galéria megtekintése

Ennyi volt: Novák Elődöt földbe döngölték

8 komment


Czene Gábor

Szeretné lezártnak tekinteni a személyi kérdéseket Vona Gábor, a Jobbik elnöke. A parlamentből kigolyózott Novák Előd viszont felkészült rá, hogy a pártból is megpróbálják eltávolítani.

Miután a Jobbik parlamenti frakciója nagy többséggel kizárta soraiból, a párt elnöksége mandátuma visszaadására is felszólította a tisztújító kongresszuson megvétózott volt alelnökét, Novák Elődöt. A lépés formális volt: a számára kedvezőtlen frakciószavazást követően Novák azonnal közölte, hogy megválik a képviselőségtől.

Vona Gábor ügyelt rá, nehogy kezelhetetlenül sok információt zúdítson az újságírókra. Parlamenti tájékoztatóján a pártelnök csak annyit mondott, hogy az elnökség egyöntetű döntést hozott ebben a „nehéz, emberi sorsot is érintő” kérdésben. Novák megüresedett mandátumának betöltéséről később határoznak.

A bizalmi, közös munka lehetőségének megszűnése miatt váltotta le a frakció Novák Elődöt – állapította meg a pártelnök. A körülményekhez képest szerinte mindkét fél méltósággal kezeli a helyzetet.

 
Novák Előd átadta lemondó nyilatkozatát a Jobbik elnökségének
Kovács Attila / MTI

Vona a tisztújítás előtti történésekkel indokolta, hogy végletesen megromlott a kapcsolata Novákkal, de konkrétumokat – azon túl, hogy súlyos sebeket okoztak egymásnak – többszöri kérdésünkre sem említett. A lezártnak tartott személyi kérdések helyett a párt szervezeti, strukturális reformjára szeretne koncentrálni. Ősztől ugyanis – miközben a helyébe új frakcióvezető, Volner János lép – kezdetét veszi a 2018-as választásokig tartó „hosszú menetelés”.

A pártelnök előtt nem sokkal – szintén a Parlamentben – Novák Előd is az újságírók elé állt. Közlése szerint új életet kell kezdenie, de emelt fővel és tiszta lelkiismerettel távozik a „nemzet templomából”. Úgy látszik – tette hozzá –, hogy az LMP-s „Schiffer Andrásnak és a magamfajta idealistáknak” pillanatnyilag nincs helye az Országgyűlésben. Szerettük volna megtudni, hogy a Jobbik frakciójában maradtak-e még általa „idealistának” minősített politikusok, de erre nem válaszolt.

Technikai okok miatt Novák Előd augusztus végéig megtartja mandátumát, de ennek azért sincs nagy jelentősége, mert a nyáron önkéntes honvédségi szolgálatot készül ellátni a határon.

Kizárását Novák azzal magyarázta, hogy a pártelnöki vétó ellenére túl sok jelölést (megközelítőleg 50 százalékot) kapott a kongresszuson.

Amolyan családbarát intézkedésnek is tekinthető a kizárása, így több idő jut a gyerekeire. Saját vállalkozás indításán is gondolkodik. Bár felesége, Dúró Dóra – ugyancsak a Jobbik parlamenti képviselője – nehéz helyzetbe került, Novák továbbra is arra biztatja, hogy folytassa a munkát. (Vona Gábor elmondta, hogy ő is ezt szeretné: a minap fél órán keresztül beszélgetett erről Dúró Dórával.)

Novák Előd június 7-én ült utoljára jobbikosként a parlamentben
Kovács Attila / MTI

Novák Előd ígérte, hogy – hiába remélik sokan az ellenkezőjét – nem fogja kiteregetni a Jobbik szennyesét, és új párt alapítására sem készül. Ugyanakkor számol azzal a lehetőséggel, hogy akár a pártból is kizárhatják. Ennek egyelőre nem látja jelét, de annak sem látta, hogy a frakcióból el akarják távolítani.

Többször elismételte: „Vona Gábor megtanított rá, a politikában soha ne mondd azt, hogy soha. Tartogat meglepetéseket az élet”. Jelenleg úgy érzi magát, mint akit földbe döngöltek. (Vona állította, hogy nem tervezi Novák pártból való kizárását.)

Megint szóba került, hogy pár éve Novák egy jobbikos rendezvényen felgyújtotta az uniós zászlót. Erre ő újra elmondta, hogy a zászlóégetés nem magánakció, hanem az elnökség döntése volt, még csak a javaslat sem tőle származott, hanem Szabó Gábor pártigazgatótól.

Most – az elnökség tagjaként – az a Szabó Gábor is ellene szavazott, akit korábban Novák a barátjának nevezett. Kérdésünkre, hogy még mindig a barátjának tartja-e, Novák Előd kitérő választ adott: keverednek a személyes és politikai szálak, reméli, hogy a későbbiekben sikerül rendezni az emberi viszonyokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.