Előzetesben tartanák Simon Gábort

Simon Gábor előzetes letartóztatásának meghosszabbítását indítványozta a Központi Nyomozó Főügyészség – tudta meg a Népszabadság. Közben hét végére elkészülhet az orvosszakértői jelentés Welsz Tamás haláláról – kérdés, abból a nyilvánosság mit tudhat meg.

Az egyebek közt az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntette, kétrendbeli magánokirat-hamisítás vétségének elkövetésével, valamint felbujtóként elkövetett közokirattal visszaélés miatt gyanúsított Simon Gábor előzetes letartóztatásának meghosszabbítását indítványozta a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) – tudta meg Nagy Andrea szóvivőtől a Népszabadság.

Tagadja, hogy lett volna afrikai útlevele
Tagadja, hogy lett volna afrikai útlevele
Móricz Simon / Népszabadság

A szóvivő ugyanakkor a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulta el, hogy az elmúlt hetekben változott-e a gyanúsítottak száma, s vannak-e fejleményei a nyomozásnak.

Simonnak, az MSZP egykori elnökhelyettesének, aki egy ausztriai bankban parkoltatott százmilliói miatt február 13-án lemondani kényszerült országgyűlési képviselői mandátumáról, a Magyar Nemzet szerint jóval több eltitkolt bankszámla volt/van a nevén, mint amennyiről az eljárás kezdetén a hatóságok tudtak.

A lap Grazban, Zürichben és Salzburgban is tudni vél egy-egy Simon-számláról. És ehhez jön még a Magnet Bankban hamis bissau-guineai útlevéllel Simon nevére nyitott számla, amelyre Welsz Tamás megbízásából helyeztek el egy nagyobb összeget. Sajtóértesülések szerint az öt számlán együttesen több mint félmilliárd forintot tartottak, és némelyiken jelentős összegek forogtak havonta.

A Népszava szerint azonban a Magnet bankos pénzhez Simonnak semmi köze, azt a pénzt nem ő, hanem az ő nevében helyezte el valaki a számláján – legalábbis ezt nyilatkozta Simon védője a lapnak. A védő sérelmezte, hogy kifejezett kérése ellenére sem mutatták be „Simon állítólagos bissau-guineai útlevelét”.

Védence vallomására hivatkozva az ügyvéd azt mondta: Simon Gábor tagadta, hogy lett volna hamis afrikai útlevele. (Simon azonban már Welsz halála után tett vallomást, amikor nem szembesíthették a hatóságok feltételezése szerint őt afrikai okmánnyal ellátó férfival.)

A rendőrség és az ügyészség tudni fogja

Welsz Tamás március 20-án halt meg egy rendőrautóban, amely Érdről hajtott a főváros felé. Welsz aznap kipakolt. Átadta a rendőrségnek az elmúlt évek összes olyan dokumentumát, amelyek alapján a nyomozó ügyészség egyebek között feltérképezheti egykori üzleti körét, akik valós jövedelmük – vagy annak egy részének – eltüntetéséért fizettek neki.

A Népszabadság információja szerint Welsz különösen óvatos ember volt. A fontos iratokat időről időre más helyre költöztette; volt, hogy széfet bérelt a legfontosabb iratok számára, máskor némely mit sem sejtő barátját kérte meg egyes fontos dokumentumokat rejtő dobozok őrzésére, és voltak időszakok, amikor az autójában utaztatta a legfontosabb iratait. Talán soha nem derül már ki, kik elől rejtegette azokat.

Halála napján a kérésére előre egyeztetett időpontban várta a nyomozókat a Logodi utcai irodájában. A rendőrök, akik az ügyészségtől kapták a megbízást Welsz bizonyítékainak begyűjtésére, nem számoltak azzal, hogy a Logodi utcai irodához tartozó pincében teherautónyi bizonyítékot őrzött Welsz. Később, néhány szerinte különösen fontos iratért az Érden lévő házához mentek. Onnan tartottak vissza a fővárosba, amikor Welsz hirtelen rosszul lett, majd a rendőrautóban meghalt.

A mellette ülő nyomozónak azt mondta, „már nem tehet semmit”, ami azt sejtette, hogy Welsz öngyilkos lett. Ismerői szerint azonban nem volt „öngyilkos-alkat”, sőt tervei voltak: még mielőtt a rendőrökkel megbeszélte volna a találkozót, állítólag repülőjegyet vett. Másnap utazott volna.

Az elsődleges orvosszakértői vélemény azonban sem külsérelmi nyomokat nem talált a testén, sem mérgezés nyomait nem mutatta ki, igaz, közvetlenül a halál beállta után használt tesztek jobbára csak a drogokat képesek kimutatni.

Egyes feltételezések szerint Welsz valamilyen speciális afrikai méreggel végezhetett magával. Lapunk úgy tudja, a boncolásban részt vevő orvos, toxikológus és más speciális szakértők a múlt héten már egyeztették álláspontjukat, s várhatóan még e hét végéig elkészítik a végleges szakvéleményüket. Ami azonban nem jelenti azt, hogy a rendőrség és az ügyészség nyilvánosságra is hozza Welsz Tamás halálának pontos okát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.