Élőlánccal tiltakoznak Gyurcsányék a választási törvény ellen

Élőlánccal vették körbe hétfő kora este a Demokratikus Koalíció (DK) szimpatizánsai a Parlamentet, így tiltakozva a választási eljárásról szóló törvényjavaslat ellen.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke újságíróknak a Parlament előtt azt mondta: ha a mostani formájában elfogadják a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot, akkor José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez fordulnak, hogy állapítsák meg az európai jogok sérelmét. Közölte azt is, hogy a 2014-es választásokra minden olyan szakembert meghívnak, akinek feladata a választások tisztasága feletti őrködés.

A volt miniszterelnök azt mondta, a választásokról, azok szabályairól minden nemzetnek joga van dönteni, de olyan szabályokat nem hozhat, amelyek sértik az európai egyetemes alapelveket. Viszont, ha minden így marad, akkor 2014-ben szerinte nem lesznek "szabad és tisztességes" választások.

Hangsúlyozta, hogy nem lehet az emberek legalapvetőbb szabadságjogának egyikét, a választást elvenni tőlük, ezért a megmozdulással üzenni akarnak a világnak és a magyaroknak is: ami az országban történik, az az "ország nagy disznósága, a kormány szégyene".

A megmozduláson részt vett több független, a DK-hoz tartozó országgyűlési képviselő is. Többen transzparenseket tartottak, amelyeken az volt olvasható: "Regisztráció: lábbal tiport Magyarország", "Kubatov-listás szavazás", "Szabad választást! Demokráciát!". A résztvevők egymás mellett állva körbeérték a Parlamentet.

A kormánypártok választási eljárási törvényjavaslatáról az előzetes napirenddel ellentétben nem most hétfőn döntenek, mert ahhoz a házszabályban előírt határidőig nem készítették el a szavazáshoz szükséges egységes javaslatot.

A Demokratikus Koalíció élőlánccal veszi körül az Országházat annak ellenére, hogy elmarad a választási regisztrációt megállapító törvény elfogadása. Sajtótájékoztatót tart Gyurcsány Ferenc, a párt elnök
A Demokratikus Koalíció élőlánccal veszi körül az Országházat annak ellenére, hogy elmarad a választási regisztrációt megállapító törvény elfogadása. Sajtótájékoztatót tart Gyurcsány Ferenc, a párt elnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.