galéria megtekintése

Ennyit érnek Balog Zoltán ígéretei

6 komment


Tanács István

Anna tanárnő 32 éve van a pályán. Kevesebb, mint hét éve van a nyugdíjig. Volt osztályfőnök, munkaközösség-vezető, kapott kitüntetést, választották az év tanárának, írt érettségi felkészüléshez segédkönyveket. Amit ezen a pályán elérhetett, ő elérte. Bére kevéssé nőtt a mostani kormány emelésével, inkább a nála évtizedekkel fiatalabbaké érte utol az övét. Nem hitte, hogy zavaros portfóliókkal meg lehet ítélni egy pedagógus vagy bárki munkáját, de végül mégis jelentkezett, s kérte, sorolják – a havi 26 ezer 500 forint emeléssel járó – pedagógus II. kategóriába.

Automataprogram levelezik a tanárokkal a minősítésről
Automataprogram levelezik a tanárokkal a minősítésről
Teknős Miklós / Népszabadság

A procedúrát elindította, de közben problémái adódtak, kiújult a gerincsérve, szükség volt rá, hogy az unokákért menjen bölcsibe, oviba, ezért félbehagyta a minősítési eljárást. Kapott is levelet „valami automatától", hogy a minősítése sikertelen lett, mert nem töltött föl portfóliót. Közben Balog Zoltán miniszter azt az ígéretet tette az iskolába elküldött tájékoztatókban, hogy mindenki a pedagógus II. kategó­riába kerül, aki hét évre van a nyugdíjkorhatártól. Úgy tűnt, mégis elismerik tapasztalatát. Csakhogy aztán jött a kormányrendelet, amelyből kiderül: az érintettek közül mégis lesznek kivételek, például ő, aki pedig 32 éve van már a pályán, s amit elérhetett, azt ő elérte.

 

Már több mint ezer tanár van hasonló helyzetben.

Közben az Emberi Erőforrások Minisztériuma rosszindulatú híreknek minősítette a múlt heti cikkünkben leírtakat. Arról írtunk: sok pedagógust becsapott a kormány. A Köznevelési Kerekasztalon azt ígérte Balog Zoltán, hogy akik 2016. szeptember 1-jéhez képest hét éven belül elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt, azok 2017. január 1-jétől automatikusan átkerülnek a magasabb fizetéssel járó pedagógus II. fokozatba. Csakhogy a módosított kormányrendeletben már az szerepel, hogy mégis lesznek kivételek: azok, akik „korábban sikertelen minősítési eljárásban vettek részt".

Noha az Emmi szerint összhangban van a rendelet, és az, amit Balog Zoltán a kerekasztalon és az iskoláknak küldött tájékoztató levélben ígért, ez nem igaz. A kerekasztal 2016. március 8-i üléséről szóló, valóban minden iskolába eljuttatott tájékoztató 29. oldalán szó szerint az áll: „A Pedagógus foglalkoztatás munkacsoport egyhangúlag támogatta az Emberi Erőforrások Miniszterének döntését, amely szerint a 2013. szeptember 1-jén státuszban lévő, 2023. augusztus 31-ig az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő, jelenleg a pedagógus I. fokozatban lévő pedagógusok automatikusan, a minősítési eljárás alól mentesülve pedagógus II. fokozatba kerülnek 2017. ja­nuár 1-jétől." Ebben szó sincs semmiféle kivételről. Nincs szó kivételről az Oktatási Hivatal leveleiben, és a minisztérium korábbi kommunikációjában sem.

Az Oktatási Hivatal korábban azt a tájékoztatást adta a Népszabadságnak, hogy azok, akiknek a II-es kategóriába való pályázatát valamilyen ok miatt sikertelennek minősítették, újra jelentkezhetnek minősítésre. Csakhogy a köznevelési törvény 36. paragrafus 8. bekezdésében az szerepel: ha a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus a megismételt minősítési eljárás eredményeként „nem felelt meg" minősítést kapott, közalkalmazotti jogviszonya, munkaviszonya e törvény erejénél fogva megszűnik.

PDSZ: a kormány rendezze a tanárok helyzetét!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a humánminiszter erkölcsi kötelessége, hogy a lehető leggyorsabban rendezze a béremelésből kimaradó pedagógusok helyzetét. Mendrey László, a PDSZ elnöke közölte: még egy sikeresen feltöltött portfólió sem alkalmas arra, hogy annak figyelembevételével minősítsék egy pedagógus szakmai felkészültségét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.