Elvis Presley budapesti díszpolgár lesz

Balczó András öttusa olimpiai bajnok, Eperjes Károly színművész és Makovecz Imre építész kapja meg a budapesti díszpolgári címet vasárnap, a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén. Posztumusz 'csatlakozik' hozzájuk Elvis Presley is.

A közgyűlés januárban módosította a díszpolgári címekről szóló rendeletet, ennek értelmében mostantól június 19-én adják át az elismeréseket, arra emlékezve, hogy 1991-ben ezen a napon vonultak ki Magyarországról az utolsó szovjet csapatok.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Korábban a főváros egyesítésének napján, november 17-én adták át a díszpolgári címeket

A Fővárosi Közgyűlés május 25-én zárt ülésen döntött az idei címek adományozásáról, a díjazottak listája a fővárosi közlönytárban is megjelent.

Budapest díszpolgára lesz Balczó András öttusa olimpiai bajnok, Csukás István író, Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó, Eperjes Károly színművész, Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója, Kopp Mária egyetemi tanár, Kovács Kati énekes, Makovecz Imre építész, Papp Lajos szívsebész, Sánta Ferenc hegedűművész, Szervátiusz Tibor szobrászművész, Szirtes Ágnes színművész, Lech Walesa, a Lengyel Köztársaság volt elnöke.

Posztumusz díszpolgári címet kap a nemrég elhunyt Mádl Ferenc akadémikus, volt köztársasági elnök, Elvis Presley amerikai énekes és Skrabski Árpád informatikus-szociológus.

Sztálin, Haynau, Jellasics...

Márciusban "hivatalosan és örökre" törölték a díszpolgárok sorából a volt szovjet pártállami vezetőt, Sztálint. Budapesti díszpolgár volt korábban Haynau osztrák hadvezér, Jellasics horvát bán, Windischgra:tz osztrák tábornok és Alexander von Bach osztrák belügyminiszter, valamint Ivan Paszkievics, az orosz hadsereg főparancsnoka 1849-ben, Felix Schwarzenberg osztrák miniszterelnök, Karl Ludwig Grünne osztrák tábornok és Karl Geringer osztrák császári biztos is.

Elvis kései magyar karrierje

Elvis Aaron Presley 1935-ben született, 1977-ben hunyt el. Ő volt a Rock 'n' Roll királya. A világ egyik leghíresebb könnyűzenei énekese. A Börtönrock és a Love Me Tender máig méltán ismert sztárjáról immáron teret is elneveztek Budapesten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.