Embercsempész-e Gyurcsány Ferenc?

Sem a rendőrség, sem a bevándorlási hatóság illetékese nem tudott választ adni vasárnap reggeli sajtótájékoztatójukon arra az egyszerűnek tűnő kérdésre, hogy embercsempészetnek minősül-e, ha valaki bevándorlókat fogad be az otthonába.
Pedig a kérdés nagyon is aktuális. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek ugyanis a minap azzal magyarázta, hogy az egyház miért nem fogad be menekülteket, hogy ha megtennék, embercsempésszé válnának. Csakhogy a Pannonhalmi Apátság az index információi szerint két szír családnak mégis oltalmat biztosított. Befogadták őket, ételt-italt adtak nekik, és szállást. Csakúgy, mint korábban Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke, aki szintén befogadott menekült családokat a villájába.

Ők akkor most embercsempészekké váltak?

A rendőrségi szóvivő későbbre ígért választ, mondván, tisztázni kell a jogi helyzetet.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint szombaton 956 migránst fogtak el a rendőrök a magyar–szerb határon, vasárnap reggel nyolcig pedig 776-ot. Velük együtt az idén összesen 165 928 menekültet kaptak el a hatóságok a magyar–szerb határon. A szombaton elfogott hattal együtt 926-re nőtt a rendőrkézre került embercsempészek száma.

A sajtótájékoztatón beszéltek arról is, hogy erőszak nélkül sikerült együttműködésre bírni azokat a migránsokat, akik a hét végén kitörtek a röszkei gyűjtőpontról, majd megbénították a közelben egy körforgalmú kereszteződés forgalmát. Három busszal szállították őket a regisztrációs pontra, ahol élelmet, vizet kaptak, és sátorban várhatták ki a procedúra végét.

A hazai menekülttárborokban a vasárnap reggeli tájékoztatás szerint 3121 külföldi várja ügye rendezését, és – tették hozzá – van még szabad kapacitás.

A migránsok által megrongált gyodát (gyorstelepítésű drótakadályt) a hatóságok folyamatosan javítják – hangzott el.

A sajtótájékoztatón szóba került: az úgynevezett halálkamionnal kapcsolatban az osztrák hatóságok korábban azt közölték, hogy mivel az áldozatok minden jel szerint még Magyarországon elhunytak, nálunk kellene lefolytatni a nyomozást. Csiszér-Kovács Viktória rendőrségi szóvivő erre azt mondta: egyelőre Ausztria az illetékes az ügyben. Természetesen az osztrák hatóságok dönthetnek úgy, hogy amennyiben a feltételek adottak, felajánlják az eljárás lefolytatását Magyarországnak, de ez eddig nem történt meg – tette hozzá.

Az ügynek továbbra is hat gyanúsítottja van, közülük öten Magyarországon, egy bolgár férfi hazájában van előzetes letartóztatásban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.