galéria megtekintése

Legyőzték a félelmet, a baseballütőktől mentik meg Magyarországon a menekülteket

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 24. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Ujhelyi Sándor június 29-én alapította azt a Facebook-csoportot, amelynek több mint ötezer tagja ma a hazánkon átvándorló menekültek fő istápolója. A budapesti étteremtulajdonosról, a Migration Aid alapítójáról sok pletyka kering, ám a csoport pályaudvaronként szerveződő alszekciói olajozottan működnek.

Az eredetileg építészmérnök vendéglátós az orosz üzleteket felkaroló Vállalkozók Klubja Egyesület elnöke, korábban évekig dolgozott Kijevben, a Budapest Étterem Kaszinóban. Évente szervez magyar–orosz üzletember-találkozót, most is egy őszi rendezvény, a magyar–eurázsiai konferencia előkészületeit végzi.

Az emberekből kitört, hogy akarnak valami jót
Az emberekből kitört, hogy akarnak valami jót
Forrás: Facebook

– Alapelvem, hogy egy vállalkozónak közre kell működnie a környezete alakításában – felelte kérdésünkre az 54 éves Ujhelyi Sándor, a Thököly vendéglő üzemeltetője. – Lajosmizsén van egy kis szállodánk, csárdánk, ott láttam, milyen jól működik az összefogás a jó célokért.

 

A hazánkon átvándorló tömegről már kezdetben az volt a benyomása, hogy a többség nem gazdasági bevándorló, hanem háborús menekült. A problémát és a tanácstalanságot látva jelentkezett három hete a menekülteket önkéntesekkel segítő MigSzol szegedi csoportjába, majd tudomást szerzett arról, hogy szélsőségesek baseballütőkkel felszerelkezve kezdtek vadászni a déli határ mentén a gyalogos, családos menekültekre. „Vér fog folyni az országban! Lépni kell!” – ezt gondolta, amikor elhatározta, létrehozza a Migration Aidet.

Ujhelyi Sándor, aki egyszerűen segíteni akart
Ujhelyi Sándor, aki egyszerűen segíteni akart
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Láttam, hogy a tömeg nem úti célként választja az országot, megy tovább Németországba, Franciaországba. Az áthaladás során jó részük sérüléseket szerez, aki úton van, annak enni, inni kell, és azt is tudnia kell, egyik helyről hogy tud a másikra eljutni. Ebben próbálunk segíteni, ideológiai támaszokra jelenleg nincs szüksége senkinek.

A csoport tagjait először meg kellett nyugtatni, osszák bátran a Mozsár utcai 50 négyzetméteres adományközpontban elkészített egységcsomagokat. Az Országos Rendőr-főkapitányság bevándorlási ügyekért felelős főparancsnoka támogatta a Migration Aid tevékenységét,

az önkéntesek ennek megfelelően arról tájékoztatják a pályaudvarokon a rendőröket, hogy a „migrénesektől” vannak.

Voltak persze félreértések már a legelején is. Ujhelyi Sándort többen azzal vádolták, hogy Vona Gábor „barátja”. – Terjedni kezdett egy pletyka, néhány szélsőséges figura kitette az oldalára, hogy patkánymérges ásványvizet adott a menekülteknek. Küldtem egy üzenetet Vonának, és arra kértem, segítsenek leállítani ezeket a „dumákat”.

Pénzadományok helyett buszjegyeket kérnek
Pénzadományok helyett buszjegyeket kérnek
Forrás: Facebook

A vendéglős megdöbbenve tapasztalta,

„az emberekből kitört, hogy végre tehetnek valami jót”. Egy-egy bejegyzésre gyorsan reagálnak a csoporttagok, a pályaudvarokon ügyeleti rendszert alakítottak ki, nincs szükség felső irányításra.

– Az önkéntesek elképesztő munkát végeznek – mondta Ujhelyi Sándor –, jelenleg napi 500 tisztálkodási csomagot és 1500 adag ételt, teherautónyi ruhát tudunk szétosztani. A Mozsár utcai raktárat, amit egy éttermes adott kölcsön, kinőttük.

Sok a pletyka és nagy a bizalmatlanság, de ideológiákra nincs szükség
Sok a pletyka és nagy a bizalmatlanság, de ideológiákra nincs szükség
Forrás: Facebook

A napokban találkoztunk Zugló polgármesterével, Karácsony Gergellyel, állandó helyet kértünk a raktárnak. Pénzt is gyűjtöttünk, egymillió forint jött össze, de leállítottuk, mert sok volt a bizalmatlanság.

Ujhelyi azt is elmondta, lecsaptak rá a „hivatásos tüntetésszervezők” és a politikai haszonlesők. Miután kikosarazta őket, jobbos kapcsolatairól kezdtek posztolni a Facebookon.

– Ez a szervezet azért jött létre, hogy enni adjon az éhezőknek és inni a szomjazóknak. A zsömle megkenéséhez nincs szükség ideológiákra! A pénzadományok helyett buszjegyeket kezdtünk kérni, mert a BKK nem engedi az ingyenes utazást. Mivel jórészt nem gazdasági bevándorlókról van szó, hanem háborús menekültekről, nem fog csökkenni a nyomás. Törökországban kétmillió szíriai menekült él, biztos, hogy jó ideig szükség lesz még az utcai segítőkre. Hétfőn ott voltunk az ENSZ Menekültügyi Irodájában azon a megbeszélésen, amelyen a profi segélyszervezetek megdöbbenésüket fejezték ki. Fölajánlották a segítséget ők is. Nem késtek el vele.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.