galéria megtekintése

Összekuszálódtak a frontvonalak menekültügyben

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 12. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Összekuszálódtak a frontvonalak menekültügyben: Konrád György egy olasz lapnak adott interjúban nagyobb megértést kért Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki viszont lázadóknak nevezte a migránsokat. Közben Demján Sándor nagyvállalkozó is üzenetértékű gesztust tett: egymillió eurót ajánlott fel a menekült gyermekek megsegítésére.

Az egyre inkább mélyülő menekültválság története mind több váratlan fordulatot hoz. Arra például alighanem kevesen tettek volna komoly tétet, hogy Konrád György, a liberális értelmiség emblematikus alakja és Robert Fico szocialista (más meghatározás szerint nacionalista) szlovák miniszterelnök ugyanabban az ügyben kel Orbán Viktor kormányfő védelmére, aki viszont immár lázadásról beszél ott, ahol mások a menekültek kitörési kísérleteiről.

A szlovák politikus is elutasítja az uniós kvótát, és a magyar kormányhoz hasonlóan ő is csak keresztényeket lát szívesen országában. Egy muzulmán integrációját Fico el sem tudja képzelni, szerinte ehhez nincs meg a családi és társadalmi háttér.

Konrád György a jobboldali miniszterelnök, Orbán Viktor mellett érvel
Konrád György a jobboldali miniszterelnök, Orbán Viktor mellett érvel
Népszabadság

 

A nemzetközi hírű magyar íróval a La Repubblica című olasz baloldali napilap közölt interjút. Konrád György bírálta ugyan a veszélyes, tekintélyelvű politikát folytató Orbánt, de hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy csak ostobaságokat mond, és alkalomadtán nem tehet helyes kijelentéseket is.

Elvégre „a schengeni határt jobban kell védeni ezzel a cunamival szemben”. Vitára ösztönző okfejtéssel Konrád György arról is beszélt, hogy Németországgal ellentétben a magyaroknak nincs szükségük képzett szíriai orvosokra és mérnökökre, ha ugyanis a magyar gazdaság erőre kap, a határon túli magyarok tudására is számíthat. Orbán fala Konrád szerint kudarcot vallott ugyan, ám nem könnyű számára alternatívát találni. Amúgy pedig – jegyezte meg az író – a világ számos más helyén is falat emeltek az illegális bevándorlás ellen.

Az üzletember Demján Sándor menekült gyerekeknek segít
Az üzletember Demján Sándor menekült gyerekeknek segít
Népszabadság

Nem meglepetésként, csupán a tényszerűség kedvéért említjük: Demján Sándor is üzenetértékű gesztust tett. Ő az első magyar nagytőkés, aki komoly támogatást nyújt a menekülteknek. A Demján Alapítvány bejelentette, hogy a Demján-csoport egymillió eurót – mintegy háromszáztizenötmillió forintot – ajánl fel a menekült gyermekek életkörülményeinek javítására.

A támogatást elsősorban élelmiszerre, ruházatra, országon belüli utazásra, egészségügyi ellátásra, információs anyagok előállítására, valamint a helyzet megoldásán dolgozó hivatalos személyek és civilek munkájának segítésére használják fel. Demján Sándor felhívással fordult minden magyar és külföldön élő, a „szolidaritás eszmeiségét magáénak valló” magánszemélyhez, vállalkozóhoz és intézményhez, hogy csatlakozzon ahhoz a pénzügyi alaphoz, amelyet erre a célra hozott létre a Demján Alapítvány a Gránit Bank elkülönített számláján.

Mindeközben a válság nem enyhül: továbbra is özönlenek a menekültek Magyarországra. Ám ahogy itt, úgy Európa más országaiban sem találják a megoldást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.