galéria megtekintése

Sok százmillió közpénz elúszott, a szenny maradt

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 15. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Kétévnyi parkoltatás után a Legfőbb Ügyészség a Fővárosi Ügyészségre tette át a XVIII. kerületi Cséry-telepen történt súlyos környezetszennyezés ügyét. Így egyelőre nincs válasz arra a kérdésre sem, hogy mire is költötte valójában a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) a veszélyes hulladékkezelésre kapott 300 millió forintot.

A cég könyvelése szerint ártalmatlanításra fizették ki, csakhogy a környezetvédelmi hatóságok vizsgálatai arra utalnak, hogy az egészségre ártalmas olajos iszapot mindenféle kezelés nélkül közvetlenül a Cséry-dombokon ásott gödrökbe engedték. A helyszíntől 200 méterre található a Fővárosi Vízművek egyik telephelye. Innen látják el ivóvízzel a dél-pesti régiót.

De akkor hová tűnt sok százmillió forint közpénz? – teszi fel a kérdést újfent Szaniszló Sándor (MSZP), a fővárosi pénzügyi és ellenőrző bizottság elnöke, aki két évvel ezelőtt tette meg első feljelentését az ügyben. Azóta ezt két kiegészítéssel toldotta meg, ám az ügy érdemi kivizsgálására semmi sem utal. Eddig sem a feljelentőt, sem a cégvezetőt nem hallgatták meg.

 

– Önkormányzati képviselőként én csak kérdéseket tehetek fel, a nyomozást és a bizonyítást a rendőrségnek és a hatóságoknak kellene elvégezniük – tárta szét a karját Szaniszló Sándor a tegnapi telepbejáráson. A bizottsági elnök szerint a főváros is csak alibizik az ügyben, akárcsak az Illatos úti környezetszennyezés esetében. De ott legalább a kormány közbeavatkozott. Igaz, a Cséry-telep rekultivációjának elindításához szükséges tanulmányra is adtak százmillió forintot, ám a fővárosnak ezt sem sikerült elkölteni határidőre. Így most ez a pénz is elveszhet, hacsak a kormány hozzá nem járul a támogatási szerződés meghosszabbításához.

Ide rakták le éveken keresztül az olajos iszapot
Ide rakták le éveken keresztül az olajos iszapot
Teknős Miklós

A főváros a botrány kirobbanása óta mindent megtesz azért, hogy elbagatellizálja az ügyet, illetve a vezetők megússzák a felelősségre vonást – állítja Szaniszló. – Tarlós István főpolgármester ugyan azonnali hatállyal menesztette Wohner Zsoltot, a cég ügyvezetőjét, ám a bukott igazgatót nem sokkal később a főváros másik cégénél, a vízműveknél alkalmazták. Holott nem tudott elszámolni az iszapüzlet – általa köbméterenként 2-3 ezer forintra becsült – hasznával.

Szaniszló Sándor
Szaniszló Sándor

A pénz útját a belső vizsgálat sem tudta kideríteni. De ez aligha meglepő, hiszen a botrány kirobbanásáig arról sem tudtak, hogy a XVIII. kerületi hulladéklerakó 2007-től egészen a botrány 2013-as kirobbanásáig engedély nélkül végezte a veszélyes hulladék „kezelését”, holott Wohner erről négy hónappal az ügy kirobbanása előtt tájékoztatta György István akkori városüzemeltetési főpolgármester-helyettest, a budapesti kormányhivatal jelenlegi vezetőjét.

A belső ellenőrzési jelentésből az is tudható, hogy augusztusra már mindenki tudott a környezetszennyezésről, de semmit se tettek Szaniszló feljelentéséig. Még utána is azt bizonygatták az akkor még Pesti Imre által vezetett fővárosi kormányhivatal ellenőreire hivatkozva, hogy nincs szennyezés, mígnem a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet a helyszínen vett hat mintából ötben veszélyes hulladéknak minősülő anyagot talált, és azonnali hatállyal bezáratta a telepet. A főváros akkor elhordatta a 48 ezer tonna szennyezett iszap egy százalékát, majd a figyelem múltával ezzel is felhagyott.

Így az eső azóta is folyamatosan mossa a talajba a nehézfémeket is tartalmazó hulladékot.A tegnapi bejárás során az is kiderült, hogy egyfajta visszarendeződés is megkezdődött. A telepet ugyan nem nyitották meg, de külön engedéllyel a telep szélén azért engednek le kommunális hulladékot, ezenfelül itt mossák és parkoltatják a szippantós kocsikat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.