galéria megtekintése

Elviselhetetlen állapotok miatt fakadt ki az ELTE 274 oktatója

Miközben a kormányzat sikerként ünnepli a felsőoktatásban beharangozott fizetésemelést, az ­ELTE majd háromszáz oktatója nyílt levélben fakadt ki, mert méltánytalan helyzetet is teremt az ígért bérrendezés, s nem kompenzálja a sokszor megalázó munkakörülményeket. Egyebek mellett arról írtak, hogy sokuk fizetése az emelés után sem lesz nagyobb, mint egyes hallgatók ösztöndíja.

Az érintettek üdvözölték a kormány döntését – így reagált Palkovics László felsőoktatási államtitkár szerdai online fogadóóráján arra a kérdésre, milyen volt a visszhangja annak, hogy emelik a felsőoktatásban az oktatói-kutatói béreket. „Ez a helyzet megalázza az oktatókat" – olvasható ezzel szemben abban a csütörtökön nyilvánosságra hozott (és elsőként a NOL-on közölt) levélben, amelyet az ELTE Bölcsészettudományi Kara oktatóinak egy része küldött mások mellett Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének és Palkovics László államtitkárnak. Az eddig 274 oktató által aláírt tiltakozó levélben a béremelés mértékét és módját is kifogásolják.

Pedig az oktatók háborgása látszólag kevéssé indokolt. A kormány ugyanis november elején arról döntött, hogy három lépcsőben emeli a teljes felsőoktatási oktatói-kutatói kör bérét, januártól 15 százalékkal, azután pedig 2017-ben és 2018-ban további 5-5 százalékkal. Palkovics László az MTI tudósítása szerint azt mondta: költségvetési forrásból állják az összesen 15,2 milliárd forintnyi emelést, amely 15 ezer oktatót, köztük 1800 kutatót érint.

Az egyetemi tanárok bére a jelenlegi bruttó 437 ezer forintról 2018-ra több lépcsőben 554 ezerre nő, az adjunktusoké 218 ezerről 257 ezerre, a tanársegédeké 174 ezerről 221 ezerre emelkedik majd. (A nem oktatói kör számára 150 ezer forintos bérminimumot határoztak meg, ennek mintegy ötmilliárdos költségét viszont már az intézményeknek kell állniuk. Kérdés, hogy miből. A lapunk által korábban megkérdezett egyetemek nem tudták, hogyan teremtik elő a béremelés költségeinek rájuk eső részét.)

 

A jelentősnek tűnő emelés ellenére az ELTE tiltakozó oktatói úgy vélik: a szépnek tetsző számok mögött egymást érik az igazságtalanságok, méltánytalanságok. Kiáltó aránytalanság lesz szerintük pél­dául a hallgatói ösztöndíjak és az oktatói bérek között. A doktori képzésre járó hallgatók ösztöndíja az első két évben havonta 140 ezer forintra, a második két évben havonta 180 ezer forintra nőne. Ehhez képest lehet olyan tanársegéd, adjunktus, aki a három évig elnyújtott emelés után sem kapna ennél többet.

„Így az a megalázó helyzet jönne létre, hogy a doktorandusz és számos oktatója bére 2018-ban körülbelül azonos lenne, pedig egy adjunktus akár már 20 éve oktat az egyetemen.”

– írták a tiltakozók, megemlítve, bizonyos esetekben a tanársegédeknek 30 ezer forinttal lenne kisebb a bére, mint a hallgatók ösztöndíja.

A levél aláírói – az oktatási rendszer egészét terhelő bérfeszültségeket is felvillantva – kitértek arra is: az ELTE Bölcsészettudományi Karán egy adjunktus jelenleg nettó 125 ezer forinttal, egy tanársegéd pedig nettó 150 ezer forinttal keres kevesebbet, mint a közoktatásban, azaz például egy gimnáziumban dolgozó, doktori fokozattal rendelkező pedagógus.

A tiltakozók jelzik azt is, hogy az ígért béremelés sem kompenzálja azokat a kötelező pluszfeladatokat, kényszerű többletkiadásokat, amelyek régóta irreális terhet jelentenek számukra.

Helyzetükről mindent elárulnak azok a bejegyzések, amelyeket a tiltakozó levélhez mellékeltek oktatók.

„Az elvárások nemzetközivé váltak, a munkakörülmények és juttatások viszont még a magyar átlag szintjét sem érik el. Nincs szakkönyv, nincs papír, nyomtató, nincs okostábla, nincs függöny az ablakon. A saját laptopunkkal tanítunk a 70-es évek elkoszlott irodabútorai között."

– írta egyikük. Egy kollégája azt panaszolta: „Egy ördögi körben élek: nem tudok haladni a nemzetközi publikációimmal, amelyek szükségesek volnának a habilitációmhoz, mert nincs pénzem, amiből külföldi konferenciákra utazhatnék, és mivel nem tudok külföldi publikációt felmutatni, egyetlen pályázaton sem nyerek, így nincs miből finanszírozni a külföldi kutatásaimat.” Van, aki egy rövid mondatba sűrítette panaszát:

„A tanszékünkön két oktatóra jut egy (tízéves) számítógép.”

Akad oktató, aki már rég nem a számítógép hiányát tartja a legnagyobb bajnak: „Több kollégámnál bekövetkezett a dilemma: vagy számlát fizet, vagy eszik. Nincs tovább.”

Mindezek miatt a nyílt levéllel tiltakozók egyebek mellett azt kérik a kormánytól, hogy 2016 januárjától kapják meg minimum azt a bért, ami a bértábla szerint jár a doktori fokozattal rendelkező, a közoktatásban dolgozó pedagógus kollégáiknak. Ez – mint írták – a tanársegédek és az adjunktusok esetében 85 százalékos emelést jelentene, a most ígért 27 százalékkal szemben.

A tiltakozó levél miatt kerestük az Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságot, amely mindenekelőtt leszögezte: a béremelésre javasolt alternatívákat előzetesen egyeztették a Felsőoktatási Kerekasztal tagjaival, köztük a Magyar Rektori Konferenciával is, amely a fizetések rendezését és az emelés mértékét üdvözölte, előremutatónak nevezte. Azt nem vitatták, hogy az adjunktusok és tanársegédek bére túlságosan alacsony, de mint írták, „épp ezért tettek javaslatot a felsőoktatáson belül a bérek rendezésére”.

Azt pedig kifejezetten hangulatkeltésnek tartják, hogy a doktoranduszok ösztöndíjemelését és az oktatók bérrendezését összemossák, hiszen a doktorandusz hallgatói jogviszonyban áll, és ez az egyetlen jövedelme, míg az oktatók egyéb jövedelemre is szert tehetnek. Arra a kérdésünkre, hogy elképzelhető-e az eredetileg tervezettnél nagyobb mértékű emelés, azt írták: „Az első lépésben 15 százalékos béremelésre van lehetőségünk, 2017-ben, illetve 2018-ban további 5-5 százalékkal emelkedhet a garantált illetmény.”

Tőrös Szilárd, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) elnöke érdeklődésünkre tegnap csak annyit közölt: vannak kifogásaik, kritikáik, épp ezért összehívták a felsőoktatási érdekegyeztető tanácsot. Az FDSZ korábban azt jelezte, hogy nem ért egyet a bérrendezés mértékével és módjával sem. Épp ezért a meghívás ellenére nem is vettek részt korábban azon a sajtótájékoztatón, amelyen Balog Zoltán bejelentette a béremelést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.