Elkeseredett szülők kérik az igazgató visszalépését

Folytatódik a botrány a budafoki Budai Nagy Antal Gimnázium igazgatóválasztása körül. Gyerekeik érdeké­ben a szülők nyílt levélben kérik a nyertes pályázót, hogy lépjen vissza. A szülőket rendkívül meg­viseli, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a tantestület, a szülők és a diákok döntését figyelmen kívül hagyva, a saját emberét ülteti az iskola élére.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkárt nem foglalkoztatja a botrány. Az sem, hogy volt és jelenlegi tanárok, diákok vonultak utcára tiltakozásképpen Manolovitsné Erdőközi Orsolya kinevezése ellen.

Lapunk több kérdést is feltett az államtitkárnak, egyebek között azt, hogy mi volt a szakmai érv Kissné Prim Beáta korábbi igazgató pályázatával szemben. Azt is tudakoltuk, hogy egy olyan igazgató, akinek mind személyét, mind pedagógiai programját elutasítja a tantestület, hogyan lesz képes minőségi munkát végezni a minisztérium szerint. Ez azért is releváns kérdés, mert a tanárok tudták, kiről mondanak véleményt. Manolovitsné korábban tanított a gimnáziumban, és már akkor is több konfliktusa volt.

A szülők és a diákok tüntettek is a régi igazgatóért
A szülők és a diákok tüntettek is a régi igazgatóért
Földi Imre

A tárca válaszában ezt a kérdést megkerülte, azt viszont leszögezte, hogy „a véleménynyilvánításra jogosultak véleménye nem köti a döntéshozót, és a döntéshozó a hatályos szabályok alapján nem köteles döntését indokolni a mérlegelési jogkörben hozott döntése tekintetébe”. Ezt eddig is tudtuk. Joguk van rá, tehát bármit megtehetnek.

Karsay Ferenc, a kerület fideszes polgármestere láthatóan próbál kihátrálni a konfliktusból, és azzal rázza le az iskoláért aggódó tanárokat, diákokat és a sajtót, hogy nincs döntési helyzetben. Eközben elterjedt az a hír, hogy Czunyiné a kinevezés erőltetésével egyetemi ismerősének kedvez, s az értesülést az államtitkár eddig nem cáfolta.

Diáktiltakozás

Az ügyben a Független Diákparlament képviselői is tiltakoznak. „A demokratikus alapelvekkel, minden szakmai érvvel és a Független Diákparlament elveivel ellentétes az, hogy egy gimnázium élére úgy nevezzenek ki egy igazgatót, hogy a kinevezéssel az iskola diáksága és az iskolában tanító tanárok nem értenek egyet. Szervezetünk úgy gondolja, hogy egy iskola élére az igazgató kinevezése csak úgy történhet, hogy az adott iskola tanári kara és az iskolában tanuló diákok támogatják a kinevezést” – állapítják meg.

Az Együtt július 2-án kiadott közleményében magyarázatot követelt az államtitkártól. Az ellenzéki párt nem kapott választ. A nagy csend azért is érdekes, mert Manolovitsné azt nyilatkozta az RTL híradójának: a sajtóból értesült arról, hogy Czunyinéval egy egyetemre járt.

A pályázatok értékelése során a szülők mellett a gimnázium valamennyi szakmai közössége Kissné Prim Beátát támogatta. A szülők nyílt levelükben a többi közt azt kérdezik Manolovitsnétől: „Ön tehát egy olyan gimnáziumban kívánja vezetői ambícióit alkalmazni, ahol személyével szemben teljes az elfogadottság hiánya, a bizalmatlanság. Ön úgy kíván motiválni egy teljes tantestületet, hogy abból összesen 4 tanárt tudhat a támogatói között” A szülők arra kérik Manolovitsnét, hogy lépjen vissza, valamint nyilatkozzon arról, hogy mit kíván tenni, ugyanis a tanév kezdéséig minden érintettnek joga van tudni, milyen helyzetre kell felkészülnie.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.