galéria megtekintése

Érpataki modell Ózdon

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 18. számában
jelent meg.


Doros Judit, ÓZD
Népszabadság

Az ózdi városházán látványos az átalakulás. A tavaly őszi önkormányzati választások óta árpádsávosra festett folyosó vezet a polgármesteri irodáig. A jobbikos Janiczak Dávid szerint legalább ennyire feltűnő a hivatal működésének megváltoztatása. Akit nem zavar, hogy Janiczak építőkre és rombolókra osztja a közösséget, egyelőre elégedett polgármesterével.

– Minket eddig nem bántott. Munkát ígért, az eddig nem lett, de legalább közmunkára elmehetnek a cigányok. Jó lenne valami rendes állás, de ha nincs, hát nincs. El kell fogadni.

Janiczak Dávid az önkormányzat árpádsávos folyosóján. Nem sül ki a szeme.
Janiczak Dávid az önkormányzat árpádsávos folyosóján. Nem sül ki a szeme.
Teknős Miklós / Népszabadság

Az ózdi Hétes telepen beszélgetünk: a hajdan elegáns, középosztálybeli munkásoknak, mérnököknek otthont adó, mára lepukkant városnegyedben élnek a legszegényebbek. – Még sose kértem semmit a polgármestertől, nem tudom, adna-e, ha tényleg kérnék. De nem kérek. Jól megvagyunk itt a telepen. Engem most a gyerekeim tartanak el, mert nem kaptam meg a rokkantságit, és egy éve nincs semmilyen jövedelmem. Nélkülük éhen is halnék – mondja egy idősebb nő.

 

Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere – akinek irodájához egy hónappal ezelőtt árpádsávosra festett folyosó vezet – hamar megválaszol arra a kérdésre: adna-e, ha kérnének tőle.

– Attól mindig ideges leszek, ha úgy jönnek ide hozzám, hogy huszonnégy éves vagyok, négy gyerekkel, adjál segélyt, miközben az illetőnek öt általános a legmagasabb iskolai végzettsége. Ilyenkor megkérdezem, hogy melyik gyereket csináltam én, és hogy a saját életvitelének felelősségét miért akarja feljebb tolni a városvezetésre, a polgármesterre. Visszakérdezek, hogy miért nem tanultál az iskolában, miért nem szereztél rendes szakmát? Néhány évvel ezelőtt magam is kerültem nehéz helyzetbe, nem volt munkám.

Elmentem pizzafutárnak, és naponta kétezer forintot kerestem, de este kilenckor nem mondtam, hogy bocs, ennyi pénzért nekem már lejárt a munkaidőm. Aztán egy díszítőkovács mellett vertem a vasat, harminc fokban, napi háromezerért, és itt se nyavalyogtam, mert arra gondoltam, hogy a Jóisten majd megsegít a szorgalmamért.

Az általunk megkérdezett ózdiak közül sokan elégedettek a polgármesterrel, aki – s ezt politikai ellenfelei is elismerik – meglepően hatékonyan kommunikál a választópolgárokkal. Közösségi oldalán több mint tízezer követője van, nekik mindennap beszámol arról, mit végzett a hivatalban, kivel találkozott, mire jutott. Létrehoztak öt olyan e-mail címet, ahol a helyiek ötleteiket, javaslataikat és problémáikat felvethetik.

Építők és rombolók

– Én a munkát szolgálatnak tekintem, engem az ózdi emberek „fizetnek”, nekik dolgozom. Ha beérkezik egy panasz, azt két héten belül kivizsgáljuk, megoldjuk, és az elvégzett munkáról fényképes jelentést küldünk vissza a helyi lakosnak. Ehhez kellett egy kis szemléletváltás a hivatalban: amikor idekerültem, ilyen esetben az volt a kulcsmondat, hogy az ügy „folyamatban van”. Most az, hogy „készen van”.

Ózd polgárait a polgármester két részre osztja: az építőket támogatja, a rombolókat bünteti
Ózd polgárait a polgármester két részre osztja: az építőket támogatja, a rombolókat bünteti
Teknős Miklós

Janiczak Dávid elismeri: munkájában az „érpataki modell” elvrendszere vezeti, vagyis a helyi társadalmat „építőkre” és „rombolókra” osztja: az előbbi csoport tagjait támogatja, utóbbiakat bünteti. – A rend irányába kell elmozdulni, ennek híján nem jönnek a városba befektetők, s nem lesznek munkalehetőségek sem – mondja.

Álmok és valóság

A befektetők egyelőre nem tolongnak Ózdon, bár a város vezetője ezt azzal indokolja, hogy fél év alatt senki nem képes csodát tenni. Mindenesetre nemrég elkészítettek egy ózdi „kiajánló brosúrát” kifejezetten a vállalkozások érdeklődésének felkeltésére. Abban bíznak, hogy Ózd is egyike lesz annak a kilenc kiválasztott városnak, ahol az állam új börtönt épít majd: ez 250 embernek adna munkát. Felsőoktatási intézményt is álmodnak Ózdra: a gödöllői egyetemmel tárgyalnak egy kihelyezett kar elindításáról, ez is felpezsdítené a munkaerőpiacot.

Egyelőre azonban a közmunka a legelterjedtebb a városban: ezerháromszáz ember dolgozik a programban. A napokban meglehetős felzúdulást váltott ki a hír, hogy a polgármester javaslatára rejtett kamerás szemüvegeket, valamint kézi hang- és képrögzítőket szereztek be, amelyekkel a közmunkások „munkamorálját” ellenőrzik. Utóbbiak zsarolásnak értékelték, miszerint a munkaszerződésüket csak úgy kötik meg, ha elfogadják, hogy munka közben felvétel készülhet róluk.

Janiczak szerint azonban e passzus aláírása nem feltétele a munkába állásnak. Ők a közmunkát ellenőrzik majd, és nem a közmunkásokat, amennyiben az adatvédelmi biztos jóváhagyja a szabályzatot, de jelenleg egy kamera sincs még használatban. A polgármester szerint a munka megfigyelése a multinacionális cégeknél is gyakorlat, nem érti, miért kellene a közmunkásokkal kivételt tenni. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint viszont jogellenes a közmunkások „bekamerázása”, ami akár tízmilliós büntetést is vonhat maga után.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.