galéria megtekintése

Fogyatékos diákok inkább másik játszótérre menjenek – kéri a fideszes képviselő

58 komment


Spirk József

Szentendre és a Dunakanyar egyetlen gyógypedagógiai iskolája levelet kapott egy fideszes önkormányzati képviselőnőtől, hogy ne vigyék a gyerekeket a közeli játszótérre, mert az elsősorban a környéken lakó fiataloké. A szülők szerint már másodszor szúrnak ki a beteg gyerekekkel.

A Bárczi Gusztáv Általános Iskola Szentendre város és a Dunakanyarig terjedő térség egyetlen gyógypedagógiai intézménye. A három évtizede működő iskolának 60 sajátos nevelési igényű diákja van, köztük mozgássérültek, autisták, Down-szindrómások. Honlapja szerint az intézmény egyik előnye, hogy a 11-es közlekedési főútvonal közelsége miatt autóval is könnyen megközelíthető.

Baja tényleg csak az utolsó méterekkel lehet a nehezen közlekedő gyerekeknek.

Megállni tilos tábla az iskola előtt

 

A 2014-es önkormányzati választás előtti hetekben váratlanul megállni tilos táblát helyeztek ki a szentendrei mellékutca elején. Azóta a gyereket szállító szülők csak távolabb parkolhatnak.

Szentendrén az összes iskola előtt van parkoló, de itt a helyi képviselőnő közreműködésével elintézték, hogy ne lehessen megállni a bejárat közelében. Én már ott tartok, hogy lecsavarozom a táblát, még ha meg is büntetnek.

Az egyik érintett szülő elmondta: másfél éve hiába próbálják elérni az önkormányzatnál a tiltás megszüntetését, és a többszöri ígéret ellenére naponta kell újra és újra átélni a bosszúságot, hogy valaki direkt megnehezíti a gyerekek életét. A neve elhallgatását kérő anya azt mesélte, hogy semmilyen egyeztetés nem előzte meg a közlekedési rend változtatását, a szülők egymást figyelmeztették, hogy már büntethetik a gyermekeiket cipelők autóit. Sőt mára már a járdaszegélyre is felfestették a sárga tiltó jelzést, az iskola mellett pedig egy további várakozni tilos tábla teszi teljessé a kis utcában a parkolási tilalmat.

Már csak a házak előtt tudunk megállni, ami lehet, hogy még jobban zavarja az ott lakókat. Biztos ezért jött az újabb büntetés, hogy már játszótérre sem lehet vinni a gyerekeket. Felháborító, hogy a beteg gyerekkel szúrnak ki. Ha közterületen van a játszótér, és gyerekeknek készült, akkor nem mindegy, hogy milyen gyerek játszik ott?

A napokban újabb önkormányzati húzás zaklatta fel az iskola szülői közösségét. A parkolási szigorítást is propagáló körzetes képviselőnő, Zakar Ágnes arra kérte fel e-mailben az iskola vezetését, hogy a gyerekeket ne vigyék többet az intézmény közelében található egyetlen játszótérre.

A Fidesz-KDNP képviselője azt írta a Szegedi utcai játszótérről, hogy

ez egy környék gyerekeinek és nem iskolai táborozóknak épült kis játszótér!

Kérését azzal indokolta, hogy a környező lakók fordultak hozzá panasszal, mert azt látták, hogy a sok nagy gyerek, iskolai csoport gyakran nem rendeltetésszerűen használja a tér játékait.

Erről a játszótérről küldené el a fogyatékos diákokat a képviselőnő

Bár a levelet több iskola is megkapta, a bárczis szülők magukra vették, mivel innen nem tudják a beteg gyerekeket azokra a távolabbi terekre, strandokra vinni, amelyeket Zakar Ágnes javasolt.

A képviselőnő által alkalmazott megkülönböztetést igen szomorúnak tartjuk

– jelentette ki a szülők nevében Berki Zsuzsa, az egyik diák édesanyja. „Az »iskolás gyerekek« mint rongálók általánosítás megítélésünk szerint nem vezet sehová. Az »iskolás gyerekek« éppúgy jogosultak a játszótér használatára, mint bármely más gyermek, és rájuk nézve éppúgy kötelező a rendeltetésszerű használat, mint a »környék gyermekeire« nézve. Az iskolás gyermekek szülei is sajnálatosnak tartják, amennyiben rongálás történik, és nem feltételezik egy pedagógusról sem, hogy mindezt szó nélkül végignézi... Amennyiben a képviselőasszony tudomással bír konkrét rongálási esetről, akkor a hazai jogszabályok biztosítják a lehetőséget, hogy az okozott kár megtérítése iránt a károsult fellépjen a károkozóval szemben.”

Zakar Ágnes a Nol.hu megkeresésére azt hangoztatta, hogy csak kéréssel fordult a Bárczi Iskolához és többi intézmény vezetőjéhez. A játszótéren EU-konform eszközöket helyeztek el, de a játékok nagyon leromlottak, miután egész osztályok ültek rajta, ezért javítani kell.

Én nem vagyok hatóság. Az megy oda most is, aki akar.

A képviselőnő értetlenül fogadta, hogy miért a sajtónak szóltak a szülők. Szerinte Szentendre olyan kicsi, hogy egy másik játszótér könnyen elérhető, és a parkolás esetében is „maximum tíz méterekről” vitatkoznak. Zakar Ágnes arra is felhívta a figyelmet, hogy az iskola diákjainak jelentős része nem szentendrei, hanem a környező településekről érkezik, és a tábla kihelyezése előtt a tanárok is egész nap az utcán hagyták kocsijaikat, most csak az iskola előtt lehet megállni. „Nézze, az is jogos igény, hogy az ott lakók be tudjanak állni a kertjükbe” – szögezte le a képviselőnő.

Kerestük az iskola igazgatóját is, ő nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.