Érinthetetlen diákvezér

Nem akármilyen karrier áll Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egyetemi hallgatói önkormányzatának (ehök) elnöke mögött. A szervezet hivatalos honlapja szerint 2003-ban lett a szegedi egyetem hallgatója, 2004 és 2008 között a bölcsészkari hallgatói önkormányzat (hök) elnöke.

2007–08-ban első ízben az SZTE ehök elnöke. 2009 óta folyamatosan ő tölti be ezt a tisztséget. Először a bölcsészkaron tanult, majd az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán. Tanulmányai egy részét megkezdte, de nem fejezte be. 2010 óta jogot hallgat. 2008-ban két félévre kizárták az egyetemről. A Hallgatói Ügyek Jogorvoslati Bizottsága szerint Török az Universitas Sportklub részére egy már korábban odaítélt támogatás önkényes visszavonásával kívánta a sportközpont vezetőjét arra kényszeríteni, hogy az egyesület elnökségében a hallgatói önkormányzat a többséget megszerezze.

Török Márk nem fél önmagát jelölni
Török Márk nem fél önmagát jelölni
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Közreműködött abban, hogy a Hallgatói Térítési és Juttatási Bizottság ne alakuljon meg, s így ne tudjon döntést hozni a szociális ösztöndíjak odaítélésének kritériumairól, melyekről végül az ehök – szabályellenesen –önállóan határozott. Egyetemi és hatósági engedély nélkül végeztetett felújítást a BTK épületében, az átalakított pincét szakemberek életveszélyesnek minősítették.

Bölcsészhallgatói jogviszonyát tanulmányi okokból megszüntették, a két féléves kitiltás után mégsem kellett távoznia az egyetemről, mert volt tartalék szakja. Sokan úgy vélik, ténylegesen az eltiltása idején is ő irányította az ehököt, amelynek 2009-ben már újra az elnökévé választották. A Török elleni fegyelmi ügyet végigvivő Badó Attila hallgatói ügyekért felelős rektorhelyettes pozícióját a szabályzat átalakításával előbb kiürítették, majd megszüntették.

Azóta az ehök egyetértése nélkül sem tanulmányi, sem fegyelmi okból nem lehet az egyetemen egyetlen hallgatóval szemben sem retorziót alkalmazni. Az egyetem szenátusa ezt hagyta – az ott ülő professzorok kinevezése is a tömbként szavazó, a testület egyharmadát adó hallgatói képviselőktől függ. Napvilágra került egy 2008-as jegyzőkönyv, amely a bölcsészkari hök megalakulását dokumentálja. Ebben Török Márk ehök-elnök bölcsészkari hök-elnöknek jelöli Török Márkot.

Török Márk a jelölést elfogadja. (Egyhangú szavazással meg is választották.) Ez az eset magyarázza, hogy miért nincs esély az ő és köre leváltására. A gazdaságtudományi kar alsóéves hallgatói 2011-ben új hök-választást követeltek, kifogásolták, hogy csak az ehök által támogatott hallgatók lehetnek a hök tagjai. Az alsósok lázadása kifulladt. 2012-ben hárommilliós tartozással felszámolási eljárás indult a hallgatói önkormányzathoz köthető SZTEage kávézót működtető cég ellen, ám másutt új kávézó nyílt, szintén ehök-tagokhoz köthető tulajdonosi körrel.

Az ehök iroda címére több céget is bejegyeztek, ezek tulajdonosai között egyetemi alapítványokat is találni. Török neve nem fordul elő a cégiratok között. 2013 nyarán ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a Szegedi Járási Ügyészség. Egy, a HVG-ben tavaly májusban megjelent cikk szerint az egyik korábbi kari hök-elnök hallgatókat akart rávenni, hogy lépjenek be a Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesületbe, és léptessenek be másokat is, amiért piramisjáték-szerűen pénzt kaptak volna.

Szanka Ferencnek, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint a nyomozás azóta is tart, de nem gyanúsítottak meg senkit. A Délmagyarország című lap idén szeptemberben idézett a „szesszel és szexszel teli mondatok”-ból, amelyeket az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar 2013-as gólyatáborának indulóiként énekeltek.

Török Márkot 2013-ban hatodik alkalommal választották az SZTE ehök elnökévé. Ő volt az egyetlen jelölt. Pályázatát nem hozta nyilvánosságra, emiatt perli az egyetemet az Átlátszó Oktatás portál. Török jelenleg is betölti Szegeden a legfőbb diákvezetői tisztséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.