Elszabták a praxispénzt, egy hónappal később juthatnak a járandósághoz a háziorvosok

Január végén újraosztották a háziorvosok december végén jogszabályba foglalt extra támogatását, miután kiderült, az egészségbiztosító elszámolta magát, és többet osztott szét, mint a rendelkezésre álló 10 milliárd – értesült a Népszabadság.

Két jogszabály is megjelent egy hónapon belül a háziorvosoknak ígért 10 milliárd forint szétosztásáról. Eredetileg ugyanis a körzetenként megígért 130 ezer forintos rezsitámogatást a praxisok alapdíjához adták, így viszont az növelte volna azokat a pótlékokat is, amelyeket a rendelési körülmények miatt kapnak a háziorvosok. Például egy hátrányos helyzetű településen működő kicsi praxisnál 195 ezerre is kijött volna a pótpénz. Erre a többletre viszont már nem futotta a célra szánt tízmilliárdos  összegből.

A január végi korrekciónál ezért csökkentették az alapdíjat, és külön tételként jelent meg a 130 ezer forintos rezsi-hozzájárulás. Ezzel a pótlékra jogosult nehéz helyzetű körzetek támogatása csökken, és a könnyű sorsúaké havi 15 ezer forinttal javul. Összességében pedig belefér a 10 milliárdos keretébe a tárca.

Lapunknak a pénzszétosztási anomáliával kapcsolatban Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ- Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke annyit mondott: a háziorvosi praxisokat mindössze annyi kár érte, hogy egy hónappal később jutnak a megígért juttatáshoz az érintettek. Ő úgy vélte: nincs értelme veszteségről beszélni, mert eleve azt mondta a kormány, hogy a praxis nagyságától függetlenül a vállalkozások egységesen 130 ezer forintot kapnak.

Tavaly november végén Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára a Népszabadságnak adott nyilatkozatában beszélt először arról, hogy körzetenként havi plusz 130 ezer forintot ad a kormány a háziorvosoknak a rendelők fönntartására. Ezzel az állam a korábbinál nagyobb részt vállal a háziorvosi körzetek költségeiből.

A kormányzat tervei szerint az összeg a közműdíjakat, kisebb javításokat, a takarítást, az energiaszámlát, továbbá a veszélyeshulladék-elszállítást fedezi. Beneda Attila akkor azt is elmondta, hogy a kormány 2016-tól újabb „rezsielemet”, a körzetekben dolgozó asszisztensek, illetve ápolónők bérét is magára vállalná a háziorvosi praxisok tulajdonosaitól. Ennek a tervnek még nem minden részlete tisztázott, zajlanak az egyeztetések az érdekképviselőkkel.

Ennek részeként a kormányzat egységesítené az orvosok és az önkormányzatok közötti szerződéseket, hogy a gyógyítók feladatai és jogai az ország valamennyi pontján ugyanazok legyenek. Továbbá pontosítanák azt is, hogy a praxisok adásvételekor a helyhatóságok milyen indokokkal tagadhatják meg a tranzakció jóváhagyását. Úgy tudjuk, a témában a jövő héten kerül sor egyeztetésre az érdekvédők és a jogszabályt előkészítő egészségügyért felelős államtitkárság között.

Az alapellátás az egyik olyan terület, amelyen az elmúlt évtizedekben a legkritikusabbá vált az orvoshiány. Mintegy 200 olyan körzet van az országban, ahová évek óta nem találnak orvost. S úgy tűnik, e körzetek vonzóbbá tételére a kormányzat által legutóbb tavaly fölkínált tízmilliós vissza nem térítendő támogatás sem bizonyult elegendőnek, mert mindössze 46-an jelentkeztek a pályázatra. A tervek szerint idén is kiírja az OEP a pályázatot a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisokra.

Tavaly összesen 46 pályázat érkezett és 41 kapott nyertes minősítést. Négy pályázatot elutasítottak, mivel olyan háziorvosi szolgálatokra vonatkoztak, amelyek nem minősültek tartósan betöltetlennek. Egy pályázó azért esett ki, mert felszólítás után sem tett eleget a hiánypótlásnak. Végül 38 háziorvossal kötött támogatási és finanszírozási szerződést az OEP, nekik az összesen 500 millió forintos pályázati keretből 412,8 millió forintot fizetett ki az egészségpénztár.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.