Épp a gyerekek maradtak ki a nekik szánt uniós milliárdokból

Nagyon nem szép, amikor gyerekeket használnak fel politikai programokban ürügyként, de kevés csúnyább dolog van annál, amikor a gyerekszegénységre hivatkozva herdálnak el hatalmas összegeket úgy, hogy abból éppen a gyerekek profitálnak a legkevesebbet. 
Hadházy Ákos sok módozatával találkozott már az EU-s pénzek elverésének, és ezekről rendszeresen be is számolt a korrupcióinfó sorozatán, de csütörtökön bemutatott 11 milliárd forintos programcsomag szerinte csúcsot dönt cinizmus kategóriában.

11 milliárd forintból 11 ezer eldugott faluban élő szegény sorú gyermek kaphatott volna egymilliós ösztöndíjat, vagy 11 ezer szakember egymilliós premizálást, esetleg 110 ezer családnak juttathattak volna százezer forintos taníttatási hozzájárulást, látható eredmények helyett azonban néhány budapesti cég gazdagodott belőle.

A közbeszerzési értesítő arról tanúskodik, hogy a keret nagy részt 1) érthetetlen célú 2) felháborítóan túlárazott 3) igazolhatóan alibi közbeszerzéssel beszerzett "pénzherdáló projektelemekre" ment el - állította az LMP nemrég megválasztott társelnöke.

Az "Integrált térségi programok a gyerekek és családjaik felzárkózási esélyeinek növelésére" című TÁMOP-programra 3,4 milliárdot, a "Gyerekesély program országos kiterjesztésének szakmai-módszertani megalapozása és a program kísérése" programra 7,2 milliárdot, az "Integrált helyi programok a gyermekszegénység csökkentésére" programra 1,8 milliárdot osztottak szét jellemzően kistérségi alapon.

Hadházy számos példát hozott fel a keretek értelmetlen elköltésére. A gyerekszegénység ürügyén az egyik kistérségi társulás például 45 ezer forintos óradíjjal rendelt meg "elképesztő képzéseket és tréningeket". 22 millió forintos keretből a gazdaismeretek mellett kályhaépítésre, elsősegélynyújtásra, egészséges ételek tanfolyamra, szervezetfejlesztési tréningre fizettek ki a pénzeket. Máshol megelégedtek azzal, ha a nyertes pályázó megszervezi a gyereknapi, a nyárnyitó és az iskolanyitó ünnepségeket, valamint a szakmai tanulmányutakat.

Rengeteg pénz ment el a kistérségekben a párhuzamosan megíratott hosszútávú stratégiák legyártására, de külön közbeszerzést írtak ki ugyanezen stratégiai programok minőségbiztosítására, sőt külön szupervíziójára, és 10 milliók jutottak az LMP-s politikus szerint ostoba kommunikációs stratégiák kidolgozására is.

Hadházy szerint a pályázatok alapján látható, hogy szinte minden kistérségben készíttettek "gyerekesély stratégiákat". Az árazás teljesen hasraütésszerűen ment, volt ahol dupla árat adtak ugyanazokért a bevállalt feladatokért.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.