Elsöprő győzelem: fogorvos sem marad Magyarországon

Az utóbbi 12 évben több mint 1000 fogorvos távozott külföldre – mondta el Sonline.hu-nak a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának alelnöke, Herczeg Olga.
Országosan és Somogy megyében is egyre kevesebb fogorvos vállal az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott körzetet, jelenleg megyénkben hét körzet tartósan betöltetlen.

A kaposvári fogorvos szerint van olyan hely Somogy megyében, ahol 2004 óta nincs körzeti fogorvos. A helyzetet helyettesítésekkel, körzetösszevonásokkal próbálták javítani, de a betegek nem tudják vállalni a hosszabb utazást a kezelésekre.

A statisztikák szerint a magyarok csaknem fele csak akkor megy fogorvoshoz, ha már nagyon fáj a foga. Így a betegek és a fogorvos esélye is romlik, hogy időben észrevegyen egy megmenthető lyukas fogat, vagy felfedezzen egy még jól kezelhető szájüregi rákos daganatot. A szájüregi daganatos megbetegedések okozta halálesetek száma Európában Magyarországon a legmagasabb.

A fiatal fogorvosok nagy része nem vállalja a tartósan alulfinanszírozott körzeteket, ahol a lakosság zömének fogászati ellátása történik. – A jövőjüket magánpraxisban vagy külföldön képzelik el. A magánszférában is inkább a már jól menő, főként külföldi betegkörrel rendelkező rendelőkben helyezkednek el. Kevesen vállalják a saját magánrendelő megteremtésével járó magas költségeket, s az egészségügyi vállalkozás alapításához kötődő bürokratikus megpróbáltatásokat - írja a lap.

További részletek a Sonline.hu-n >>>

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.