Elköltözhetnek, akiktől elveszi a levegőt a belvárosi udvarra épített szálloda

A tervező félrevezette az építési hatóságot, így kaphatott építési engedélyt a szálloda, amelyet egy belvárosi ház udvarára emeltek úgy, hogy elveszi a fényt és a levegőt az ott lakóktól. Az önkormányzat az engedély megsemmisítését kezdeményezte az ügyészségnél és cserelakást ajánl föl az érintetteknek.

Félrevezette a hatóságokat annak az épülő belvárosi hotelnak a tervezője, amelynek tűzfalát csak pár méterre emelték a szomszédos ház ablakaitól; az önkormányzat az építkezést is leállíttatná. Az index számolt be először arról, hogy egy vállalkozó hatemeletes szállodát épített egy belvárosi ház udvarára úgy, hogy néhány lakó a gangról meg is érintheti a tűzfalat. A hírportál szerint az udvart teljesen kitöltő hotel a kerület jóváhagyásával épült.

Az ügyben az alpolgármester belső vizsgálatot rendelt el és egy független igazságügyi szakértőt kért fel arra, hogy vizsgálja ki az esetet. A szakértői vélemény szerint súlyos problémának tekinthető, hogy az építési engedély kiadása során az épület tervezője félrevezette a hatóságokat. A kivitelezés során az építtető túllépte a maximálisan megengedhető szintterületi mutatót. Az önkormányzat sajnálatosnak tartja, hogy a másodfokon eljáró hatóság, a közigazgatási hivatal is jóváhagyta ezt a félrevezető tervezői számítást.

Az önkormányzat a fennálló helyzet miatt haladéktalanul kéri a Fővárosi Főügyészséget - amely szintén vizsgálatot indított az ügyben -, hogy az építési engedélyt semmisítse meg, és állíttassa le az építkezést. Ezzel egyidejűleg előkészíti az ingatlanra vonatkozó változtatási tilalomról szóló előterjesztést, és ha a főügyészség megsemmisíti az építési engedélyt, úgy elrendeli a tilalmat mindaddig, amíg az építtető meg nem egyezik a társasház lakóival. Ezenkívül az önkormányzat felkéri az építési és műszaki osztályt, hogy a kerületben található valamennyi légudvart helyszíni szemlén ellenőrizze, és az esetleg szükséges intézkedésekről készítsen javaslatot.

Korábban Puskás András alpolgármester kijelentette: napfényes cserelakást adnak azoknak, akiknek lakásuk összes ablaka vagy döntő többsége erre a bizonyos tűzfalra néz. Az érintettek közül többen önkormányzati tulajdonban lévő lakást bérelnek, nekik szintén más bérleti lehetőséget kínálnak fel. Összesen hét ilyen lakás van. Azoknak a lakóknak, akiknek csak egy-egy lakrészük néz a tűzfalra, ingyenes ügyvédi segítséget ajánlott fel az önkormányzat, hogy lakásuk értékvesztése miatt beperelhessék az építtetőt. Az alpolgármester szerint, a lakókkal közösen, valószínűleg az önkormányzat is perelni fog, mivel neki is van itt érintett ingatlanja.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.