Eltűnt 64 ezer menekült Magyarországon

Hat helyen napi 24 órában, további négy bázison reggel hattól este tízig regisztrálják a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) munkatársai a menekülteket – hangzott el az ORFK és a BÁH vasárnap délutáni közös sajtótájékoztatóján.
Délig 1222 menekültet fogtak el a rendőrök, szinte kivétel nélkül a magyar–szerb határon – hangzott el a tájékoztatón. A rendőrség előállító és regisztrációs bázisain mintegy 3000-en várnak ügyük intézésére.

A BÁH naponta 1500-2000 ember regisztrálására képes, ám nagy a szórás. Van, akinek a nyilvántartásba vétele csak pár percet vesz igénybe, de olyan is, akinek kommunikációs nehézségek vagy az együtt érkezők családi kapcsolatainak a kibogozása miatt egy órát is eltart a regisztrációja.

A BÁH vasárnap nulla órától délig 1144 menedékkérőt regisztrált. Befogadóállomásaikon 3045-en várják a döntést: kapnak-e menedékjogot vagy sem. Január elseje és augusztus 31. között 300 kérelem ügyében született pozitív döntés; mintegy 200 embert oltalom alá helyezett a hivatal, 100-an menedékjogot kaptak.

Ugyanezen idő alatt 64 ezer eljárást szüntetett meg a hivatal, mivel „kivonták magukat a menekültügyi eljárás alól”. Magyarul: eltűntek. Bár ezt a hivatal illetékes igazgatója nem mondta ki, jó esély van arra, hogy illegálisan elhagyták az országot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.