Ellopták vagy elbulizták az esélyteremtést

Az esélyteremtésre szánt állami pénzt sem sikerült korrupciós skandalum nélkül elkölteni. A források egy részét lepapírozás nélkül eltüntették, a többit pedig értelmetlen célokra, például bulikra költötték – állította szokásos hétzáró sajtótájékoztatóján, a „korrupcióinfón" Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakértője.
Az önkormányzati képviselőként dolgozó ­politikus szerint országos szinten mintegy egymilliárd forint ment veszendőbe a jelzett visszaélések miatt.

Az államreformprogram (ÁROP) keretében a járások 2014-ben já­rási esélyteremtő programok összeállítására, illetve csatlakozó szakmai és társadalmi rendezvényekre pályázhattak. Mint a végeredményt áttekintő Hadházy gyűjtéséből kiderül, számos járás gyakorla­tilag szó szerint ugyanazt a programot készítette el (de mindegyiket külön-külön kiszámlázták), annak ellenére, hogy az ország különböző térségei­ben nyilván nem ugyanazok a fejlesztési feladatok. A sajtótájékoztatón megemlítették a komlói és a sásdi járás esélyteremtő programját, amelyek az utolsó betűig megegyeznek – ráadásul mindkettőből az derül ki, hogy a kormány gazdaságpolitikája ezeket a térségeket kifejezetten hátrányosan érintette, az utóbbi években mindkettőben mélyült a válság.

A kapcsolódó rendezvények dokumentációjából látszik igazán, hogy milyen irányban képzelték el a helyi potentátok az esélyteremtést: Hódmezővásárhelyen az esküvőszer­vező H-event Kft., Békéscsabán a Csaba Grill Bt., Körmenden a balatonfüredi Balaton Borgaléria Kft., Gyulán pedig a Délalföldi Welness Egyesület kapott megbízást a járási felzárkóztatásra.

Hadházy Ákos a nyertes cégek ­között egy olyan céghálót is felfedezett, amelynek tagjai az Opten adatai szerint tulajdonosi és menedzseri szálakon is szorosan kapcsolódnak egymáshoz, és a legfontosabb tevékenységüknek az uniós támogatások lenyúlása látszik – az érintettek összesen 12 járásban jutottak megbízáshoz. Hadházy szerint a most feltárt esetek alátámasztják, hogy létezik az a támogatáseltüntetési modell, amely szerint a jó kormány­zati kapcsolatokkal rendelkező vállalkozók a nyilvánvalóan túlárazott pályázatok megírásától a lebonyolításig mindent maguk végeznek, a közreműködésük nélkül viszont nem lehet támogatást nyerni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.