„Lázár János intézte el Servúdot”

Megbüntették a Ferihegyi út mentén található kiserdőben élő hajléktalanokat, akik évek óta saját építésű kalyibákban húzták meg magukat. Az erdészeti hatóság eljárást indított ellenük „az erdő jogosulatlan használata” miatt, a hatóság hat háztartásra egyenként 100-100 ezer forint bírságot vetett ki.

Ezt a több mint tíz éve ott nyomorgó szegények nem tudják megfizetni, ezért a Város Mindenkié csoport Utcáról Lakásba egyesülete gyűjtést kezdeményezett számukra. Az erdő lakói – akik a területet maguk között, Robin Hood történetére utalva, Servúdnak nevezik – jelenleg munkásszállásokon húzzák meg magukat, két család azt tervezi, hogy ősszel szociális bérlakásba költözik.

Erről a nyár elején riportot írtunk, amikor Csorba János 45 éves hajléktalannál jártunk a Köki Terminálhoz közeli területen. Az erdei hajlékot a férfi tizenegy éve építette, a deszkákat és a kályhát is hulladékgyűjtésből szerezte be. Csorba János a nejével élt Servúdban, nem volt hajlandó szállóra menni, kerülte a metróaluljárókat, szabadságszerető hajléktalannak vallotta magát.

Csorbánénak is százezres bírságot kell fizetnie
Csorbánénak is százezres bírságot kell fizetnie
Veres Viktor / Népszabadság

Ottjártunkkor azt tervezte, hogy beköltözik a kispesti önkormányzat által felkínált lakások egyikébe, festésre, renoválásra készült, a feleségével tervezgették a fedél alá jutást. De jött az erdészet, és a tetemes bírsággal keresztülhúzta a húsz éve Pesten hányódó família számításait.

A hatóság által kiszabott bírságot ledolgozni nem lehet – írta közleményében a Város Mindenkié –, csak készpénzben fizethető be, de a volt erdőlakóknak túl kevés a jövedelmük ahhoz, hogy önerőből fedezni tudják. A bírság a lakásba költözést is nehezíti, hiszen az új lakók alapvető szükségleteik kielégítésétől vonnának el pénzt éppen abban a kezdeti időszakban, amikor a legnehezebb a lakások megtartása.

Az AVM blogján további információk is találhatók Servúd kitakarításáról. Az erdészeti hatóság fellépése előtt a terület tulajdonosa – egy magánszemély – szólította fel a hajléktalanokat, hogy hagyják el a környéket, különben birtokvédelmi eljárást indít ellenük.

„Mindeközben azonban egy sokkal nagyobb erő is belépett a servúdi erdő körüli játszmába” – olvasható az AVM bejegyzésében. – „Úgy tudjuk, hogy az erdőben élők kilakoltatására vonatkozó utasítás közvetlenül Lázár Jánostól származik, aki azt szerette volna, hogy megszűnjenek a repülőtér felé vezető út melletti erdőben uralkodó áldatlan állapotok.”

Cikkünk megjelenése után a Miniszterelnöki Sajtóiroda közleményt juttatott el lapunkhoz, s az alábbi álláspont közzétételét kérte: „A Népszabadság 2015. augusztus 31.-i számban az 5-ik oldalon Elrabolja esélyüket a bíróság – A segítők szerint Lázár intézte el a Servúdot címmel, valamint a nol.hu-n „Lázár János intézte el Servúdot” Rab László írásában tévesen jelent meg, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter utasítására telepítették ki a hajléktalanokat a Ferihegyi út mentén található kiserdőből. Lázár János ebben az ügyben semmilyen formában nem járt el. Az AVM (A Város Mindenkié) értesülései nem felelnek meg a valóságnak. Ezzel szemben az igazság az, hogy a Fővárosi, a Pest megyei kormányhivatal és a Máltai szeretetszolgálat részvételével zajlott egy beszélgetés márciusban az EMMi szociális államtitkárságán a kispesti erdőben lévő hajléktalan személyek lakhatásáról. Az erdő kerületi önkormányzati és magántulajdon (ezért kaptak bírságot a hajléktalanok). A Pest Megyei Kormányhivatal április 1-jét követően felszólította a kispesti erdőben élőket a helyszín elhagyására. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vállalta, hogy a Hajléktalanokért Közalapítványon  keresztül eljárva szociális diagnózist készít. A szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárság felvette a kapcsolatot a Közalapítvánnyal és gondoskodott a finanszírozásról, a szeretetszolgálat ezzel párhuzamosan egyéni esetkezelést végzett.”

Adjuk össze!

A bírság kifizetésében a Hajléktalanokért Közalapítvány is segítséget nyújt, de még így is három családnak van szüksége támogatásra. Az aktivisták összesen 330 ezer forintot szeretnének összegyűjteni Csorba Jánosné Erikának, Horváth Sándorné Krisztinának és Horváth Attiláné Anikónak. A cél, hogy mindhármuk esetében egy összegben tudják rendezni a bírságot, és a lakásba költözők tiszta lappal indulhassanak. (Az adakozás menete itt követhető.)

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.