galéria megtekintése

Erdő Péter: Embercsempésszé válnánk, ha befogadnánk a menekülteket

80 komment


Czene Gábor
NOL

Visszautasítja Erdő Péter azt az állítást, hogy a katolikus szervezetek „észrevétlenek” lennének a menekültek ellátásában. A bíboros a jelenlegi jogszabályokkal indokolja, hogy az egyházi intézmények Magyarországon nem fogadnak be menekülteket.

Erdő Péter bíboros két cikluson át volt a katolikus püspöki kar elnöke, mandátuma lejárt. A testület „őszi rendes ülése” után a bíboros az új elnökké választott Veres András szombathelyi püspökkel közösen tartott tájékoztatót. Sok minden előkerült – az Irgalmasság Szentéve vagy például a Szent Márton-év –, az újságírókat azonban valamilyen különös oknál fogva elsősorban a menekültválság foglalkoztatta.

Erdő Péter
Erdő Péter
Reviczky Zsolt / Népszabadság/archív

A bíboros elöljáróban elmondta, hogy a táborokban, befogadó állomásokon az állami szervek biztosítják az elfogadható ellátást a menekültek számára. Viszont addig, amíg oda eljutnak, szükséghelyzet alakulhat ki. A katolikus szervezetek – hangsúlyozta Erdő Péter – „diszkréten” jelen vannak minden olyan helyen, ahol segíteni kell.

 

A felvetésre, hogy Ausztriában a katolikus egyház befogadja a menekülteket, Erdő Péter közölte: jelentős különbség, hogy a Magyarországra érkezők többsége nem kíván nálunk maradni. A menekültügyi eljárás is különbözik, nálunk a „migránsok” jogi helyzete szinte napról napra változik.

Stabilabb, világosabb szabályokra lenne szükség – jelentette ki a bíboros. Pillanatnyilag az egyházak nem jogosultak arra, hogy befogadjanak menekülteket. Ez tilos: ha így tennének, akkor embercsempészek lennének. Erdő Péter elmondása szerint az egyház tárgyalásokat folytat a kormánnyal, több ingatlan is szóba jöhet a menekültek elhelyezésére. A bíboros reméli, hogy a tárgyalások eredményeként még a hideg beállta előtt sikerül megoldást találni.

Bár a Keleti pályaudvarnál a minap látni lehetett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvosi kocsiját és munkatársait, a püspökkari tájékoztatón kiosztott sajtóanyag pedig két oldalon át sorolta, mennyi mindent csinál a Katolikus Karitász, a nagy egyházakhoz kötődő segélyszervezeteket gyakran bírálják, hogy nem eléggé veszik ki a részüket az „utcai szolgálatból”.

A bíboros visszautasította az „észrevétlenség vádját”. Úgy vélte, a katolikus szervezetekkel diszkriminatív módon bánik a sajtó.

Kérdésünkre, hogy megítélése szerint a kormány jól kezeli-e a menekültkrízist, a bíboros igazi diplomatához méltó választ adott: borzalmasan nagy problémáról van szó, amit Európában szinte senki nem tud jól kezelni.

Az államok joga és kötelessége

A püspöki kar állásfoglalást tett közzé a menekültválságról. Íme:

„A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a rászorulók megsegítésére – Ferenc pápával egységben – felkérte a Katolikus Karitászt, hogy az állami hatóságokkal együttműködve – miként eddig is – az adott jogi és humanitárius helyzetben keresse a segítségnyújtás leghatékonyabb módjait.

A jelen történelmi helyzet súlyának tudatában aggodalmunkat fejezzük ki közel-keleti keresztény testvéreink sorsa iránt. Ezzel egyidejűleg hangsúlyozzuk, hogy az államok joga és kötelessége megvédeni polgáraikat.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.