Elkéstek osztrák munkahelyükről a magyar ingázók

Soproni és fertőrákosi akciójukkal jelezték csütörtökön az osztrákok, hogy Orbán Viktor és Christian Kern kancellár megbeszélései után sem hagynak fel a határellenőrzéssel. 

Hét kilométeres kocsisor is kialakult csütörtökön korán reggel magyar területen, a soproni határátkelő előtt. Azoknak sem sikerült egérutat nyerniük, akik Fertőrákos felé kerültek, mert nyugati szomszédaink ott is félreállítottak az autókat, a zárt szekrényű kocsikat külön megnézték, embercsempészeket és menekülteket kerestek. Szerencsére akciójuk pár óra alatt lezajlott, ám az ingázó munkavállalók közül így is sokan elkéstek burgenlandi vagy bécsi munkahelyükről.

Ismeretes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Christian Kern osztrák kancellárral megbeszélésén szóba került az osztrák határellenőrzés is. Közös sajtótájékoztatójukon Christian Kern úgy fogalmazott: szeptemberig ki kell derülnie, hogy hatékonyak-e a határellenőrzések, sikerül-e leszorítani a bevándorlók számát  az egy évre betervezett 37 ezer 500 főre. Arról folyik vita, hogy mi lesz, ha kiderül, hogy ezek az ellenőrzések nem elegendőek, közölte a kancellár.

A találkozó óta ez az első eset, hogy ismét feltorlódtak az autók a magyar-osztrák határon. Ha az ellenőrzés a hétvégén is folytatódik, s kiterjed Hegyeshalomra is, akkor zsúfoltság várható a kimenő forgalomban. Kérdés, a magyarok is folytatják-e a bejövő kamionok átvizsgálását. (Kern a már idézett nemzetközi sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy emberi jogi szervezetek bírálták a magyarok határmenti eljárását.)

Napközben nem volt fennakadás a magyar-osztrák határforgalomban. Az osztrák hatóságok az ellenőrzés hatékonysága érdekében nem adnak tájékoztatást akcióik tervezett menetrendjéről.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.