galéria megtekintése

„Elképesztő ez a koncepciós per!”

3 komment


Fekete Gy. Attila

Június 14-én tárgyalja a Fővárosi Ítélőtábla Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter és államtitkára, Fapál László nyugalmazott honvéd ezredes perét. Egy szolgálati lakás szabálytalannak vélt kiutalása és kedvezményes áron történt értékesítése miatt két év felfüggesztett börtönnel sújtották Juhász Ferenc volt MSZP-s honvédelmi minisztert. Fapál egy évet kapott.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség mindkét vádlottra letöltendő szabadságvesztést kért. Amennyiben a bíróság börtönbe küldi a volt minisztert és államtitkárát, utóbbi elveszítené rangját, azaz ezredesből honvéddá vetnék vissza a ranglétrán.

Juhász Ferenc és Fapál László a vádlottak padján, 2015 őszén
Juhász Ferenc és Fapál László a vádlottak padján, 2015 őszén
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az amúgy egyszerű ügy már több mint négy éve húzódik, leginkább amiatt, hogy a polgári és katonai bíróságok oda-vissza dobták az ügyet egymásnak, egészen addig, amíg a Kúria rá nem kényszerítette, hogy a polgári bíróságok járjanak el az ügyben.

 

Az MSZP-s politikust és az általa vezetett tárca volt államtitkárát egy 2006-os ingatlanügy miatt hűtlen kezeléssel vádolták. A vádhatóság szerint Fapál a minisztere engedélyével a piaci ár harmadáért vásárolhatta meg az alig egy évvel korábban számára kiutalt zuglói szolgálati lakást. Fapál ellen felbujtóként emeltek vádat, amiért az ingatlan megvételére vonatkozó kérelmét előterjesztette.

Első fokon mindkét vádlottat felmentették. Másodfokon viszont Juhász két, Fapál egy év felfüggesztett börtönt kapott, emellett Juhászt másfél milliós pénzbüntetésre ítélték, Fapált pedig 43 milliós vagyonelkobzással is sújtotta a bíróság. Miután első és másodfokon ellentétes ítéletek születtek, a végső szót a harmadfokon eljáró ítélőtábla mondja majd ki.

Helmeczy László ügyvéd, Juhász Ferenc védője szerint a volt honvédelmi miniszter nem sértett törvényt, amikor méltányossági alapon döntött Fapál László kérelméről. Szerinte koncepciós eljárás folyt védence ellen, politikai indíttatású koncepciós eljárás.

Ennek a zuglói társasháznak a földszintjén van a Fapál Lászlónak kiutalt, majd az általa megvásárolt egykori szolgálati lakás
Ennek a zuglói társasháznak a földszintjén van a Fapál Lászlónak kiutalt, majd általa megvásárolt egykori szolgálati lakás
Teknős Miklós / Népszabadság

Fapál is elképesztőnek nevezte lapunknak nyilatkozva a 2012 óta folyó eljárást. Szerinte a vádhatóság máig nem tudja megmondani, hogy pontosan milyen szabályokat szegett meg miniszterként Juhász Ferenc, amikor a számára szolgálati lakás kiutalását, majd 2006 tavaszán annak megvásárlását engedélyezte. És emiatt szerinte így igencsak bizonytalan lábakon áll az ellene, mint felbujtó ellen emelt vád is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.