Érpataknak bocsánatot kell kérnie

Két éve rendőrökkel vezettették ki egy érpataki rendezvényről Szőllősi Gábort, a TASZ munkatársát és Tódor János újságírót. A hátrányos megkülönböztetés miatt indult perben az önkormányzat jogerősen vesztett.
Az alperes nem ment el a tárgyalásra, és az elsőfokú ítélet emelkedett jogerőre abban a perben, amely amiatt indult, mert Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere egy helyi lakost, Szőllősi Gábort és Tódor János újságírót 2013. február 9-én rendőrökkel vezettette ki az önkormányzat által szervezett nyilvános „becsület napi” rendezvényről. Ezután a  Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hátrányos megkülönböztetés miatt perelt.
 
Az előzményekről a TASZ azt írta: a 2013-as  érpataki rendezvényt a polgármester az önkormányzat nevében eljárva szervezte meg a helyi általános iskolába. A rendezvényre ellátogatott Szőllősi Gábor, a TASZ munkatársa, valamint Tódor János újságíró. Amikor a polgármester meglátta őket a közönség soraiban, verbálisan rájuk támadt, vélt liberális nézeteik miatt pocskondiázta és nemkívánatos személyeknek nevezte őket, majd rendőrt hívott.
 
A rendőrség annak ellenére kivezette Szőllősit és Tódort, hogy rendzavarásra a polgármester állításán kívül semmilyen jel nem utalt. A rendőri intézkedés miatt Szőllősi a Független Rendészeti Panasztestület vizsgálatát kezdeményezte, és a testület meg is állapította, hogy a polgármester hívására érkező rendőrök fellépése jogszerűtlen volt, intézkedésük súlyosan sértette a panaszos alapjogait: az önkormányzati rendezvényről való kivezetéssel mozgásszabadságát, az igazoltatással pedig a személyes adatainak a védelméhez fűződő jogát korlátozták.
 
A minapi jogerős ítélet szerint - amelyről Szőllősi Gábor a Facebookon számolt be - a felperest hátrányosan megkülönböztetés érte, ezért azonban jogilag nem a polgármester felel, hanem az önkormányzat, mint a polgármester munkáltatója. Szőllősi a Facebookon így kommentálta az ügyet: "az ítélet legszebb része, hogy nyílvánosan bocsánatot kell kérniük. Aktualítást nyert, hogy senki nem alázhat meg büntetlenül senkit, mert visszakapja!". 
 
 
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.