galéria megtekintése

Emlékezetkiesések és offshore-gyanúk

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 01. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Hét ügy, amely nem rendítette meg a kormányfő bizalmát Seszták Miklósban.

Szavak és tények Seszták Miklós múltjáról
Szavak és tények Seszták Miklós múltjáról
Reviczky Zsolt / Népszabadság

1 Másfél éve a Privát Kopó nevű lap hívta fel a figyelmet, hogy Seszták Miklós ügyvédként is praktizáló kereszténydemokrata honatya, a közbeszerzési albizottság akkori elnöke felügyelőbizottsági tag volt abban az Enternet Investben, amelyhez öt, egy helyen és napon alapított kft. köthető, és amelyek a 2012-ben optikaihálózat-fejlesztésre kiírt húszmilliárdos uniós pályázaton 12,5 milliárdot nyertek el. Az Enternet Invest tulajdonosai akkor jórészt ciprusi cégek voltak. Seszták Miklós akkor azzal védekezett, hogy már a pályázatok előtt lemondott felügyelőbizottsági tagságáról.

Igaz, a cégbíróság azt csak később jegyezte be. Később egy uniós vizsgálat a társaságokat átláthatatlan hátterűnek minősítette. Ennek nyomán 2014 elején a Miniszterelnökség megtagadta tőlük az elnyert 12 milliárdból több mint 10 milliárd kifizetését. Seszták Miklós június eleji bizottsági meghallgatásain –megismételve, hogy a pályázatok idején ő a maga részéről már lemondott –azzal is érvelt: felügyelőbizottsági tagként nem volt tudomása arról, hogy a cég leányvállalatának leányvállalatai között új, pályázni szándékozó cégek alakulnak.

 

Schiffer András LMP-társelnök felhívta a figyelmét, hogy a jog szerint a felügyelőbizottsági tagi pozícióval igenis járnak feladatok, például a cég törvényes működésének ellenőrzése és ezzel kapcsolatos beszámoló a tulajdonosok felé. Ezen túlmenően Seszták Miklós azt is érzékeltette, hogy szerinte az Enternet Invest ciprusi tulajdonosai nem átláthatatlanok, mert egy uniós tagállamban működnek és „tényleges tulajdonban” állnak.

2 A meghallgatáson szintén felmerült, hogy Seszták Miklós kapcsolatban állt a fővárosi Ramiris-csoporhoz, illetve Oxygen Wellnesshez köthető Fabó Györggyel, illetve egykori állítólagos gimnáziumi osztálytársával, Sándor Kornéllal, akik egy másik ciprusi cég, a Ramiris Holdings tulajdonosai is. Seszták Miklós elsősorban ügyvédi megbízásokat teljesített, bár egyetlen saját tulajdonúnak vallott cégében, a kisvárdai Ramiris Autóban egy ideig társtulajdonos volt a Ramiris Holdings jegyezte Ramiris Rubin is. Annak kapcsán, hogy 2007-ben utóbbi cég ellen 17 milliárdos pénzmosásgyanúval eljárás folyt, nevek említése nélkül érzékeltette, besegített a társaság védelmében.

3 Lapunk később feltárta, hogy Seszták Miklós cége egy nem átlátható hátterű ciprusi társaság mellett társtulajdonos a Várda Mobil nevezetű társaságban. A tulajdonostárs ciprusi céget ugyanis egy Seychelle-szigeteken bejegyzett vállalkozás birtokolja, amelyről semmilyen adat nem lelhető fel. A miniszter sajtóosztálya szerint a tulajdonosi háttér igenis ismert, ezért a cég nem is offshore-jellegű.

4 A parlamentben Seszták Miklós élesen tagadni látszott lapunk akkori tudósításának ama kitételét, miszerint 1998 és 2001 között a Balla Tibor és Bandi Bt. kültagja lett volna. Pontosabban úgy fogalmazott, még nem tud róla, hogy kültag lenne, de várja a bizonyítékokat. Lapunk ezt követő kutatásai szerint ezen kívül a Haváz Bt.-ben is kültag volt. A tárca sajtóosztálya később mindezt elismerte.

5 Mint kiderítettük, nemhogy kültag volt, de ezalatt a cégek papírjait több ízben ügyvédként is ellenjegyezte. Ez pedig sérti az ügyvédi kamara 1999 óta hatályos etikai szabályzatát. Néhány évvel kiszállása után mindkét cég tartozásokat maga után hagyva felszámolásra került. Az etikátlanság vádját azzal hárították, hogy a miniszter senkinek sem ártva, a többi tag kérésére, jóhiszeműen, az egyszerűség kedvéért cselekedett így.

6 Az Index időközben kiderítette, hogy Seszták Miklós korábban mintegy hétszáz, jellemzően ukrán és orosz tulajdonú bt. alapításában vett részt, amelyek később felszámolásra kerültek. A miniszter azzal védekezett, hogy ügyvédként szabályosan járt el, a bt.-k utóéletéhez pedig semmi köze.

7 Nemrég az is kiderült az Index kutatásai nyomán, hogy három olyan társaság, amely ügyvédként vagy más módon a miniszterhez köthető, egyaránt húsz-húszmillió forint uniós támogatást elnyerve részt vásárolt abból az ingatlanból, amely az autós cégének is helyet ad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.