galéria megtekintése

Ilyen pofátlanul drágán repülnek külföldre a magyar államtitkárok

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára 378 ezer forintért repült Brüsszelbe, és 163 ezerért szállt meg egy éjszakára. Más példák is azt jelzik: a minisztériumi vezetők olykor érthetetlenül drágán utaznak. Az állam egy év alatt 400 millió forintot költött a miniszterek, az államtitkárok és helyetteseik útjaira.

Becsey Zsolt, a fejlesztési minisztérium helyettes államtitkára 334 ezer forintért repült Hollandiába, míg Sonkodi Balázsnak, a Miniszterelnökség államtitkárának egy luxemburgi útja 504 ezerbe került – derül ki a kormány által közzétett dokumentumokból. Bár az utazások részletei nem ismertek, a KLM-nél másnapi indulással is találni 300 ezer forintnál kevesebbért business részlegre szóló amszterdami repülőjegyet, és a légitársaság Luxemburgba is elvisz ennyiért. Ráadásul a helyettes államtitkároknak – 99 van belőlük – nem is kellene a kiemelt osztályon utazniuk.

Egy kormányrendelet szerint Euró­pán belül az államtitkároknak és helyetteseiknek turistajegyet térít az állam, csak a minisztereknek jár nagyobb komfort.

E szabálytól el lehet térni a tárcavezető hozzájárulásával, ha „azt a protokolláris előírások és az ellátandó feladatok indokolják”. Az elmúlt egy év utazási adataiból az tűnik ki: sokszor el is térnek tőle. Pedig Lázár Jánosnak hála kiemelt figyelem kíséri az „állami utazási irodát”. Igaz, amióta extrém szállásköltségeit kezdték el firtatni, a Miniszterelnökség vezetője mindent maga fizet. De az állami vezetők juttatásainak csökkentéséről szólva nemrég azt is megemlítette: újraszabályozzák, ki milyen komfortfokozatra tarthat igényt.

 

A jelenlegi szabályozásra valóban ráfér a korrekció, az egyes tárcák ugyanis eltérő tartalmú utasításokban határozzák meg, mi jár a vezetőiknek. Így is meglepő, hogy Fónagy János államtitkár 365 ezer forintért repült Luxemburgba, miközben perui útja csak 654 ezerbe került. Szembeszökő eltérések mutatkoznak a belgiumi utazásoknál is. Találni 110 ezres útiköltséget,

általánosak a 170 és 190 ezer forint közötti áron vett repülőjegyek, de helyettes államtitkárok olykor 300 ezer forintnál többet is kifizetnek egy tikettért.

A külügyes Benkő Levente 355, a Miniszterelnökséget képviselő Takács Szabolcs Ferenc és Perényi Zsigmond egyaránt 378 ezer forintért repült. Perényinek volt olyan kétnapos brüsszeli túrája is, amely több mint félmillióba került, mert a 265 ezres repülőjegyén túl 163 ezer forintért szállt meg egy éjszakára. Két másik alkalommal is előfordult, hogy meghaladta a napi százezer forintot a hotelszámlája.

Perényi nem a mértéktartásért, hanem az európai fejlesztésekért felel a Miniszterelnökségen, és az Origo információja szerint ő volt Lázár kísérője az egyik legendásan drága utazás alkalmával. A helyettes államtitkár más költései is figyelemre érdemesek: Németországba 512 ezer forintért repült tavaly szeptemberben, Romániába pedig 304 ezres jeggyel jutott el. Kollégája, Császár Dániel 265 ezerért utazott Belgiumba, és 326 ezerért aludt két éjszakát, így háromnapos látogatása az egyéb költségekkel együtt 709 ezer forintba került a költségvetésnek.

Egy hírhedt utazás főszereplője
Lázár már mindent maga fizet, a többiek még nem
Teknős Miklós / Népszabadság

A Miniszterelnökség szabályzata alapján a helyettes államtitkárok négycsillagos szállodában pihenhetnek meg. Ilyenben viszont 163 ezer forintnál pillanatnyilag csak olcsóbb szállást találni Brüsszelben. A kancellária a kiugró árak okát firtató kérdésünkre úgy válaszolt:

csak különösen fontos programok alkalmával engedélyeznek nagyobb luxust,

„amennyiben a város szállodakapacitása terhelt. Ez utóbbi Brüsszelben rendszeres, vagy ha mégis van szabad kapacitás, akkor a hotelek emelik áraikat”. Az említett esetekben is ez történt – írták, hozzátéve: a repülőjegyeknél is csak akkor térnek el a szabályzattól, ha nincs hely a turistaosztályon. A Miniszterelnökség azt is tudatta: a helyettes államtitkárok a közbeszerzések szabályozásáról, a magyarországi operatív programok egyes részeit érintő felfüggesztésekről, a támogatások felhasználásáról tárgyaltak az Európai Bizottság regionális, illetve belső piaci főigazgatóságának elöljáróival.

Nem csillagban, hanem euróban számol a Nemzetgazdasági Minisztérium és a fejlesztési tárca is. Előbbi az államtitkároknak 450, helyetteseiknek 300 eurót engedélyez szállásköltségként, míg az utóbbi 300, illetve 200 eurót. Ezt jobbára be is tartják, bár Koszorús László NFM-es helyettes államtitkár például 151 ezer forintért töltött el két éjszakát Franciaországban.

Seszták Miklós kabinetfőnöke, Mihalovics Péter korábbi fideszes képviselő éppúgy 890 ezer forintért repült Katarba, ahogyan a fejlesztési miniszter, miközben Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár beérte 306 ezer forintos jeggyel. Ez már azért is díjazandó, mert tucatnyi esetet találtunk, amikor állami vezetők ennél drágábban is csak Belgiumig jutottak el.

Nem szólva Szabó László külügyi államtitkár több mint kétmillió forintos kubai repülőjegyéről, ennek harmadáért is találni ugyanis businessosztályút a karibi szigetországba.

Amíg a külügyes Íjgyártó István államtitkár 687 ezer forintért ment Kazahsztánba (és Varga Mihály gazdasági miniszter egyik asztanai látogatása is kijött 1 millió 128 ezerből), Nikoletti Antal, az NGM helyettes államtitkára 1 millió 391 ezerért, a földművelésügyi minisztérium helyettes államtitkára, Tóth Katalin 1 millió 750 ezerért teljesítette az utat a keleti nyitás célországába,

miként a vele együtt utazó miniszterek. Ám a tárca jelezte: az elmúlt évben huszonegy olyan út volt, amelyek alkalmával businessosztályú helyett olcsóbb jegyet vásároltak, és Fazekas Sándor miniszter többször fapados járatokat vett igénybe.

A kormány egy év alatt 398 millió forintot költött a minisztériumi vezetők utazásaira. Ebből 225 milliót repülőjegyekre, 34 milliót szállásköltségre fordítottak, a többi a napidíjak összege, dologi költség, biztosítási és közbeszerzési díj, illetve a reptéri kormányváró költsége. A lista nem tartalmazza a kormányfő útjait és a még el nem számolt költségeket, például Szijjártó Péter latin-amerikai – ecuadori, mexikói és chilei – látogatását, amelyről a külügyminisztérium adatigénylésünkre közölte: a repülőjegy ára 3 millió 903 ezer forint volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.