galéria megtekintése

Félmilliárdot elköltöttek, de nem tudhatjuk, mi folyik a magyar egészségügyben

1 komment


Spirk József

Kíváncsi lenne arra, hogy hány magyar dolgozik külföldön, és az ország melyik részéről léptek le legtöbben az egészségügyből? Vagy arra, hogy lakóhelye környékén dolgozik-e még szívspecialista?

És ha még eszébe jutnak olyan kérdései, amelyek megválaszolásához szüksége lenne az egészségügyi ágazatban dolgozók aktuális statisztikáira, hosszabb kutatómunka, és szakember segítsége nélkül is hozzájuthatna, ha működne az az adatbázis, amelyre több év alatt elköltöttek 500 millió forintot.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Adatokból egészen addig egyáltalán nem voltak, amíg a Nol.hu rá nem kérdezett az Emminél. Akkor viszont hirtelen eltűnt „Feltöltés alatt" felirat az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) internetes oldaláról, és az oldalra felkerült néhány összesítés.

 

A Humánerőforrás Monitoring Rendszer (HMR) projekt 2012-ben indult. Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (illetve nem kevésbé hosszú nevű jogelődje, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal) azt vállalta, hogy létrehoz egy olyan adattárházat, amelyből a kormány, az ágazati vezetése és az érdeklődők valid adatokon alapuló képet kapnak a magyar egészségügyben dolgozók helyzetéről.

A félmilliárdos TÁMOP pályázatban úgy fogalmaztak, hogy az új rendszer segítségével lehetővé válik majd a HR-stratégia kialakítása valamint a későbbi ágazati döntések megalapozása. Sőt, arról is szó volt, hogy a majdani „portál" a statisztikák lekérdezése, grafikus elkészítése mellett rendelkezik majd klasszikus funkciókkal, keresési, banner- és hírblokk-kihelyezési lehetőséggel is. Az átfogó információkra alapozva állásportálként is beharangozták a négy éve készülőfélben lévő oldalt.

A pályázat 2015-ben lezárult, az ENKK Humánerőforrás Monitoring Rendszer című aloldalán azonban egészen a múlt hétig nem volt semmi, csupán a már említett „Feltöltés alatt" üzenet. Az adatlekérésre megadott email-címen pedig egy hónap alatt senki sem válaszolt kérdéseinkre.

Ezt követően a Nol.hu június 6-án érdeklődött az Emminél, hogy

működik-e egyáltalán a humánadatbázis, vagy igazak a hírek, hogy a rendszer egyáltalán nem készült el?

A minisztérium azt a meglepő választ adta, hogy a rendszer elkészült és működik.

 A HMR adatbázisához webes felületen történő közvetlen elérésére nincs lehetőség, de a HMR adataiból származó kimutatások a korábbiakhoz hasonlóan a www.enkk.hu/hmr aloldal „Statisztikák, kimutatások" menüpontján belül kerülnek publikálásra. A 2012. június 1-től 2015. március 31-ig megvalósított projekt eredményeként a korábbinál megalapozottabb és pontosabb kimutatások készülhetnek.

A levélváltásnak mellékhatása is lett: az ENKK oldalát feltöltötték. Az utóbbi napokban elérhetővé tett statisztikák azonban semmivel sem megalapozottabbak, de főleg nem kereshetőbbek, mint korábban.

Az „Éves beszámolók az egészségügyi ágazati humánerőforrás helyzetéről" rovatban például a 2014-es a legfrissebb beszámoló, ami valóságban egy 13 intézmény adatszolgáltatásából összeállított 160 oldalas pdf-dokumentum jelent, nem pedig egy kereshető szisztémát. A 2015 évre szóló beszámolót április 30-ig kellett volna közzétenni a vonatkozó rendelet szerint, ám annak nincs nyoma az oldalon.

Forrásaink szerint az orvosmigrációs adatok sem lettek pontosabbak, mert ezeket továbbra is az ENKK illetékes főosztályára beadott, a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolások alapján adják meg. A HMR arról azonban nem tud, hogy az igazolás kikérése után az orvos kiutazott-e például Nagy-Britanniába. A célországokból pedig végképp nincsenek információk arról, hogy kik kaptak ténylegesen munkát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.