"Balog aljasul megváltoztatja a vonatkozó törvényt"

Az iskolai szegregáció ellen fellépő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF), az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) és a Romaversitas Alapítvány levelet küldött valamennyi országgyűlési képviselőnek, hogy segítsenek megakadályozni Balog Zoltán tervét, amellyel a humánminiszter lényegében a maga kezébe venné annak eldöntését, hogy mely iskolák különíthetik el a gyerekeket származásuk alapján.
Cigány osztály
Cigány osztály
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A tiltakozó roma szervezetek az alaptörvénybe ütközőnek és a szegregáció legalizálását szolgáló intézkedésnek tartják a törvénymódosítási javaslatot, amelyhez várhatóan ma nyújtanak be módosító indítványokat a képviselők. A parlament ezekről a jövő héten dönt.

Szerdán Szabó Tímea független képviselő bejelentette: parlamenti vitanapot kezdeményez az iskolai szegregáció témájában. A Párbeszéd Magyarországért társelnöke jelezte: módosító indítványban kezdeményezi, hogy a miniszter ne hozhasson saját hatáskörében ilyen döntést. A PM felkéri az egyházak vezetőit is, hogy utasítsák el az iskolai szegregációt – tette hozzá.

Miként arról lapunkban már beszámoltunk, Balog Zoltánt valószínűleg az ingerültsége késztette erre a lépésre. Miután a nyíregyházi Huszár-telepen újranyitott cigányiskola ügyében a bíróság jogerős döntésben marasztalta el a fenntartó görög katolikus egyházat, és kimondta, hogy be kell zárni a törvénysértő módon működő intézményt, az ottani folyamatok mellett nyíltan kiálló humánminiszter több nyilatkozatban is kijelentette: jogszabályi háttérrel teszi majd lehetővé „a hátrányos helyzetű gyerekek esélyteremtő felzárkóztató oktatását”, azaz a roma gyerekek elkülönített oktatását.

Daróczi Gábor, a Romaversitas Alapítvány igazgatója a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia honlapjáról a tízparancsolathoz fűzött magyarázatokra hívja fel a döntéshozók figyelmét. „Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy! Az emberek közti kapcsolatok legfőbb munkálója az emberi beszéd. E nagy adománnyal nem élhetünk vissza, nem használhatjuk mások kárára. A parancs a nyelvvel elkövethető legnagyobb bűnt is jelzi, s általánosságban is elénk állítja az igaz beszédet, mint Istentől szabott kötelességet” – idézi. Daróczi szerint elfogadhatatlan, hogy a miniszter úgy hajlíthatja a jogszabályokat, hogy azok az ő elveinek megfeleljenek.

„Elfogadhatatlan volt már az is, hogy egy kormánytag folyamatban lévő perbe hívatlanul belép, majd amikor számára kedvezőtlen döntés születik, aljasul megváltoztatja a vonatkozó törvényt. Világos, mely iskolák miatt hozza ezt a jogszabály-módosítást. Lesznek iskolák, amelyeknek megengedik, hogy ne vegyenek fel cigány gyerekeket, s ezzel az úgynevezett elitoktatást is biztonságba helyezi” – mondta Daróczi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.