Alacsony részvétel, tömeges kampánycsendsértés - EP-választás percről percre

Részvételi adatok, események, érdekességek - a választás minden fontosabb hírét megtalálja itt. Fél órával urnazárás előtt a részvétel 34,9 százalék volt, majdnem 4 százalékponttal alacsonyabb az öt évvel ezelőttinél. A kampánycsendsértések miatt mindenki feljelentést tesz.

Minden eddiginél alacsonyabb részvétel az EU-ban

Minden eddiginél alacsonyabb volt uniós szinten a részvételi arány a mostani EP-választásokon. Az idén június 4. és 7. között tartott választáson a 375 millió jogosult polgár 43,01 százaléka ment el szavazni. Öt évvel ezelőtt 45,47 százalék volt a részvételi arány.

Törvénysértő volt a telefonálgatás

Egyhangú döntéssel nyilvánította törvénysértőnek az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap esti ülésén azokat az automatizált telefonhívásokat, amelyek nap közben a szavazáson való részvételre buzdítottak. A bizottság arról is döntött, hogy rendőrségi feljelentést tesz az automatizált telefonhívások miatt, választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt. A Magyar Telekom azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket, amint ezt az arra jogkörrel  bíró hatóság elrendeli.

Baljós csend az SZDSZ-nél 20:31

Az SZDSZ Gizella utcai székházában várják a liberálisok, illetve az újságírók az EP-választás eredményét. A kertben sörsátor, lézengés, vihar előtti csend. Fodor Gábor pártelnök - bár már a stábjának tagjai is várják egy ideje - még nincs itt. A pártszékhában felröppentek olyan feltételezések, melyek szerint a kudarc (tehát a kiesés) esetén Fodor lemondhat a pártelnökségről, a megkérdezett politikusok erről érdemben nem nyilatkoztak.

Magyarázzák az eredményt 20:11

Göncz Kinga, az MSZP listavezetője szerint az alacsony részvétel azt jelzi, hogy az emberek nem belpolitikai állásáfoglalásként kezelték a voksolást. Scmitt Pál és Semjén ZSolét szerint viszont meglesznek a konzekvenciák; ha a várt eredmény születik (azaz a Fidesz-KDNP-lista 14-16 mandátumot szerez), a Bajnai-kormánynak hétfőn be kellene jelenteni a lemondását. Orbán Viktor a kampányfinisben állítólag a 16 fideszes mandátumot sem tartotta kizártnak - igaz magasabb, 43-45 százalékos részvételnél.

Feljelentések a tömeges kampánycsendsértés miatt 19:35

AZ MSZP országos vezetősége ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett  kampánycsendsértés miatt - jelentette be Nyakó István, a párt szóvivője vasárnap este Budapesten. Ugyanezt bejelentette már Szíjjártó Péter, a Fidesz szóvivője is. A két párt egymást vádolja a csalással.

A becslések szerint a Fidesz tarolt 19:01

Két közvélemény-kutató tett közzé becslést az eredményről. A Szonda Ipsos szerint Fidesz 16, az MSZP 4, a Jobbik pedig 2 mandátumhoz jutott. A Századvég-Forsense szerint ugyanezek a számok 17, 4, illetve 1. A két cég szerint az SZDSZ és az MDF nem szerzett mandátuomt, bár az utóbbi közel van ehhez.

Fél órával urnazárás előtt 35 százalék alatt a részvétel 18:59

A választásra jogosultak 34,9 százaléka, 2 804 539 ember járult az urnákhoz a vasárnapi európai parlamenti választáson 18.30-ig. A részvételi arány Vas megyében volt a legmagasabb, 37,46 százalék, ami 79 752 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt, 29,86 százalék, ebben a megyében 96 460-an voksoltak. A fővárosban a szavazók 42,66 százaléka, 576 048 választópolgár adta le szavazatát 18.30 óráig.

OVB tag kalandjai a KEK KH-nál 18:26

Nem engedték be az Országos Választási Bizottság (OVB) egyik pártdelegált tagját vasárnap délután a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) épületébe, ahol a választási adatok informatikai, tájékoztató összesítését végzik. Az OVB tagjai vitatkoztak azon, hogy a testületnek, vagy a testület egyes tagjainak is van-e jogosultsága törvényességi ellenőrzésre. Végül úgy döntöttek, felhatalmazzák a tagjukat, hogy a bizottság nevében végezzen törvényességi ellenőrzést este a hivatalban. Ignácz István, a KEK vezetője szerint egy OVB-tagnak nincs joga a munkájukban zavarni őket.

Alig 30 százalék a részvétel délután ötkor 17:39

A választópolgároknak mindössze 30,25 százaléka járult az urnákhoz délután ötig. Ez az arány két százalékponttal marad el az öt évvel ezelőttitől. A részvételi kedven valószínűleg sokat ront az ország felett átvonuló, sok helyen esőt, záport, zivatart, vihart okozó front. Budapest most is átlag felett, a fővárosiak 37 százaléka szavazott ötig.

Háromkor 24,09 százalék 15:40

Az öt évvel ezelőtti EP-választásnál valamivel alacsonyabb 24,09 százalékos volt a részvétel délután három óráig, azaz 1 935 415 ember járult az urnákhoz. A részvételi arány továbbra is Pest megyében a legmagasabb, 25,47 százalék, alegalacsonabb, 20,69 pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A fővárosban a szavazók 30,44 százaléka, 410 689 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

Szinte az egész országban telefonálgatnak 14:13

Esős választás
Esős választás

Egyre több megyéből érkezik bejelentés, hogy egy automata telefonhívás buzdítja szavazásra a választókat. Ez még nem lenne baj, de a hívó géphang azt is megmondja, melyik listára szavazzanak A hívások négy párthoz köthetők.

Egykor még 20 százalék alatt 13:45

A választásra jogosultak 19,4 százaléka, 1 558 016 ember járult az  urnákhoz 13 óráig. A részvételi arány 13 órakor is Pest megyében volt a legmagasabb, 20,92 százalék, legalacsonyabb pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 15,53 százalék. A fővárosban a szavazók 25 százaléka, 337.114 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig. A 2004-es EU parlamenti választáson ugyanekkor 19,9 százalék volt a részvételi arány.

Nem kötelező borítékolni a voksot 13:29

Nem kötelező a választópolgároknak borítékba tenniük a szavazólapot, de a választási bizottságoknak ki kell adniuk a borítékokat - mondta el Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke az MTI kérdésére. A választási bizottságoknak a szavazólapokkal együtt oda kell adniuk a választóknak a borítékot is, azonban a választópolgár szabadon dönthet arról, hogy a szavazólapot a borítékba téve dobja-e be az urnába - mondta az OVB elnöke. Felhívta a figyelmet arra, hogy a borítékot a választási bizottságoknak nem kell lepecsételniük, de a szavazólapot igen.

Telefonos kampánycsendsértés Győrben és Csornán 13:10

Három kifogás érkezett kampánycsendsértés ügyében vasárnap a déli órákig a Győr-Moson-Sopron megyei területi választási bizottsághoz. A győri és csornai bejelentők közölték: automata telefonos hívások buzdították őket arra, hogy egy bizonyos szervezetre szavazzanak.

Lejárt okmányok Pest megyében 12:44

A délelőtt folyamán három rendkívüli esemény történt, mindhárom Pest megyében, és mindhárom esetben a választópolgár azonosító okmányával volt gond. Biatorbágyon egy választópolgárnak azért nem engedélyezte a helyi választási szerv a szavazást, mert hiányzott a lakcímkártyája. Csemőn azért utasítottak vissza egy választópolgárt, mert lejárt a személyi igazolványa és nem volt hajlandó hazamenni a vezetői engedélyéért, amellyel igazolhatta volna magát. Veresegyházon ugyancsak lejárt személyigazolványa miatt került egy választópolgár a visszautasítottak jegyzékére.

Kampánycsendsértés Tolnában 12:36

Kampánycsendsértésről érkezett bejelentés a Tolna megyei területi választási bizottsághoz. Bonyhádról és Faddról érkezett írásos bejelentés, miszerint vasárnap reggel két párt nevében telefonon buzdították a választókat szavazásra; többen  telefonon jelezték a kampánycsendsértést. A területi választási bizottság délutáni ülésén tárgyal a beadványokról

11-ig 13,77 százalék 11:37

A választásra jogosultak 13,77 százaléka, 1 105 328 ember járult az urnákhoz 11 óráig. A részvételi arány Pest megyében volt a legmagasabb, 14,78 százalék, ami 138.787 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 10,61 százalék, ebben a megyében 47.005-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 16,12 százaléka, 217 303 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.

Zúzdában az ajánlószelvények 10:38

Darálják az ajánlószelvényeket
Darálják az ajánlószelvényeket

Az Országos Választási Iroda vasárnap délelőtt megkezdte a pártok által az EP-választásra gyűjtött és leadott ajánlószelvények megsemmisítését. A 234.355 szelvény megsemmisítését, melyet a budapesti Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala végzi három nagy teljesítményű iratmegsemmisítő zúzógépen, az Országos Választási Bizottság egyik tagja is figyelemmel kíséri.

Két magyar juthat be Szlovákiában 10:20

Nem hivatalos adatok szerint a jelenlegi legerősebb pozsonyi kormánypárt nyerte meg Szlovákiában az EP-választásokat is, miután a szombati voksoláson az érvényes szavazatok 31,8 százalékát kapta meg. A Magyar Koalíció Pártjának valószínűleg továbbra is két képviselője lesz Brüsszelben és Strasbourgban, Bauer Edit és Mészáros Alajos egyetemi tanár személyében.

Több országban befejeződött már a szavazás. Az exit pollok szerint Írországban a kormányfő pártja súlyos vereséget szenvedett, Lettországban baloldali erősödés tapasztalható, míg Cipruson a konzervatív ellenzék legnagyobb pártjának szűk győzelmét jelzik előre.

Kilencig 6,03 százalék 9:38

A választásra jogosultak 6,03 százaléka, 484.019 ember járult az urnákhoz reggel 9-ig. A részvételi arány 9 órakor Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legmagasabb, 6,67 százalék, a legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 4,62 százalék. A fővárosban a szavazók 6,06 százaléka, 81.677 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig.

Eltűnt Bokros Lajos 09:33

Hiába várták Bokros Lajost, a Magyar Demokrata Fórum európai parlamenti listavezetőjét a sajtó munkatársai az előre egyeztetett időpontban a XVIII. kerületi Marosvásárhely utcai szavazókörben. Az újságírók és fotóriporterek hosszú várakozás után elmentek a lakásához, ahol azonban senki nem nyitott ajtót. A NOL is szerette volna elérni a listavezetőt, ám nem csak az újságírók, hanem - mint kiderült - Bokros az MDF elnökségi tagjainak telefonhívásaira sem reagált a délelőtt folyamán.

Délután kiderült, hogy a politikus szavazott (nem az előre egyeztetett időben), majd telefonját kikapcsolva családjával töltötte a napot.

Hét óráig 1,07 százalék 7:57

A választásra jogosultak 1,07 százaléka, 85.637 ember járult az urnákhoz a vasárnapi európai parlamenti választáson reggel 7 óráig. A részvételi arány Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legmagasabb, 1,25 százalék, a legalacsonyabb Nógrád megyében volt, 0,81 százalék.

 

Voksolók Mogyoródon
Voksolók Mogyoródon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.