„Értelmetlen és embertelen” – civil kampány a kvótanépszavazás ellen

Kampányt indítanak civil szervezetek a népszavazás érvénytelenítése érdekében, mert úgy látják, a referendum – és a hozzá kapcsolódó kormányzati gyűlöletkampány – „nem viszi előre közös ügyeinket, értelmetlen és embertelen is".

„Mi, civil szervezetek és az országért felelősséget érző magyar állampolgárok egy olyan országban hiszünk, ahol az emberség, a szolidaritás és egymás tisztelete mentén intézzük közös ügyeinket. Azt látjuk, hogy a kormány veszélyezteti értékeinket, ezért felemeljük szavunkat az október másodikára kiírt népszavazás, és az azt beharangozó gyűlöletkampány ellen" – szögezi le közös közleményében csaknem kéttucatnyi szerveződés.

Ezért úgy döntöttek, hogy kampányt indítanak a népszavazás érvénytelenítéséért, mert az álláspontjuk szerint „nem viszi előre közös ügyeinket, értelmetlen és embertelen is". Nem kínál választ sem a menekültek helyzetére, sem az Európai Unió jövőjére – hangsúlyozzák. Azt gondolják, a referendumra bocsátott kérdéssel a hatalom éppen úgy elutasítja a szolidaritást nehéz helyzetű embertársainkkal, mint a többi európai tagállammal. Meggyőződésük, hogy ahol a gyűlölet határozza meg a közbeszédet, ott hosszútávon senki nem lehet biztonságban.

A kérdést ráadásul értelmetlennek tartják, mert az EU-ban nem született döntés a kötelező „betelepítési" kvótáról, és nem folynak tárgyalások e tárgyban. Ha a jövőben ez fel is merülne – figyelmeztetnek –, a tárgyalóasztalnál Magyarország képviselői is ott ülnének. A referendumnak a civilek szerint konkrét jogi következménye sem lehet, de azt sem tudni, hogy a kormány pontosan mire kér felhatalmazást az állampolgároktól, mert ezt nem árulták el.

A népszavazási kampány embertelen, mert a célja a menekültekkel szembeni gyűlöletkeltés – emelik ki a jogvédők. Egyetlen következménye: tovább gyengíti a már most is rendkívül megtépázott társadalmi szolidaritást.

Az igazi kérdés október 2-án – állítják a jogvédők –, hogy képes lesz-e valaha ez az ország humánus közösséggé válni. „Vannak közöttünk, akik érvénytelenül fognak szavazni, míg mások bojkottálják a menekültellenes kényszernépszavazást. A célunk mégis közös: érvénytelenítsük ezt a népszavazást" – fogalmaznak. A közleményüket azzal zárják, hogy „együtt be tudjuk bizonyítani, hogy emberséges és szolidáris a mi országunk!".

A felhíváshoz csatlakozott az Artemisszió Alapítvány, az Eleven Emlékmű, az Eötvös Károly Közpolitika Intézet, a Független Előadó-művészeti Szövetség, a Gyerekesély Közhasznú Egyesület, a Hálózat a Tanszabadságért, a Hívatlanul Hálózat, a Humán Platform Egyesület, a Közélet Iskolája, a Krétakör Alapítvány, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Magyarországi Európa Társaság, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, a Migration Aid, a MigSzol, az Oktatói Hálózat, az Oltalom Karitatív Egyesület, az Opera Közhasznú Kulturális Egyesület, a Segítsünk együtt!, a Szépírók Társasága, a Társaság a Szabadságjogokért.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.