galéria megtekintése

Félezres szolidaritási tüntetés a szegedi gyűlölet-bűncselekmény áldozatai mellett

3 komment

Munkatársunktól

Kedd délelőtt elhagyta a kórházat az a fiatal egyetemista lány, akit szombat este fekete ruhás, kopasz fiatalok vertek meg Szegeden a partfürdőn, mert félvér barátját bevándorlónak nézték. A Kettős Mérce kedd estére szolidaritási tüntetést hirdetett.

Sikerült úgy helyreállítani a Tímea nevű, húsz év körüli szegedi egyetemista törött arccsontját, hogy nem volt szükség lemez beültetésére. A lányt szombat este fél 12 körül verték meg a Belvárosi híd újszegedi hídfője alatt, ahol a kubai származású, félvér barátjával hazafelé tartottak a Wake Up Color Festivalról.

Az elkövetők ittas, fekete ruhás, kopasz férfiak voltak, akik a színesbőrű férfit migránsnak nézték, és meg akarták verni. A lány közéjük lépett, és el akarta mondani, hogy a barátja magyar állampolgár, és egyéves kora óta Magyarországon él. Így őt érték a súlyosabb ütések. Ennek következtében felrepedt az ajka, zúzódások keletkeztek a szeme alatt, kis híján kiesett néhány foga.

Az elkövetők – akik egy, a helyszínen készült videofilm tanúsága szerint dülöngélésig részegek voltak – bántalmazták a lány párját és a testvérét is.

 

„Mindenkinek köszönöm a támogatást! Igyekszem felépülni és megmutatni, hogy az a gyenge nő, akit elvertek, igenis erős. Meggyógyulok, és ehhez nagyon köszönöm a sok jókívánságot és törődést, sokat jelent!” – írta a Facebookon Tímea az ismerőseitől érkező jókívánságokra.

A lányt a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjában hétfőn műtötték meg, kedden délelőtt már haza is engedték. A rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettesek ellen közösség tagjai elleni erőszak gyanújával.

Az esetről készült egy videofelvétel is, ám az internetre felkerült részen csak imbolygó, részeg férfiak látszanak, akik közül egyik-másik felismerhető. Ha tehát meglesznek a tettesek, a felvételt bizonyításra is használhatják. A videón látszik, hogy a megvert lány és a barátja a földön fekszik, és az is kiderül, hogy senki sem sietett a sérültek segítségére.

Mind a Szegedi Tudományegyetem, mind a rendőrség arra kéri az eset szemtanúit, hogy ha bármilyen információval rendelkeznek az üggyel kapcsolatban, segítsék a nyomozóhatóság munkáját. Az SZTE elítéli az erőszakot és a rasszizmust, és együttérzését fejezi ki a bántalmazott egyetemi polgárának.

Szolidaritási tüntetés az Erzsébet téren

Forrás: Kettős Mérce

Veletek vagyunk címmel hirdetett szolidaritási tüntetést a szegedi támadás áldozataival a Kettős Mérce. „A hétvégén három szegedi fiatalt aljas indokból megtámadták és súlyosan bántalmaztak. Elkerülhetetlenül eszünkbe jut, hogy a bűncselekmény összefügghet a jelenlegi kormány politikájával és gyűlöletkeltő kampányaival. Azért szervezzük az összejövetelt, mert tudatni szeretnénk az áldozatokkal, hogy nincsenek egyedül. Nem készülünk beszédekkel. Annyit kérünk mindazoktól, akik ugyanolyan felháborodást éreznek mint mi, hogy jöjjenek el az Erzsébet térre” – olvasható a kedd estére meghirdetett demonstráció felhívásában. A megmozdulásra kora délutánig félezren jelezték csatlakozási szándékukat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.