galéria megtekintése

Orbánt megviselték Simicska nyilatkozatai

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 13. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Orbán Viktornak hosszú távon szüksége van egy alternatív jobboldali médiabirodalomra. Ami a Hír TV-t illeti, a kormányoldalon „kivárnak”. Komoly dilemma, hogy fideszes bojkott esetén a jobbikosok szereplése rombolná a kormány népszerűségét.

„Maradt a közszolgálati tévé, amely addig van, amíg a párt kormányon tud maradni. Utána jelen állapot szerint marad a teljes védtelenség, az 1998 előtti helyzet” – értékelt a Policy Agenda a Simicska–Orbán-háború totálissá válását követően. Más elemzések is arról szóltak, hogy a múlt pénteki Simicska-performansz után a kormányfő elveszítette médiahátterét, és a közmédia mellett csak az Echo TV-re, a Magyar Hírlapra, a Demokratára és a Napi Gazdaságra számíthat.

Habony Árpád és Andy Vajna: lendületben
Habony Árpád és Andy Vajna: lendületben (jobbra Havasi Bertalan)
Varga György / MTI

Orbán Viktort megviselték Simicska Lajos nyilatkozatai – különösen, hogy ezek a legszélesebb nyilvánosság előtt hangzottak el. A Népszabadsághoz eljutott információk szerint már előző nap Mezőkövesd-Zsóryfürdőn, a frakcióülésen is azt érzékelték a közvetlen környezetében, hogy rendkívül feszültté vált, ha Simicska Lajosra utalt valaki. Ez érzelmi reakció volt – mondták lapunknak, hozzátéve, a miniszterelnök lépéselőnyben van Simicskával szemben: azzal arányban készítette elő egy alternatív jobboldali médiabirodalom létrehozását, ahogyan szorította egyre kijjebb volt harcostársát a nagy gazdasági portfóliókból.

 

Tette ezt mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül – állította forrásunk, hiszen kettejük „ezeréves” megállapodása szerint Simicska Lajos médiabirodalma az orbáni politika menedzselésére jött létre. Miután véglegessé vált, hogy „a duett” már nem működik, a miniszterelnök nem titkolta: egy szuperlojális „saját” médiát akar. Információink szerint ezt meg is mondta azon a januári sajtóreggelin, melyen a hírek szerint elengedte a Simicska-médiabirodalom orgánumainak a kezét (már ami az állami támogatásokat illeti).

Terjeszkedik Simicska konkurense

Megvásárolja az egyik legrégebbi magyar magasépítő vállalkozást a mélyépítéssel foglalkozó Duna Aszfalt-csoport. Az ügylet a versenyhivatal jóváhagyására vár; részleteket itt olvashatnak.

Munkatársunk már hetekkel ezelőtt hallotta egy fideszes háttérbeszélgetésen, hogy olyan új, XXI. századi médiabirodalomra van szükség, amely komplex hírszolgáltatást nyújt, online felületeken, blogokon is szól a választókhoz. Orbán Viktor a mezőkövesdi szigorúan zárt frakcióülésen hosszan beszélt egy belső közvélemény-kutatásról, mely ezúttal nem pártprefenciára, hanem az „értékvilágra” fókuszált. E szerint a magyar felnőtt lakosság közel 40 százaléka a klasszikus konzervatív értékeket érzi magáénak, a nemzeti elkötelezettség mellett a munkát és a teljesítményt helyezi az értéksorrend elejére. Orbán Viktor állítólag a hatvanszázalékos arányt tartotta volna megnyugtatónak, de a negyvenszázalékosat is jó alapnak nevezte.

És – ez már nem Mezőkövesden hangzott el – a negyvenszázalékos szimpatizánsi kör stabilizálásához nem lesz elég a központosított állami média. Forrásaink tudomása szerint a március 15-én startoló köztelevíziós hírcsatorna a kormányzati narratívát „sugározza”, de egy alternatív jobboldali médiabirodalom zászlóshajója később a TV2 lehetne, mivel a „Simicska–Nyerges-befolyás már nincs ott jelen, a Habony–Vajna párosé viszont erősödik”. Ezenkívül a hírek arról szólnak – a Heti Válasz írt róla –, hogy folyik az Index, illetve a 444.hu portál riválisának a felépítése a Csúri Ákos újságíró tulajdonában lévő Via.hu doménnévre alapozva.

Az egyelőre komoly dilemma, hogy a kormánytagok elfogadják-e a Simicska-televízió, a Hír TV meghívását. „Kivárunk” – fogalmazott egy kormányközeli szereplő, aki szerint nehéz a döntés, lehet, hogy hosszú távon stratégiai hiba lenne a távolmaradás. A közvélemény-kutatások szerint egyre kisebb ugyanis a Fidesz és a Jobbik közötti olló, négyszázezer főre mérséklődött a két párt támogatóinak száma közötti különbség. Az immár Simicska Lajos által elnökölt Hír TV jobbikos (szak)politikusok szerepeltetésével szisztematikusan tudná rombolni a kormány népszerűségét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.