ELTE: elvonások után iskolabezárás

Az állami támogatás drasztikus csökkenése miatt részlegesen bezárja a főváros XII. kerületében lévő gyakorlóiskoláját az ELTE. Szeptembertől már csak az általános iskolát működtetik, a középiskolai osztályokat nem viszik tovább. Kétszáz diáknak kell új iskolát keresnie a tanév végén.

Az ELTE szenátusa döntött a főváros XII. kerületében működő, az állami támogatások drasztikus csökkentése miatt veszélybe került Gyakorló Általános Iskola és Középiskola sorsáról. A szenátus hétfői ülésén úgy határozott: csak az általános iskolai osztályok hosszú távú működtetését tudják vállalni a jelenlegi magas szakmai színvonalon, a középiskolai részlegre már nincs elegendő forrás.

Erről az ELTE vezetése így írt rövid közleményében: „Az egyetem nem számíthat olyan központi kormányzati támogatásra, amely lehetővé tenné a középiskolai osztályok fenntartását, s ilyet sem a szülők, sem az önkormányzat nem tud biztosítani. Ennek hiányában az ELTE-t ért, az elmúlt négy évben reálértéken közel 50 százalékos elvonások miatt nem tudja finanszírozni ezt az intézmény-részét.”

Fábri György, az ELTE kommunikációs ügyekért felelős rektorhelyettese érdeklődésünkre elmondta: mintegy kétszáz diák tanul jelenleg az intézmény szakközépiskolai és gimnáziumi osztályaiban. Az ő képzésük ebben az intézményben az év végén véget ér. Szeptembertől már csak az általános iskolai osztályok indulnak az intézményben.

A rektorhelyettes kérdésünkre azt mondta, hogy a kerületi önkormányzat és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közreműködésével a középiskolások túlnyomó részét – az osztályközösséget egyben tartva – a városrészben található más középiskolákban helyezik el. Fábri György egyelőre nem tudott válaszolni arra a kérdésünkre, hogy a döntés nyomán mire számíthatnak a középiskolai osztályokban tanító pedagógusok.

Az ELTE szenátusa decemberben határozott arról, hogy megvizsgálja az intézmény részleges vagy teljes megszüntetését. Elsősorban azért kényszerültek erre, mert 2008 óta felére csökkent az egyetem támogatása. A döntésben szerepet játszott az is, hogy a kerületi önkormányzat jelezte: mivel januártól állami feladat az iskolák fenntartása, a továbbiakban nem fizeti az évi 50 milliós hozzájárulást. Igaz, a XII. kerületi önkormányzat később felajánlotta, hogy továbbra is 50 millió forinttal támogatná az iskolát. Csakhogy alighanem ez is kevésnek bizonyult: az egyetem egy korábbi közleménye szerint összesen mintegy 300 millió forint hiányzik.

Pokorni Zoltán, XII. kerületi polgármester (Fidesz), az első Orbán-kormány oktatási minisztere lapunk érdeklődésére nem kívánta kommentálni az egyetem döntését. Azt viszont elmondta: az önkormányzat csak az épületet biztosítja az iskolának, de közvetítőként megpróbáltak segíteni abban, hogy az érintett középiskolás diákok tanulmányaiban a lehető legkisebb zavart okozza az egyetem döntése. Az eddigi információk szerint – tette hozzá a polgármester – már most biztosra vehető, hogy az osztályok túlnyomó részét egyben tartva veszik át kerületi oktatási intézmények. Pokorni Zoltán kérdésünkre közölte: az iskolának korábban megígért évi 50 millió forintos támogatást a középiskolai részleg megszüntetése ellenére is biztosítják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.