galéria megtekintése

Eörsi Mátyás maga sem érti, miért támogatja a kormány

40 komment


Lencsés Károly

A több mint száz országot tömörítő nemzetközi szervezet főtitkárának mandátuma jövőre lejár, és úgy tűnik, a kormány Eörsi Mátyás volt szabaddemokrata képviselőt jelöli a posztra.

„Ezúton szeretném tájékoztatni a hazai és a nemzetközi közélet iránt érdeklődőket, hogy hacsak meg nem gondolja magát, a külügyi kormányzat engem fog jelölni a Demokráciák Közössége (...) főtitkári posztjára" – ezt maga az érintett, Eörsi Mátyás korábbi szabaddemokrata politikus tudatta a Facebook-oldalán kedden. A Mark Palmer egykori amerikai diplomata – volt budapesti nagykövet – kezdeményezésére 2000-ben létrehozott, varsói székhelyű nemzetközi szervezetnek több mint száz ország, a kormányzótanácsnak pedig 17 másik állam mellett Magyarország is a tagja.

Eörsi Mátyás:
Eörsi Mátyás: "A jelenlegi hatalomra a legkevésbé sem jellemző, hogy ilyen gesztusokat gyakoroljon"
Mediaworks

Az új főtitkár személyéről – miután a jelenlegi mandátuma jövőre lejár – ez utóbbi 18 ország dönt. A kormányzótanácsban van egyebek mellett az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia, Svédország, Lengyelország, Románia, de Argentína, Nigéria, Dél-Korea és Mongólia is. A szervezet működéséhez szükséges pénzt is ezek az országok adják össze, ám Magyarország nem számít nagy befizetőnek.

 

Eörsi már hosszabb ideje dolgozik a demokratikus intézményrendszer erősítését, fejlesztését célzó szervezet vezetőségében, és most megpályázza a főtitkári pozíciót. A jelölést azonban hivatalosan a kormánynak kell megtennie. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Indexnek megerősítette: járt nála Eörsi Mátyás, és jelezte neki, hogy szeretne főtitkár lenni. „Kérdezte, szerintem reális-e, hogy őt jelöljük, én meg mondtam, hogy persze" – nyilatkozta a miniszter. Ezután Szijjártó elment a kormányfőhöz, s mondta neki, hogy ezt jó ötletnek tartja, s Orbán Viktor azt válaszolta: „a rendszerváltoztatásban szerzett érdemeket akkor is tiszteletben kell tartani, ha azóta sok mindenben nem értünk egyet".

A jelölés ötlete egyébként eredetileg diplomáciai körökből származik – írja Eörsi –, s ennek hatására a külügyminiszter meghívta őt egy találkozóra. Egyébként maga sem érti, hogy Szijjártó miért támogatja, hiszen világossá tette: a Demokratikus Koalíció tagja, s a jelenlegi kormány politikájával kapcsolatos, alapvetően kritikus véleményének – függetlenül az esetleges jelölésétől –

a továbbiakban is hangot fog adni.

Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy „akár megválaszt főtitkárnak a Demokráciák Közösségének igazgatótanácsa, akár nem, a magyar kormánytól anyagilag és minden egyéb tekintetben is teljesen független maradok, így semmilyen formális vagy más nyomást nem lehetséges rám gyakorolni". Ígéri: ahogyan „az elmúlt hat évben is nemzetközi megbízatásaimtól függetlenül mondtam el véleményemet a hazai politikai helyzetről, ez így lesz ezután is".

Eörsi: Megértem azokat, akik nem értik a helyzetet

Vajon hogyan fogadják a hírt az elvbarátai?

– Tudom, hogy sokan felkapják a fejüket, mert a jelenlegi hatalomra a legkevésbé sem jellemző, hogy ilyen gesztusokat gyakoroljon. Megértem azokat is, akik nem értik a helyzetet, mert az országot alapvetően a frusztráltság jellemzi, amelynek elsőszámú oka persze maga a kormány. Más kérdés, hogy

a Fideszen belül külpolitikusként mindig kedvezőbb volt a megítélésem, mint azt a közvélemény érzékelhette.

Mit szól az esetleges jelöléséhez Gyurcsány Ferenc DK-elnök?

– Nem szeretnék helyette nyilatkozni, de annyit elárulhatok, hogy nem kifogásolja a dolgot.

Mégis ez egy elég pikáns helyzet.

– Kétségtelenül az. De szeretném leszögezni, hogy

a nézeteim a jelölésem, illetve esetleges megválasztásom esetén sem változnak semmit.

Én csak a 18 tagú kormányzótanácsnak felelek, míg a hazai kabinettel továbbra sem lesz semmilyen formális – függőségi – kapcsolatom. Sőt azt hiszem, álláspontomat kétszeres DK-tagként – a párt és a Demokráciák Közössége főtitkáraként – még hatékonyabban tudnám képviselni.

Mit gondol, a kormány a jelölésétől talán azt reméli, hogy kedvezőbbé válik a nemzetközi megítélése?

– A kabinet reputációja nem túl jó, és aligha hihetik, hogy az én jelölésem ezen bármit változtatna. Azonban ha ezt a nemzetközi közösségbe való integrálódás első lépésének tekintik – ami persze rám nézve igen hízelgő lenne –, azt csak üdvözölni lehet, de azt tudni kell tűnik, hogy ez önmagában nem elegendő.

Jelenleg is a nemzetközi szervezetben dolgozik, de mi a feladata?

– Két éve dolgozom ott, s a mostani főtitkár főtanácsadójaként – a már létező kormányközi, valamint a civil szervezetek közötti együttműködés mellett – a parlamenti pillér kiépítése a feladatom. Egy éve az apparátus irányítása is a feladatom.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.