Elzavarnák a BKV-vezért

Felülvizsgáltatná a BKV vezérigazgatójának alkalmasságát a cégnél működő Egységes Közlekedési Szakszervezet a béremelés elmaradása, a dolgozók folyamatos félrevezetése és megfélemlítése miatt. A követelés nyomatékául az EKSZ aláírásgyűjtést kezdett a dolgozók körében.

Megelégelte a hónapok óta tartó eredménytelen bértárgyalás-sorozatot a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), s a legutóbbi – sokadik – nulla százalékos béremelési ajánlat után aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a dolgozókkal közösen követeljenek változást.

A szakszervezetnél az verte ki végleg a biztosítékot, hogy a legutóbbi tárgyaláson, amelyen Bolla Tibor ismét nulla béremelési ajánlatot tett, sőt még a tavalyi juttatások nagy részének megtartását is ehhez a semmit nem tartalmazó ajánlathoz köti, azt kérte a szakszervezeti vezetőktől, hogy ne a nyilvánosságon keresztül üzengessenek, s az egyezkedést szigorúan csak a tárgyalóasztalnál folytassák. Az EKSZ is teljesítette volna Bolla kérését, ha úgy érezné, hogy van értelme, vagyis, ha lenne tárgyalási alap, legalább egy biztató, az országos ajánláshoz közeli százalék a cégvezetés részéről. De nincs – mondja Nemes Gábor, azt EKSZ elnöke.

„Hónapok óta helyben toporgunk, a cégvezetés a városvezetés által szabott elvárásokra hivatkozva hárít – erről a menedzsment által hitelesített jegyzőkönyv is készült –, a főpolgármester pedig a visszadobja a labdát, mondván, a dolgozók béremelése belső ügy. Nem értjük, mi folyik itt. Elég volt ebből a labdázásból, elég volt a teszetosza cégvezetésből és a többször nyilvánosan is emlegetett megfélemlítésből, amellyel kis főnökök – is – sakkban tartják a dolgozókat! Elég volt ebből a helyzetből, amelyből a cégvezetés egy jottányit sem enged!” – háborog az elnök.

Az EKSZ a cégnél uralkodó állapotok, és nem utolsósorban a késleltetett – idén talán meg sem valósuló – béremelés miatt aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a szakszervezet ezzel is alátámassza állítását: soha nem volt ilyen rossz a hangulat a cégnél, soha nem packáztak ennyit a dolgozók béremelésével, soha nem volt ilyen vezetője a cégnek, aki nem áll ki a dolgozóiért, azok béréért. „Erről nem hallgatunk tovább, hiába is kéri a vezérigazgató. Mi is kérünk több mindent, de még csak válaszra sem méltatja a dolgozókat” – állítja Nemes.

A szakszervezet nem suba alatt mozgolódik, levélben értesítette a vezérigazgatót az aláírásgyűjtésről, s újra pontokba szedte a szakszervezeti kifogásokat. Az aláírásgyűjtő ívek elkészültek, s hamarosan megkezdődik az akció. A neveket tartalmazó listával a cégvezetés nem fog szembesülni, az íveket közjegyzővel hitelesítteti az EKSZ azért, hogy megvédje a dolgozókat a retorziótól, a fegyelmitől és a kirúgástól. A szakszervezet a vezérigazgatóval kapcsolatos állításait és az azt alátámasztó aláírásokat elküldi a főpolgármesternek, akitől azt várja, vonja le a megfelelő következtetést és teremtsen rendet a BKV vezetésében. Akár a vezérigazgató leváltása árán is – szögezi le az elnök. (Sz. A. A.)

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.