Ellenőrizetlenül kerültek vissza a Habonynál lévő festmények

Bár a kormányfő tanácsadójához a Szépművészeti Múzeum által jóváhagyott, kiváló állapotú festmények kerültek, a műtárgyakat ezután már sem a kölcsönzés ideje alatt, sem utána nem ellenőrizték.

A Magyar Nemzet birtokába került információk szerint a tények ellentmondanak a múzeum korábbi közléseinek, mely szerint az „intézet felelősen kölcsönzi műtárgyait, és a kihelyezett képek sérelmének még csak a közvetett veszélye sem állt fenn."

A lapnak azt állították, hogy nemcsak az ügylet előtt, de közben is történt ellenőrzés a Brand Lab Kft-nek kölcsönadott, mintegy 300 millió forint értékű festmények állapotfelmérésével kapcsolatban. Az újság ezután kikérte a bérlés során készített valamennyi, ellenőrzést dokumentáló iratot, amelyből kiderült, csupán egyszer, a szerződés megkötésekor ellenőrizték a festményeket.

A képeket tehát csak azelőtt vizsgálták meg, mielőtt a Habony Árpádhoz köthető, Szerb utcai ingatlanba elszállították volna. Az ingatlanon belüli vizsgálatról a lap nem kapott bizonyítékot, pedig a festményeknek igencsak meghatározott környezetet írnak elő: 18-33 Celsius fok és 45-55 százalékos páratartalom szükséges.

Még egy (feltételezett) hiba volt a folyamatban: hiányzott a képek szállítás közbeni biztonságát szolgáló úgynevezett utaztatási dokumentáció is, amely a múzeum korábbi vezető restaurátora, Szentkirályi Miklós szerint bevett gyakorlat, elmaradása szakmai hanyagságra utal. Ez ugyanakkor jogilag nem kötelező, ezért nem készült ilyesmi – mondta a múzeum sajtóosztálya.

Tovább pörög a terembotrány

Mióta kiderült, hogy Habony ingyen mulatott a Szépművészeti Múzeumban tartott lakodalmán (Náray Tamás divattervező ugyanakkor másfél milliót fizetett a terembérlésért), záporoznak a vélemények az üggyel kapcsolatban. Lázár János elmondta, a kormány részéről Balog Zoltán írásos figyelmeztetésben részesítette Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját.

A pártok is véleményt nyilvánítottak az ügyben. A DK hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést Baán László ellen, Juhász Péter, az Együtt politikusa pedig Balog Zoltánt szólította fel, vonja vissza a főigazgató megbízását. A Jobbik szerint az elmúlt 25 évben a korrupció miatt a fontos emberek bármit megtehetnek.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.