galéria megtekintése

Elmebeteg húzásra készül az Orbán-kormány Sorossal szemben

193 komment


Lencsés Károly

Jogilag nem kifogásolható, ha a titkosszolgálatok „ráálltak” Soros Györgyre, de ez a lépés lesújtó képet ad a magyar kormány felfogásáról.

Legfeljebb egy elmebeteg, autokrata politikai kurzus figyeli meg a civil szervezeteket azért, ha például a migránsügyben a kormányéval ellentétes álláspontot képviselnek – állították a titkosszolgálati munkát belülről ismerő forrásaink. Ha ezt a megfigyelést komolyan gondolták, akkor – tették hozzá – az ENSZ tisztségviselőit is célszemélynek tekinthetnék, hiszen a menekültkérdésben a nemzetközi szervezet is más álláspontot képvisel.

Soros György – Hallgatni érdemes, lehallgatni viszont sok értelme nincs
Soros György – Hallgatni érdemes, lehallgatni viszont sok értelme nincs
Ruben Sprich / Reuters

Titkosszolgálati jelentések bizonyítják Soros György magyarországi befolyását – nyilatkozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a minap. Nos, ha a Lázár irányította Információs Hivatal valóban dolgozik Soros ellen, az forrásaink szerint jogilag nemigen kifogásolható.

 

A nemzetbiztonsági törvény ugyanis meglehetősen laza szabályokat tartalmaz. A titkosszolgálat ezek szerint „megszerzi, elemzi, értékeli és továbbítja a kormányzati döntésekhez szükséges, a külföldre vonatkozó, illetőleg külföldi eredetű, a nemzet biztonsága érdekében hasznosítható információkat, továbbá Magyarország érdekeinek érvényesítését szolgáló tevékenységet folytat”.

Ebbe szinte bármi belefér.

Az is – állította egy volt hírszerző –, hogy ráállnak Sorosra vagy az általa támogatott szervezetekre, ha azt feltételezik, hogy az üzletember, illetve a civilek tevékenysége az ország nemzetbiztonsági vagy más érdekeit veszélyezteti. Az pedig szakértők szerint mérlegelés kérdése, hogy mit tekintenek biztonsági kockázatnak. Így kellő fantáziával még azt is e körbe sorolhatják – ami egészen abszurd –, ha valaki olyan kijelentéseket tesz, amelyek hátrányosan befolyásolják az ország nemzetközi megítélését.

A hatályos szabályozás szerint ráadásul a hírszerzés nem bírósági, hanem igazságügy-miniszteri engedély alapján alkalmazhat titkosszolgálati eszközöket. Így nincs valódi, független külső kontroll. Az egyik kormánytagnak kell bólintania rá, ha a kollégája által irányított Információs Hivatal valaki után kutakodni akar. Ebből egyértelműen következik, hogy elég, ha megszületik a politikai döntés, és bárki ellen elindulhat a felderítés.

Ezt különben az emberi jogi bíróság is aggályosnak tartja.

A titkosszolgálat tevékenységi köre sok mindenre kiterjedhet, de az elnevezésből is következik: a munkájukról célszerű keveset beszélni – hangsúlyozta az egykori kém. Mindenki – szövetségi rendszertől független – igyekszik minél több információt szerezni, és a saját érdekeit érvényesíteni, de ezt sehol sem szokták nagydobra verni.

Már csak azért sem, mert ezzel a partnerekben bizalmatlanságot kelthetnek, és

sokat árthatnak az államközi kapcsolatoknak.

Bár informátoraink szerint a porcelánboltban elefántként viselkedő külgazdasági és külügyminiszternél, Szijjártó Péternél sokkal nagyobb károkat már azzal sem okoznak, ha világossá teszik, hogy Soros György a magyar hírszerzés érdeklődésének középpontjába került.

Normális országban forrásaink szerint ilyesmiről csak akkor szoktak beszélni, ha az érintett személy ellen nyílt eljárásban büntetőeljárást kezdeményeznek, mert például kémkedésen érték.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.