galéria megtekintése

Gyurcsány hangosan hallgatott

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 24. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

A kormányzáshoz erő kell – e gondolatra fűzhető föl leginkább Gyurcsány Ferenc röpirata, amelynek közzétételét csütörtökre, a Demokratikus Koalíció negyedik születésnapjára időzítette a volt miniszterelnök. Arra jutott, hogy a választóknak 2014 tavaszán az erő fontosabb volt, mint az általuk kínált demokratikus alternatíva, amelynek nem volt meggyőző vezetése: nem az önkényt választották, hanem az erőt a gyengeség helyett.

 „Nem a demokratikus alternatívát kell tehát feladni, hanem azt kell erővel megtölteni. De nem puszta nyers erővel, hanem intellektuális, morális, emberi, politikai és szervezeti erővel. Ez a mai magyar baloldal legnehezebb feladata” – állapítja meg Gyurcsány már a 15 pontba szedett dolgozatának első oldalán. Arra nézve viszont, hogy az erő miből táplálkozhatna, alig ad eligazítást.

„Modern politika nincs erős vezetés nélkül”
„Modern politika nincs erős vezetés nélkül”
Koncz György / Népszabadság

A korábbi kormányfő nem zárt ideológiaként, hanem attitűdként, kultúraként, társadalomszemléletként ír a baloldaliságról, noha a szakirodalom inkább a konzervativizmust szokta így definiálni. Ami tegnap baloldali volt, az mára üres hazugság, populizmus lehet, ami tegnap jó volt a jobboldalnak, az lehet, hogy a baloldal számára is támogatható – relativizál Gyurcsány, aki a centrum meghódítását jelöli meg a balközép politika feladatául. Sokan az övénél baloldalibb programot akarnak – jelzi, majd elmerül abban, hogy a „szimbolikus méretű, de egyenlőséget teremtő” vizitdíj és a „szerény” tandíj is baloldali volt. (Ezeket az intézkedéseket 3,3 millió ember utasította el népszavazáson – a szerk.)

 

„Könnyű több bért hirdetni ellenzékben. De a kormányzás nem az ígéretek, hanem a realitások világa” – szól bizonyára a mostanság fizetésemelést követelő MSZP-nek címzett figyelmeztetés, amelyet újabbak követnek. Például: ha a szocialisták minden kívülről jövő javaslatot támadásként élnek meg, akkor nekik kell sikeres ötletekkel előállniuk, miután a baloldal pillanatnyilag legnagyobb pártjaként a felelősségük is nagy.

Az Orbán-kormány természetéről nem sok újdonsággal szolgál a szerző: Magyar Bálint két évvel ezelőtti kifejezését kölcsön véve maffiaállamnak nevezi az aktuális berendezkedést. Annál érdekesebb az a fejtegetés, amely szerint az európai és a magyar baloldalnak kevés izgalmas, hiteles személyisége van. „Nem volt mindig így. Pár éve Blair, Schröder nagyon meggyőző volt. Én is mást jelentettem 2005-ben, mint ma” – idézi fel, azt is megjegyezve: 2002 óta mindhárom baloldali miniszterelnök a szocialista párt belső körein kívülről jött.

„Az MSZP vagy másfél évtizede megszűnt vonzani, illetve kitermelni a politikailag érett, alkalmas miniszterelnök-jelölteket. Mostani elnökük nem is akar az lenni” – írja Gyurcsány, aki kitart amellett, hogy az elmúlt években elszaporodó baloldali pártoknak végül egyesülniük kell, „és ami majd akkor létrejön, az csak nyomokban hasonlíthat a régi MSZP-re”, amelyet 2011 őszén otthagyott.

A DK elnöke végezetül visszatér az erő hiányához, mondván: modern politika nincs erős vezetés nélkül. „A politika szakma. És nincs más tanulási terepe, mint a közéleti, parlamenti, kormányzati gyakorlat. Kockázatos dolog miniszterelnök-jelöltet importálni” – állapítja meg. Nem nagyon csodálkozhatunk majd, ha rövidesen ötlete is lesz a kilétére.

Az elemzők szerint a javaslatok többségükben ismertek, hiányoznak az újszerű gondolatok
Böcskei Balázs
Böcskei Balázs

Böcskei Balázs politikai elemző: „Gyurcsány Ferenc röpirata tartalmi újdonsággal nem szolgált. Mind a jövőbeni Magyarország-képe, mind az orbáni Magyarország-leírása és javaslatai többségében ismertek. Ennek következtében az összefoglaló jellegű dolgozat esetében nem Gyurcsány „iránymutató” aktivitásának tartalma a fontos, hanem az időzítése. Az ellenzék megítélése ma kedvezőtlenebb, mint az a helyzetből következne. A választópolgárok fejében „beárazódott” az ellenzék teljesítménye, beálltak az erőviszonyok. Miközben a jobboldal a menekültkrízis során, egy teljes nyáron át hatékonyan „uralta a politikát”, addig a baloldal – fragmentáltsága okán is – láthatatlanná vált, „kiesett” a politikai cselekvők és érzékelhetők köréből. Gyurcsány ezt a „beárazást” tapasztalva aktivizálódhatott az ünnep elé, a „cselekedni kész” ellenzék képét kívánja revitalizálni, egyúttal saját tábor elbizonytalanodásának megy elé. A röpirat „hangosan hallgat” az előválasztásról, viszont ismét napirendre hozza a választási párt kérdését, amely jelen tudásunk szerint és a baloldal versenyhelyzetét tekintve valóban egy hatékony együttműködési forma lehet.”

Reiner Roland
Reiner Roland

Reiner Roland, a Republikon Intézet politikai elemzője: A DK elnökének politikai írásából hiányoznak a kifejezetten erős és újszerű gondolatok, a legtöbb megállapítást, felvetést, már hallhattuk, olvashattuk a volt kormányfőtől. Ezzel együtt szerinte az írás annyiban mégis aktuális lehet, hogy most újra mind inkább előtérbe kerül az ellenzéki együttműködés témája. Reiner azt tartja a röpirat legérdekesebb részletének, hogy Gyucsány ezúttal mintha békülékenyebben, visszafogottabban szólna az MSZP-ről. Szeptemberben, a DK egyik megmozdulásán a volt kormányfő kifejezetten keményen bírálta a szocialistákat és a politikai térben betöltött szerepüket, most viszont elismerte, hogy a demokratikus ellenzék legnagyobb támogatottságú pártja. (B. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.