Elkezdték kirúgni az embereket a közmédiából

Százhetvenhét embert bocsátanak el a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA). Az állami média gyártócége csütörtökön jelentette be a csoportos leépítést a megyei munkaügyi központoknak. Lapunk információi szerint Budapestről 146, a pécsi körzeti rádiótól 5, a szegedi stúdióból pedig 26 dolgozót küldenek el. Az MTVA a működtetési és munkafolyamatok racionalizálásával, egyes tevékenységek kiszervezésével indokolta az elbocsátásokat.
Az állami médiában hetek óta feszülten várták a leépítések bejelentését. Szabó László Zsolt vezérigazgató még novemberben jelezte, hogy száznál több, de kétszáznál kevesebb dolgozótól akar megválni. Ez már a negyedik nagy leépítés az állami médiában, miközben az MTVA költségvetési támogatása évről évre nő, költségvetése idén meghaladja a 80 milliárd forintot. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert bocsátottak el, 2013 elején további 200 munkavállalótól váltak meg, így 2000-re csökkent a létszám.

Az eddigi elbocsátások jelentős részét inkább tisztogatásnak lehetett nevezni, mint racionális leépítésnek, mert sok szakmailag felkészült, a közönség által ismert és kedvelt műsorkészítőt távolítottak el. Most még nem lehet tudni, kiket rúgnak ki, mert az MTVA csak a számot adta meg a munkaügyi központnak, az érintettekkel hamarosan közlik, hogy nem tartanak igényt a munkájukra.

A mostani leépítéssel 1800 főre csökken az MTVA létszáma, de ennyi munkatárssal szinte lehetetlen előállítani az összes tévés, rádiós és MTI-s tartalmat. Különösen úgy, hogy az állami média vezetői a napokban jelentették be, március 15-től az M1-et hírcsatornává alakítják át, az M2 esti műsorsávjában szintén márciusban létrehozzák a Petőfi TV-t a 16–35 közötti korosztálynak, nyártól pedig indul az M4 Sport csatorna.

Információink szerint a vezérigazgató arra készül, hogy a tartalom-előállítás egy részét kiszervezik külső gyártásba. A szórakoztató műsorok közül több is – például a Magyarország szeretlek!, a Maradj talpon!, a Gasztroangyal vagy a Fábry – jelenleg is külső gyártásban készül, de úgy tudjuk, most több magazinműsort is ki akarnak szervezni. A közmédián belüli hírek szerint például az állami hírcsatornán több mint egy tucat új magazinműsor elindítását tervezik, ezeknek egy részét külső beszállítóktól fogják megrendelni.

További 80-100 dolgozót küldenek el amiatt, hogy egy cégbe vonják össze a négy közszolgálati csontvázintézményt, az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és az MTI Zrt.-ket. A négy cégnél most még 150-en dolgoznak kiemelt fizetésekkel, de többségüket szélnek eresztik. Az összesen 260-280 fő elbocsátásával éves szinten hozzávetőleg 1,5 milliárd forint bérköltséget takaríthatnak meg, amit az MTVA költhet el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.