Elpusztíthatatlan a Határ úti Balkán

Hiába teltek a hónapok, jottányit sem haladt előre a Határ úti bódék ügye. A szépen felújított Határ úti csomópontban ma is ott van zárványként tíz, kordonnal körbezárt bódé, amelyek közül háromban újranyitott az üzletéhez mindenáron ragaszkodó vállalkozó. Vagyis a balkáni hangulat nem változott. Legfeljebb  annyit: most új padokon alszanak a hajléktalanok, új növénykazettákból tör az ég felé a gaz, az új szemetesekből csordogál a szenny a fémkordonok körül megújult téren.

Érinthetetlenek a Határ úti bódék
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Miközben látszólag semmi nem változik a kordonon belül, Ferencváros önkormányzata a perek lezárására vár. A jogerős ítélet megszületése után pedig – feltéve persze, hogy nyernek – haladéktalanul elbontatják a körbezárt üzleteket. Csakhogy egyelőre fogalmuk sincs arról, hogy ez mikor történhet meg. Pedig a fővárosi kormánymegbízott állásfoglalást adott ki, amelyből az olvasható ki, lenne mód a helyzet gyors rendezésére. A tér felújításának befejezése jelentős közérdek, így ha a pavilonosok nem távoznak a térről, akkor a főváros elbontathatná az építményeket. A gond csupán az, hogy a terület Ferencváros tulajdona, Budapest nem kapkod a perekkel terhelt tér után.

A több kerület határában fekvő Határ úti „Balkán” felszámolását évek óta szorgalmazta a kispesti, a lőrinci, az erzsébeti és a ferencvárosi önkormányzat, de az első érdemi lépést György István főpolgármester-helyettes tette meg. 2013-ban munkacsoportot hozott létre a csomópont átépítésére, és azt ígérte: 2014 elejére elbontják az üzleteket, és megindul az építkezés. A bódék nem tűntek el, de márciusra elkészültek az első látványtervek. Ezeken egyetlen üzlet sem szerepelt. Erre hivatkozva nem hosszabbították meg a területen évtizedek óta álló pavilonok tulajdonosainak közterület-foglalási engedélyét. De hamarosan kiderült, mégis épülne a területre „egy 200 négyzetméteres kereskedelmi egység”.

A régi boltosok helyet kértek az új üzletekben, azonban ígéret helyett csupán egy felszólító levelet kaptak arról: haladéktalanul szüntessék meg a „jogosulatlan közterület-használatot”. A vállalkozók közül néhányan ellenálltak, több per is indult az ügyben. Közben a vita és a perek miatt a beruházás indítása egyre késett. Tavaly áprilisra aztán elfogyott a türelem: a ferencvárosi felújítási iroda vezetője kijelentette, hogy a boltok működését el kell lehetetleníteni, mivel az ügyet „tovább húzni már nem lehet”. A bírósághoz forduló kereskedők pavilonjait körbekerítették, és megkezdték az építkezést.

Ferencváros két pavilonossal áll perben. A kerületvezetés a Népszabadságnak határozottan kijelentette: a pavilonokat csak végrehajtható jogerős ítélet birtokában bontják el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.