Elvenné Iványiék iskoláját a fideszes önkormányzat

A felsődobszai iskolát még 2011-ben adta át a település az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek (MET) öt évre. A fideszes vezetés most visszavenné az intézményt és együttműködés hiányára hivatkozva fel is mondták a szerződést.
Új front nyílik a Fidesz és az Iványi Gábor lelkész közötti háborúban. Felsődobsza visszaköveteli az egyháznak adott iskoláját, ám ők azt nem adják. Mindkét fél harcolni készül az intézményért. A MET és a fideszes önkormányzat is dokumentumokat hozna nyilvánosságra, melyekkel a saját igazukat bizonyítanák – értesült a VS.hu.

A portál úgy tudja, a település vezetése azért bontotta fel hamarabb a 2011-ben kötött szerződést, mert több szülő is panaszkodott az oktatás színvonalára. Az önkormányzat ezután hiába kért adatokat az intézménytől, azt nem kapta meg, ezért Luterán András, a falu polgármestere rendkívüli ülést hívott össze, hogy megvitassák a kialakult helyzetet.

Iványi Gábor elmondása szerint ők küldték folyamatosan az adatokat, amelyeket az önkormányzat kért, ezért a falu vezetése mellébeszél. A lapnak a lelkész azt nyilatkozta, hogy a statisztikákat elérhetővé teszik a nyilvánosság számára is. "Úgy tudom, jogilag nincs beszámolási kötelezettségünk az önkormányzat felé, ez egy jó szándékú tájékoztatás volt" – tette hozzá a MET vezetője.

A lelkész elmondása szerint a KLIK és az önkormányzat csütörtökön venné át az általános iskolát, amelybe a környező településekről is járnak diákok. A MET erre a napra családi nappal készül. Az egyház egyébként bíróságon támadta meg a szerződés felbontását, de tárgyalásra még nem került sor.

Iványi szerint a fideszes polgármester politikai ambíciói miatt követeli vissza az iskolát, ezzel is megfelelve a pártjának. Az önkormányzat az általános iskola mellett a település az óvodáját is visszaköveteli. A MET a felsődobszai intézményeken kívül még három környező településen tart fenn óvodát, a másik három önkormányzat eddig nem állt elő visszavételi javaslattal.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nem kapott egyházi státust 2011-ben, az új egyházi törvény hatályba lépésekor. Több éves vita után az AB elkaszálta a törvényt, amelyet azután módosított is a kétharmad, ám a kritériumoknak szimpátia hiányában most sem könnyű megfelelni.

Iványi Gábor legutóbb idén júniusban állt a parlament igazságügyi bizottsága elé a bejegyzés ügyében. Bár Balog Zoltán miniszter határozata szerint megfelelnek az egyházakkal szemben támasztott objektív feltételeknek, a bizottság elé egy olyan, kormánypárti javaslat került, amely a bejegyzés elutasítását indítványozza.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.