti eljárás során teljesen sosem lehet kizárni – nyilatkozta lapunknak a főorvos. Arra a kérdésünkre, vajon tud-e arról, hogy az RU–486 állítólag az eltelt csaknem másfél évtizedben néhány nő halálát okozta, akik elvéreztek, a főorvos azt válaszolta, hogy ezekre a tragédiákra akkor került sor, amikor az abortusztablettát interneten rendelték meg, és orvosi felügyelet nélkül vették be.

– A mostani legalizálással kizárjuk az ilyesmit, mert az RU–486 gyógyszertárakban nem lesz szabadon hozzáférhető, a megrendelők csak a kórházak és a fekvőbeteg-ellátással rendelkező más egészségügyi intézmények lehetnek, az orvosi ellenőrzés pedig kötelező – tette hozzá Jaroslav Imrych.

Érdeklődésünkre Stepánka Cechová, a prágai egészségügyi tárca szóvivője azt közölte, hogy a hatályos törvények szerint csak a cseh állampolgárságú nőkön végezhetnek magzatelhajtást, illetve azokon, akiknek állandó csehországi lakhelyük van. Ugyanez a megszorítás érvényes az abortusztablettákra is.

– Az elmúlt napokban sokan érdeklődtek Lengyelországból, néhányan Magyarországról is, mindannyiuknak ezt a választ adtam – tette hozzá.

A KDNP közbelépett

Fellélegezhetnek a bécsi abortuszklinikák – a minapi cseh döntés nem teremt számukra konkurenciát a magyar nők kiszolgálásában.

A magyar egészségügyi kormányzat minden józan szakmai érv ellenére eredményesen szabotálja a Medabon engedélyezését. A demonstratív politikai fellépéssel még azt is elérték, hogy az a magánintézmény is visszalépett az alkalmazástól, amely korábban legális magánimport keretében hozta be a gyógyszert az országba, és két évig sikeresen alkalmazta terhességmegszakításra.

A tiltakozók elérték, hogy ne kerüljön forgalomba
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az engedélyezési folyamatot a tablettás abortusz előtt is végig kellett csinálniuk az érintett nőknek. Ám amióta a fővárosi magánklinika megszüntette a szolgáltatását, a Patent Egyesület adatai szerint hetente 8-10 magyar nő megy Bécsbe gyógyszeres terhességmegszakításra. Az ugyanis Ausztriában jogszerű. Nincs várakozási idő és kötelező védőnői vizit. A terhes állampolgárságának az osztrák jog szempontjából nincs jelentősége, a külföldieknek ugyanolyan lehetőségeik vannak, mint a helyieknek. A terhességmegszakítást Ausztriában nem kötelező semmilyen hatóságnak bejelenteni, így a páciensek adatai titkosak maradnak.

Az abortusztabletta kis híján Magyarországon is elérhetővé vált. A magyar gyógyszerészeti hatóság 2012 májusában regisztrálta az egyik abortusztablettát, a már említett Medabont. A nyilvántartásba vételt a gyártó cég, a Sun Pharmaceutical – az egységesített európai rendszernek köszönhetően – egyszerre több országban kezdeményezte, s a magyar gyógyszerészeti hatóságtól is megkapta a regisztrációt. Következő lépésként az úgynevezett „első gyártási tételt” kellett volna átadniuk az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek egy utolsó ellenőrzésre, hogy a készítmény csomagolása, a beteg és az orvos tájékoztató szövege megfelel-e a hazai előírásoknak. A „próbacsomag” azonban azóta sem érkezett meg.

Ennek okairól a Népszabadság hiába kérdezte Tom Bootot, a Sun Pharmaceutical Industries Europe BV üzletfejlesztési igazgatóját, nem kívánt nyilatkozni. De a döntés hátterében információink szerint nem feltétlenül szakmai megfontolások állnak. Emlékezetes: arra, hogy a gyógyszer – két évvel ezelőtt – eljutott az engedélyezésig, a kisebbik kormánypárt azonnal abortuszellenes kampánnyal reagált. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár 2012 májusában a Hír TV műsorában jelentette be: a készítmény hazai regisztrációja nemzetközi kötelezettség volt, de az abortusztabletta alkalmazásával kapcsolatban olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely egykönnyen nem rendezhető. Ezért az egészségügyi szakállamtitkárság úgy döntött, hogy a készítmény beszerzése, az egészségbiztosító általi támogatása, forgalmazása szóba sem jöhet.

A politikai szándék szakmai megalapozására külön apparátust foglalkoztattak, amelynek az volt a feladata, hogy találjon jogszabályt a tabletta egyértelmű tiltására.

Eközben hiába kérte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Patent Egyesület, hogy a tabletta hétköznapi használatát akadályozó szakmai vita részleteit, a tiltást megalapozó úgymond „tudományos bizonyítékok” forrását az államtitkárság hozza nyilvánosságra. Ez máig nem történt meg. A sajtó ezzel kapcsolatos kérdéseire is semmitmondó közleményekkel, de leginkább hallgatással reagált a szakminisztérium. A jogvédők bírósághoz fordultak, és közérdekű adatigényléssel próbálták kideríteni, milyen rejtett kockázatokat fedezett fel az államtitkárság, ami sem a WHO-nak, sem a szakértő orvosoknak, sem pedig az engedélyező szerveknek nem tűnt fel. A GYEMSZI, a kórházakat fenntartó és a gyógyszerügyi hatóságot is képviselő megahivatal üzleti titokra való hivatkozással megtagadta a szakmai aggodalmakat megalapozó adatok kiadását. Ezt a TASZ nem fogadta el, és bírósághoz fordult. A pert – határidő-túllépésre való hivatkozással – elveszítették, mivel a gyakorlattól eltérően számították az eljárásra irányadó határidőt.

A jogvédő szervezet ismét a GYEMSZI-hez fordult, hogy a hatósági döntést, illetve a hatástanulmányokat és a „tisztázatlan kockázatokat” megismerhessék. Az újabb kérelemre a hatóságok kiadták a közigazgatási eljárást lezáró döntést, valamint a nyilvános értékelésről szóló jelentést is. Ezek mind azt igazolták, hogy a megfelelő eljárásokat, kockázatelemzést lefolytatták, és megállapították, a tabletta hatásos és biztonságos.

Kíméletesebb eljárás

A gyógyszer használatával kapcsolatban van kedvező hazai tapasztalat, sőt, a kémiai úton történő terhességmegszakítást a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium is támogatta. Erre megvolt minden okuk, hiszen a kilencvenes évek elején a WHO kérésére több országban összehasonlították az abortusztablettát a megszakítás hagyományos módszereivel, és ebben a programban részt vett a Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika is. Az eredményeket az egészségügyi világszervezet publikálta.

E szerint a méhkaparással és a gyógyszerrel megszakított abortuszok esetében is csaknem azonos arányban fordult elő szövődmény, kivéve a lázat, amely gyakrabban fordult elő a kürettel elvégzett beavatkozásoknál. A gyógyszeres abortusz spontán vetéléshez hasonló állapotot idéz elő. S bár gyorsabban regenerálódik a méh, mint a művi abortusz után, az eljárás hosszadalmasabb, fájdalommal járhat. A gyógyszernek lehetnek mellékhatásai.

Gyakori érv a tabletta ellen, hogy az esetek 2-7 százalékában nem üríti ki teljesen a méhet, ilyenkor művi beavatkozással fejezik be az abortuszt. A vizsgálat adatai szerint a tabletta mellett szólt, hogy jóval kíméletesebb eljárásnak bizonyult, mint a hagyományos küret. A KSH anyai halálozásokat gyűjtő adatsorából pedig az is kiderül, hogy két-három évente Magyarországon belehal egy-két nő a hagyományos (küretkanállal végzett) abortuszba.

Kapcsolódó cikkek

A KDNP közbelépett

.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.