galéria megtekintése

Halálos sebek? – A magyar baloldal mintha félne saját magától

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 28. számában
jelent meg.

Bita Dániel, Pető Péter
Népszabadság

Csökkenni látszik az esélye annak, hogy a baloldal előválasztással döntse el, kiket indít a Fidesz jelöltjeivel szemben 2018-ban. A DK sosem rajongott az ötletért, amelyért a szocialistáknál is inkább csak a vezérkar lelkesedik. A kis pártok közül viszont az Együtt és a PM is támogatja a jelöltek versenyét. Ám most úgy tűnik, a 106 egyéni induló helyett legfeljebb a kormányfőjelölt személyéről lehet előválasztás.

2017 az előválasztás éve lesz – ígérte Tóbiás József az MSZP tavaly decemberi pártértekezletén, és bejelentette, munkacsoport dolgozza ki ennek feltételeit. Más kérdés, hogy a pártelnök rövid távú vállalásai közül kevés valósult meg: nem jött létre Lakner Zoltán politológus vezetésével a társadalmi párbeszéd projektintézet, és nem jutott szerep Andor László volt uniós biztosnak az MSZP megújításában. Ahogyan egy hónappal a szocialista párt kongresszusa előtt az előválasztás sorsa is kérdéses.

Bárándy szerint a sárdobálás csak a Fideszt segítené
Bárándy szerint a sárdobálás csak a Fideszt segítené
Teknős Miklós / Népszabadság

Az MSZP alapszabályát kétharmados többséggel lehet módosítani, az pedig már az elmúlt hónapokban látszott, hogy ekkora támogatásra a Tóbiás-féle vezetés nem számíthatna, ha alapjaitól akarná megváltoztatni a párt jelöltállítási szabályzatát. Az ugyanis a helyi szervezetekre bízza az egyéni jelöltek kiválasztását, az elnökségnek egyetértési joga van. A jelöltek visszaléptetéséről a párt választmánya dönthet, ha a választási szövetség megkötéséhez ez szükséges.

 

Forrásaink szerint az előválasztás – amelynek során a versengő jelöltek közül a szimpatizánsok döntik el, ki méretheti meg magát élesben – így csak lehetőségként kerül be az MSZP alapszabályába.

Azzal, hogy mind a 106 egyéni választókerületben előválasztás döntsön a baloldali jelölt kilétéről, egyre kevesebben számolnak.

Részben gyakorlati okból: az eleve jobboldali körzetekben egy megfelelő jelöltet sem könnyű találni, nem életszerű, hogy a biztos vereség lehetőségéért sorba álljanak.

A „pártlogikai megközelítés” nem elég a kormányváltáshoz – mondja Gőgös Zoltán
A „pártlogikai megközelítés” nem elég a kormányváltáshoz – mondja Gőgös Zoltán
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Másrészt – veti fel a szocialista Bárándy Gergely – míg egy miniszterelnök-jelölti versengést érdemes lehet megszervezni, a helyi minikampányokban a konkurens baloldali jelöltek sárdobálása csak a Fideszt segítené, és a végül talpon maradó induló már „halálos sebekkel” vágna neki a választási küzdelemnek. Bárándy lapunknak azt is felvetette, ha a 106 körzetben eltérő hátterű független jelöltek sokasága indulna, nehéz lenne belőlük egységes akaratú frakciót alakítani. Ez pedig egy most inkább csak reménybeli baloldali választási győzelem esetén a kormányzóképességet veszélyeztetné.

Gőgös Zoltán másként vélekedik. Az MSZP elnökhelyettese szerint fontos, hogy az alapszabályba legalább az előválasztás lehetősége bekerüljön, mert a „pártlogikai megközelítés” biztosan kevés a kormányváltáshoz. Az viszont csak a következő napokban derül ki, hogy a párt különböző testületei is így gondolják-e. Gőgös szerint nem kötelező kész modellt átvenni akár az Egyesült Államokból, akár Franciaországból, kidolgozható olyan magyar megoldás, amely nem „sebesíti meg” a jelölteket, kizárja a visszaéléseket, de segít megtalálni a győzelemre reálisan esélyeseket.

Előválasztási forgatókönyvvel eddig a liberális Republikon Intézet állt elő. Javaslata az amerikai mintát követné: a helyi előválasztások mellett a versengő miniszterelnök-jelöltek megyénként mérnék össze az erejüket. Az előválasztás ötletét a pártpolitikusok közül elsőként Karácsony Gergely, a PM társelnöke dobta be még 2013 nyarán. Pártja, bár hivatalos döntést nem hozott erről, továbbra is támogatja a jelöltek versenyét.

Szigetvári a hitelességi problémákat oldaná meg
Szigetvári a hitelességi problémákat oldaná meg
Teknős Miklós / Népszabadság

Lehetőséget lát az előválasztásban Szigetvári Viktor is. Az Együtt elnöke azt mondta lapunknak, a hitelességi problémákkal küzdő, széttöredezett ellenzékiek így elmondhatnák, milyen víziójuk és programjuk van, ráadásul bevonnák szimpatizánsaikat a jelöltek kiválasztásába. Szerinte az is kiderülhetne, hogy már most kormányzóképesebb a baloldal, mint az messziről látszik. Szigetvári felhívta a figyelmet arra, hogy

a meglévő kétségek ellenére (mint például hogy az ellenzék megint csak önmagával foglalkozik) egyetlen jobb javaslatot sem hallottak még a 2014-ben látott kudarcos összefogást megelőző, íróasztal melletti egyezkedés kiváltására.

Arra az észrevételre, hogy egyre többször kerül szóba a választási párt létrehozásának ötlete, Szigetvári azt válaszolta: arra csak technikai megoldásként tekint, nem az előválasztás alternatívájaként, mert „az almát itt már nem is körtével, hanem csavarhúzóval vetjük össze”.

A választási párt azt jelenti, hogy az együttműködő pártok nem szövetségben indulnak a választáson (mint a baloldali összefogást alkotva tették tavaly tavasszal), hanem egy kizárólag a voksolás idejére létrehozott közös jelölő szervezet színeiben.

Ez a választási rendszer csapdáit is segítene kivédeni: nem kellene figyelni arra, hogy minden részt vevő pártnak kellő számú egyéni jelöltje legyen.

Az előválasztás körüli küzdelmek nem csupán e megoldás hatékonyságáról szólnak. Az MSZP-n belül Tóbiás József egyik emblematikus ötletének kinyírása is a hatalmi játék része. Ahogyan az is, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök minapi röpiratában egyetlen szót sem ejtett az előválasztásról, amelytől pártja eddig is ódzkodott. Újfent szóba hozta viszont azt, hogy a baloldali pártoknak előbb vagy utóbb egyesülniük kell.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.