EP-képviselő Miskolcon: A legvédtelenebbek nem kapnak segítséget

Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője csütörtökön felkereste a miskolci Számozott utcában élőket. Közölte: a miskolci önkormányzat nem kínált számukra sem cserelakást, sem más lakhatásra elegendő kártérítést. Szerény kárpótlási összeghez is csak akkor juthattak volna hozzá, ha elköltöznek Miskolcról. Ezért állítják azt a helyi polgárjogi vezetők, hogy az intézkedés célja az itt élő romák kitelepítése a városból.
Az EP-képviselő szerint az önkormányzat vezetése tudatosan rájátszott a romákkal szembeni előítéletekre, amikor arra hivatkozott, hogy "rengeteg a bűntény a környéken, a telepek pedig alkalmasak a rejtőzködő életmódra." Mivel az érintettek nem voltak hajlandóak elköltözni, az önkormányzat tartozásokra hivatkozva kezdte felbontani a szerződésüket.

Niedermüller miskolci tudósítónknak azt mondta: úgy látja, hogy épp a legvédtelenebbek és legkiszolgáltatottabbak nem kapnak semmiféle segítséget a várostól, s ezt megerősítette az ügy városházi illetékesével folytatott beszélgetése is.

Ma hozzávetőlegesen 150 családot fenyeget kilakoltatás. Az elkeseredett lakók rokonoknál húzzák meg magukat, vagy arra készülnek, hogy Kanadában kérnek politikai menedékjogot az őket roma voltuk miatt ért üldözés miatt.

Niedermüller Péter korábban írásban is feltette a kérdést, vajon az Európai Bizottság szerint ez az intézkedés összhangban van-e a Nemzeti Roma Stratégiák Európai Keretrendszerével, amely a romák lakhatási körülményeinek javítását tűzte ki célul, valamint, hogy Magyarország megfelelően alkalmazza-e a Tanács 2000/43/EK irányelvét a személyek közötti, faji vagy etnikai származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvének alkalmazásáról.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.