Eltűnt egy falu Szolnok megyében

A 2014-es választási előkészületnél vették észre a bánhalmaiak, hogy a lakcím-, és a közterületi központi nyilvántartóban a Kenderes-Bánhalma megnevezés eltűnt a rendszerből. Most úgy élnek a faluban, mintha nem élnének ott, és ebből rengeteg kellemetlenségük származik.

- A választási évben a jogszabály nem ad lehetőséget arra, hogy módosítást kezdeményezzünk. Tavaly próbáltuk helyreállítani a több évtizede megszokott települési elnevezést. Mivel a rendszerből eltűnt a Bánhalma elnevezés, az ott lakóknak a lakcím igazolványába most a bánhalmai 5349-es irányítószámmal és utcanévvel Kenderes (5331) neve kerül be. Emiatt történt az a joghézag, hogy a betegszállító nem mindig hajlandó elvinni Bánhalmára a beteget, mert lakcím szerint ő Kenderesen lakik, s leteszi itt, nem viszi ki 8 kilométerre. A 2014-es választási előkészületnél vettük észre, hogy a lakcím, illetve közterületi központi nyilvántartóban a Kenderes-Bánhalma megnevezés eltűnt a rendszerből - mondta dr. Gaszparjan Karen jegyző az ügyről beszámoló szoljon.hu-nak.

A lakossági problémát jelezték a központi nyilvántartó felé, több hónapos levelezgetés után nemrég kapták meg az elutasító választ. Előtte azt mondták nekik, ezt a technikai hibát korrigálják majd, de levelükben mégis az szerepelt, soha nem volt külön Bánhalma vagy Kenderes-Bánhalma elnevezés, csak külterület. Most a helyiek külön településrészht akarbak létrehozni - erre a jogszabály lehetőséget ad - így azzal a kéréssel fognak a Földművelésügyi Minisztérium Földrajzi Bizottságához fordulni, hogy újra Bánhalma kerülhessen az ott lakók igazolványaiba. Ennek a beadásáról soron kívül dönt a képviselő-testület.

Tóth Tiborné alpolgármester, bánhalmai képviselő, a Kenderesi Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatóhelyetteseként maga is találkozik a problémával.

- Most közmunkásaink is tapasztalhatták, hogy hiába a kenderesi iskolába járnak dolgozni, nem jár bérlettámogatás, mert papíron kenderesiek. Nekem már kellemetlenségem is volt, mert hivatalos levelem eltűnt, abból már bírósági ügyem van. A futárszolgálatok sem jönnek ki, a betegszállítókkal is sokat telefonál a doktornő, hiszen nem akarják kihozni a betegeket. Sok bírálatot kapunk, miért nem jó ez nekünk. Aki nem tapasztalja meg ezeket, addig nem tudja, milyen gondokat okoz ez nekünk, bánhalmaiaknak - panaszolta.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.