Előtesztelnék a partihelyeket az FB-n szervezkedő szülők

Eddig már 3250-nél is többen csatlakoztak a Budapesti szülők riadólánca nevezetű Facebook-csoporthoz, melynek a fő célja, hogy képet kaphassanak a tagok a legmegbízhatóbb fővárosi szórakozóhelyekről.

Számos szülő nem meri elengedni szórakozni a gyerekeit a West Balkánban történt tragédia után. A megoldás a Facebook-os kezdeményezők szerint viszont nem az, hogy bezárják a négy fal közé a fiatalokat.

A legnagyobb közösségi portálon létrehoztak egy csoportot azon szülők, akik úgy gondolják, hogy 18 éves kor alatt is lehet szórakozni megfelelő kontrollal. A Budapesti szülők riadólánca kezdeményezéshez olyan önkéntesek jelentkezését várják, akik leellenőriznék azokat a klubokat, ahol a fiatalkorúak esetlegesen megfordulhatnak egy koncert vagy parti alkalmával. Az internet elterjedtségét kihasználva pedig értesíteni is tudják a csoport tagjai egymást, ha mégis valami gond lenne.

Komoly minősítő rendszert kívánnak kidolgozni, ahol az előzetesen megfogalmazott elvároknak megfelelően értékelnék a szórakozóhelyeket. A közeljövőben el fogják készíteni a megbízható szórakozóhelyek listáját, ahová bátran el lehet engedni a kiskorúakat. Megkérik, hogy gyermekeik csak olyan buliba menjenek el, ami megfelelő minősítéssel rendelkezik, illetve ahol legalább egy önkéntes van.

A szülők nincsenek könnyű helyzetben, ugyanis amelyik klub megfelelő biztonsági ellátással rendelkezik, oda nem engedik be a 18 éven aluliakat, mivel a kiszolgálópultoknál a csaposok már nem kérik el a személyi igazolványokat, így az alkoholt mindenkinek kiadják.

Bár egyes helyeken vannak korhatárok, a szórakozni vágyó fiatalok különféle trükkökkel vagy csupán a megfelelő ellenőrzés hiányának okán mégis könnyedszerrel be tudnak jutni ezekre a klubokba. Itt viszont nem az a megoldás, hogy a szülők razziát tartanak, hanem egyszerűen megtiltják gyerekeiknek, hogy olyan klubba menjenek, ahova a házirend szerint csak 18 éven felülieket engednek be.

Jelenleg egyedül a Zöld Pardon nevű, csak nyáron nyitva tartó szabadtéri hely dolgozott ki egy rendszert, melynek köszönhetően a szülők nyomon tudják követni az interneten, hogy gyerekük éppen ott tartózkodik-e, illetve szeszesitallal csak a nagykorú látogatókat szolgálják ki.

Télen azonban nincsen egyetlen olyan hely sem, ahol a fiatalabb korosztály tagjai számukra még tiltott élvezeti szerektől mentesen tölthetnék el táncolással és barátkozással az éjszakát.

Az egyetlen reális megoldás az lenne, ha a nívósabb helyek üzemeltetői bizonyos időközönként tartanának kifejezetten a kiskorúaknak tinidiszkót, ahol a "legütősebb" pia az eperturmix lenne. Ez azonban addig nem jöhet létre, amíg a nyereséget az alkoholos italok eladásából szerzik. Vannak kisebb kezdeményezések, de ezek eddig harmatgyengének bizonyultak...

Másképp veszélyes az éjszakai élet, mint néhány évtizeddel korábban
Másképp veszélyes az éjszakai élet, mint néhány évtizeddel korábban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.